Sa politikom na Ti – 7. redovna sjednica OV Maglaj – Zašto mladi ne upisuju srednje škole na prostoru ove općine?

U fokusu sjednice našlo se pitanje od značaja za mlade. U nastavku pročitaje na koji način su vijećnici/e raspravljali/e o ovom pitanju.

U utorak, 13.07.2021. godine održana je 7. redovna sjednica Općinskog vijeća općine Maglaj. Za razliku od tema na koje se inače stavlja fokus, ova sjednica je obilježena jednom jako bitnom temom za mlade, a to je njihova edukacija te potraga za školovanjem u polju deficitarnih zanimanja kojih na području općine Maglaj u srednjim školama nema.

Odlazak mladih

Svjesni situacije u kakvoj se nalazi naša država, prije svega imovinske, učenici/e već u osnovnoj školi počinju planirati svoj upis u srednje škole poslije kojih bi mogli naći posao, a ne bezuspješno tragati za njim i čekati na listi biroa godinama. U potrazi za boljim životom i budućnosti, mladi odlaze s područja ove općine, što utiče na veliki pad nataliteta, a samim time i kvaliteta života kompletne zajednice. Ovo pitanje nije vezano samo za općinu Maglaj, ali je ova općina jedna od rijetkih koja se ovim pitanjem bavi u okviru rada Općinskog vijeća.

Novac i korica hljeba

Mladi danas najčešće upisuju srednje škole, ali i fakultete koji spadaju u domen deficitarnih zanimanja, tačnije onih sa kojima neće morati na sebe preuzimati rizik ne imanja posla i strahovanja za pronalazak istog. Odavno u našoj državi mladi ne upisuju ono što vole, i što ih čini sretnima, već ono što će njima donijeti novac,a njihovim porodicama koricu hljeba na sto. S tim u vezi, Općinskom vijeću općine Maglaj su sve srednje, ali i osnovne škole na području općine Maglaj dostavile podatke o očekivanim brojnim stanjima upisanih učenika/ca, ali i o realnom stanju.

Surova realnost

Dostavljeni podaci prikazali su surovu realnost manjka zainteresovanih učenika/ca za upis u srednje škole na području općine Maglaj, ali i nedostatka djece koja upisuju osnovnu školu. Poražavajuća je činjenica, između ostalog, da postoji područna osnovna škola u koju je upisano samo jedno dijete u prvi razred osnovne škole. Brojna stanja upisanih učenika/ca u centralne škole također se uveliko razlikuju od onih kakva su bila prije nekoliko godina.

Plan i metode rješenja

Na osnovu diskusije koja se vodila između vijećnika/ca, stiče se dojam da je ovaj problem itekako ozbiljno shvaćen. S tim u vezi, kreirat će se plan i metode kojima će se pokušati riješiti problem nedostatka odgovarajućih srednjih škola koje bi zanimale mlade na području općine Maglaj. Srednje škole koje ovdje već postoje su zastarile te mladi koji ih i završe dugo  se nalaze na listama nezaposlenih koji beznadežno, čak i godinama, vode borbu za radno mjesto, kojeg nažalost nema.

Zašto se još ništa nije uradilo?

Pozitivna činjenica jeste da su mladi zaista zainteresovani za deficitarna zanimanja i jako veliki broj je onih koji upisuju srednje škole van općine Maglaj. Praksa postoji odavno, te je pod znakom pitanja zašto se nešto nije uradilo već dugi niz godina povodom ovog problema. Također, nije rečeno koje konkretne metode i planovi će se poduzeti, tako da ne možemo reći da je ovo pitanje još uvijek ozbiljno shvaćeno jer se ne predlažu nikakva konkretna rješenja. Zaduženje za rješenje ovog problema Vijeće je dodijelilo Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti.

Hoće li mladi dočekati rješenja?

U nadi da će se ovaj problem riješiti te da će općina Maglaj, kao i mnoge druge, jednog dana postati sigurno mjesto za život mladih koji neće morati strahovati za minimum neophodnog za život dostojan čovjeka, preostaje nam samo vjera u bolje sutra i u ljude čije redne brojeve smo zaokružili na glasačkim listićima. Pitanje je koliko će mladi imati strpljenja da dočekaju ionako već spora općinska rješenja?

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Zlatna Karika Marija Novaković: Teatar je magija, a sve je neizvjesno kada si slobodnjak