Šta da se gleda? (Volume 1)

Koliko puta vam se do sada desilo da želite da pogledate neki film ili seriju i uđete k’o sav normalan svijet na neki ilegalni sajt koji krši autorska prava više od pjesama Jelene Karleuše ili Ace Lukasa i onda vas preplavi užasavajuće velika sloboda izbora. I tako nakon sat vremena se nađete kako i dalje skrolate tražeći odgovarajući sadržaj.

KAR!KE su odlučile da bar malo olakšaju ovu nimalo laganu potragu pa vam donose deset filmova za ovaj mjesec.

Don’t breathe

Mladi urugvajski režiser Fede Alvarez, koji je pažnju na sebe privukao prije nekoliko godina s remakeom Evil Dead (ko kaže da remake ne može biti bolji od originala), 2016. godine je izbacio horror meets thriller Don’t breathe (više drugo nego prvo). Film kojem bi na stvaranju napetosti pozavidio i sam Bogotac suspense Alfred Hičkok!

Uglavnom, troje mladih po devizi 50 Centa (da li se sjeća još iko ovog čovjeka???) get-rich-or-die-trying bave se provalama po kućama – za light verziju ovog pogledati Bling ring. Elem, na kraju provaljuju u kuću veterana, bog te pitaj kog već ne američkog rata, koji živi sam u kući i slijep je. Međutim, izgleda da nabildanog čičicu odsustvo jednog čula neće omesti da brani novac koji mu troje klinaca namjerava uzeti.

Dogville

Ko još ne zna za Lars von Triera treba da ga je – pod broj jedan – sramota. Ukratko, ovaj čovjek je ĆAĆA evropskog filma i kontraargumenti su irelevantni. U svom remek djelu Dogville, Trier je angažovao vječnu MILFaču Nikol Kidmen koja bježeći od mafijaša utočište pronađe u nekom gradiću smještenom u bespućima Kolorada. Ali kako to biva, uskoro na površinu isplivava psihopatologija male sredine gdje se ispostavlja da svi ti divni i krasni ljudi i nisu tako divni i krasni. OK, naravno da ovakvih filmova nakon Twin Peaksa ima koliko i Rusija migova, ali ono što Dogville odvaja od sličnih (i, između ostalog, zbog čega je Von Trier ĆAĆA) je to što je komplet film urađen u filmskom studiju, međutim ovdje studio ostaje studio! Nema kuća, ulica, ograda. Radnja se dešava bukvalno na crnom podu po kojem su kredom iscrtane nazivi kuća stanovnika Dogvilla. Ali ovo ne sprečava našu identifikaciju i uživljavanje u sam film, već još više bivamo uvučeni u radnju.

Sunset boulevard

Ovaj film je remek djelo film noira. Švorc scenaristu put slučajno nanese do vile u kojoj živi ugasla filmska diva. Nesretni scenarista prihvata za određenu sumu novca preraditi stari scenarij u posjedu ove dive koja se nada da će joj baš taj novi film biti comeback na staze stare slave. Između ovog slučajnog dvojca ubrzo se isplete opasna mreža. Dakle, dama iz prošlosti i protogonista bez budućnosti, femme fatale koja svoju fizičku privlačnost koristi da dođe do onog što želi, a to nije muškarac, i muškarac koji pije i puši previše, a zarađuje premalo, te se bori pod teretom vlastitog cinizma. Ukratko film noir. Ali i više od toga. Ovo je priča o Holivudu, ali onom drugom, udaljenom od crvenog tepiha i blještećih reflektora. Ovo je priča o američkom snu koji se pretvara u košmar natopljen kalifornijskim suncem. Ovo je priča o pohlepi, ambiciji, cijeni slave, opsesivnoj fasadi ljepote i praznini koja se krije iza nje. Niko bolje Holivud nije sažeo do Merlinke (Bog da joj tijelo prosti) sa čuvenom “Holivud je mjesto u kom će vam platiti million dolara za poljubac. I jedan cent za dušu”.

Dazed and confused

Mladi i ludi. Ovaj film smješten u sedamdesete godine prošlog vijeka prati posljednje dane srednjoškolske dane grupe tinejdžera. Alkohol, marihuana, rok (tad je još postojao), žurke toliko dobre da ih se niko ni ne sjeća, drive-inovi, naganjanje brucoša i seniora, prve ljubavne veze. Ovo je film o mladima koji naglo koračaju u jednu sasvim novu fazu života, pomalo sluđeni, pomalo zbunjeni, u potrazi za vlastitim identitetom. Ukratko jedan NE sasvim običan coming of age film. E, da – glumačka ekipa, to name a few: Matthew McConaughey, Milla Jovovich, Ben Affleck…

Iron sky

Definitivno jedna od najjačih komedija ove decenije. U ovoj naučnofantastičnoj komediji nacisti nakon poraza u Drugom svjetskom ratu su pobjegli na Mjesec (gdje drugdje), gdje su izgradili flotu svemirskih brodova te planiraju 2018. povratak na zemlju i ostvarenje Firerovog sna i pokoravanje cijelog svijeta. Da ispitaju stanje na terenu, dvoje nacista biva poslano na Zemlju. Nakon što im niko ne povjeruje u njihovu strategiju, slučajno ih otkriva mag za politički marketing koji vodi kampaniju jednog kandidata za predsjedničke izbore Amerike. PR stručnjakinja uviđa da je nacistička propaganda, uz koju kozmetičku promjenu, savršen alat za privlačenje glasova. Naravno, kada je već prekasno, ona uviđa da je riječ o pravim nacistima i da zaista žele osvojiti Zemlju.

English patient

Uz Before sunrise trilogiju, po meni, ovo je jedan od najboljih filmova vezanih za tematiku – riječima Lane Jurčević i Luke Nižetića – PRAVE ljubavi. Drugi svjetski rat se primiče predgrađima Berlina dok se mlada medicinska sestra brine o pilotu koji je preživio pad vojnog aviona u Sahari. Affair to remember se polako plete uz flešbekove pilota bez imena i misteriozne prošlosti. “Simpatija je kada ti se sviđa nečiji izgled. Zaljubljenost kada ti se osim izgleda dopada i nečiji karakter, a ljubav – to je kada voliš i nečije mane!” kaže pisac malog princa.

Devils

Bespotrebno i neutemeljno jedan od najoklevetanijih filmova svih vremena. Film nastao na književnoj podlošci Hakslija prati francuskog katoličkog sveštenika iz 17. vijeka koji želi da zaštiti autonomiju svog grada Louduna od apsolutizma i dekadencije Luja XIV i beskrupuloznog kardinala Rišeljea. Nemogavši slomiti prkos sveštenika, pod lažnom optužnicom za vještičarenje, u Loudun biva poslana inkvizicija. Nigdje seksualna apstinencija crkvenjaka, koja svoju ekspresiju nalazi uvijek na bizaran način, nije bolje prikazana kao u ovom filmu.

Our brand is crisis

Sandra Bulok u ovom filmu je plavuša! Ovo je bio sasvim dovoljan razlog da ga pogledam, a onda šok, nevjerica… Film je stvarno dobar. Sandra je u ovom filmu stručnjak za politički marketing i po pozivu dolazi u Boliviju da spasi kompaniju kontroverznog predsjednika. Komedija koja ponekad na humorističan, ponekad na brutalno direktan način ogolijeva suštinu politike, prazninu političara i potvrđuje onu Andrićevu da narod zna koliko malo pameti vlada njime, sve bi ih pobio. Ako vam se film svidi, preporučujem malo ozbiljnije ostvarenje iste tematike “Ides of march”.

Girl interrupted

Anđelina Džoli ima tri filma da valjaju .Prvi Gia, drugi Bone collector i treći Girl interrupted. U ovom trećem Anđa ima sporednu ulogu, ali itekako zapaženu. Glavna junakinja je barely legal 18-godišnjakinja koja doživljava nervni slom i biva poslana u ludaru gdje se sprijatelji sa djevojkama zanimljivh dijagnoza – djevojkom oboljelom od šizofrenije, patološkom lažljivicom, nimfomankom, te Anđom buntovnog duha sa dijagnozom sociopatije. Film prati boravak glavne junakinje u trajanju od godinu i po dana u mentalnoj instituciji.

Taxi girl

Znam da je teško povjerovati, ali vjerujte mi da je postojao nekad period sa deficitom golih ženskih tijela na filmskom platnu. Filmski režiseri su na raznorazne načine dovijali da zaobiđu Hejsov kod i konzervativno evropsko i američko društvo. Ova seksualna represija između ostalog rodila je nažalost danas sasvim zaboravljen filmski talas u Italiji prigodnog naziva Commedia sexy all’italiana, kome iz samog naziva nije jasno šta je suština ovog podžanra, mislim stvarno. Priče su površne, zapleti predvidljivi, ali to nije ni njihova suština. Suština su lijepe, nestašne i pomalo naivne djevojke (ko takve ne voli neka prvi baci kamen). Da se plastično izrazim djevojke i žene koje su od svoje ljepote napravile sebi karijeru, što bi rekao Balašević ‘ma svaka njima čast’. A da, odlutah od teme Taxi girl. Uglavnom mlada vozačica taksija svakom novom vožnjom biva uvučena u seks i kriminal Italije sedamdesetih godina prošlog vijeka.


Naslovna fotografija preuzeta sa Pixabay.com

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
More Stories
Natrag u prošlost (1): Stare nade