Novo lice lokalne politike – Demir Milkić – uređenje igraonice u gradskom parku, street workout park, rekonstrukcija gradskog parka, zip line, besplatan wi-fi

Vijećnik Gradskog vijeća Gračanice, Demir Milkić, u svojoj lokalnoj zajednici pokrenuo je sljedeće inicijative: uređenje igraonice u gradskom parku, street workout parkt, rekonstrukciju gradskog parka, zip line te besplatan wi-fi.

Želim da uredim igraonicu u gradskom parku jer je prijašnja igraonica bila u katastrofalnom stanju i skoro nemoguća za korištenje. Grad je uložio oko 30 hiljada konvertibilnih marakai postavljen je novi mobilijar i plastična trava. Također, radim i na street workout parku koji je faktički teretana na otvornom, a takvi sadržaji su dio urbanih gradova širom svijeta. Svoj doprinos dajem i kroz rekonstrukciju gradskog parka zamjenom mobilijara, postavljanjem novih ploča, klupa i uređenjem zelenih površina. Tako će biti završena rekonstrukcija gradskog parka u Gračanici, čime će ovaj park postati lijepo i ugodno mjesto za boravak svih generacija. Zip line tereni su vrlo popularna adrenalinska atrakcija, nekoliko nacionalnih parkova i prirodnih rezervata u različitim dijelovima svijeta nudi zip line kao turističke atrakcije. To je aktivnost koja, razvijena savjesno i uz određene mjere opreza, ne nanosi štetu okolini. Ovaj projekat ne zahtijeva velika finansijska sredstva. Tu je i inicijativa za pokretanje aktivnosti projektovanja i nabavke komunikacijskog rješenja obezbjeđenja i puštanja u rad besplatne wifi HotSpot konekcije u užem gradskom jezgru. Cilj mog političkog angažmana je borba za  stvaranje boljih uslova za ugrožene kategorije. Kroz moje amandmane osigurali smo sredstva za udruženje slijepih, biomedicinski fond, kao i  narukvice za djecu sa autizmom, a u budžetu za 2021. godinu osigurali smo sredstva za senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi za djecu mlađu od 18 godina. Također, grad Gračanica ima naknade za nezaposlene porodilje.

Živimo u vremenu nezavidnog ekonomskog položaja. Minulo vrijeme i nedosljedne politike stvorile su kategoriju društva koja se naziva socijalna i koja, nažalost, svakim danom sve više i više raste. Smatram da nijedna budžetska politika ne bi smjela izdignuti ciljeve iznad ove kategorije društva. Infrastruktura, sport i klutura mogu stati, evo pandemija nam je dokazala, ali život ide dalje.

U toku svog prvog mandata uputio sam preko 60 inicijativa, amandmana i pitanja koja su u velikom postotku realizovani. Trudio sam se da to budu inicijative za 21. vijek. Također, predlagao sam i inicijative koje se tiču poboljšanja kvaliteta svakodnevnog života, kao što su komunalna infrastruktura, izgradnja puteva ili rasvjeta. Njih smo rješavali na terenu sa građanima/kama sa manje medijske pažnje. Sve su one od velikog značaja za bolji i kvalitetniji život građana/ki. Dva puta sam uputio inicijativu za izradu Socijalne karte grada Gračanica i to je sigurno projekat o kojem će se generalno pričati najviše u budućnosti. Također, jedan od fokusa mog djelovanja je uređenje centra grada i projekti od javnog interesa.

Inicijativa za pokretanje aktivnosti projektovanja i puštanja u rad besplatne wifi HotSpot konekcije uvrštena je u budžet 2021. godine, kao i izgradnja zip linea te izgradnja street workoutparka koji bi trebali biti završeni do kraja ove godine.

Demir Milkić je rođen 1994. godine u Gračanici i svoj politički put gradi od 14. godine života kroz razne forume mladih, pa sve do 2016. kada je sa 22 godine izabran za vijećnika Gradskog vijeća Gračanica. U prvom vijećničkom mandatu ponio je titulu najmlađeg vijećnikau BiH te ostaje upamćen kao jedan od vijećnika sa najviše inicijativa, prijedloga i amandmana što mu uz nesebičan humanitarni rad osigurava drugi vijećnički mandat. Na lokalnim izborima 2020. godine osvojio je blizu 2.000 glasova i bio je u ukupnom skoru treći od 331 kandidata/kinja. Nakon posljednjih izbora izabran je za predsjednika MZ Gračanica koja je jedna od najvećih u FBiH i broji oko 13.000 stanovnika/ca i prostire se na površini 19.183 km. MZ Gračanica nikad nije imala mlađeg predsjednika, ali i veći broj žena u vijeću, ukupno 10 od 17.

O sebi je teško govoriti, prepuštam to građanima/kama. Red, rad, iskrenost i poštenje su ono što me vodi kroz život, zadovoljstvo mojih sugrađana/ki i svako dobro lokalne zajednice su mi na prvom mjestu. Kroz humanitarni rad i vođenje raznih akcija još kao srednjoškolac osjetio sam da imam smisla za te stvari i da se zaista lijepo osjećam kada vidim zadovoljnog komšiju/inicu, prijatelja/icu, sugrađanina/ku.  Oduvijek sam bio član vijeća učenika/ica, nakon toga vijećnik,a danas predsjednik MZ. Politika je danas izgubila kredibilitet i pogrešno se manifestuje, ljudi su pokvarili ideje kojim su se vodile partije radi ličnih interesa. Politika je za mene uvijek bila jedan plemeniti poziv  koji može puno toga dobrog donijeti za zajednicu, a ne za pojedince.

 

Najčitaniji tekstovi

Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Kobeiagi Kilims lete po cijelom svijetu
More Stories
Mali biznisi studentica – način dodatne zarade i usavršavanja vještina