Naučno-istraživačka infrastruktura koja donosi održive promjene i nove prilike za mlade ljude u Bosni i Hercegovini

Zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se susreću mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo nerijetko zauzima visoko mjesto na listi najzagađenijih gradova na svijetu. Stoga je od izuzetne važnosti da se očuvanje okoliša i borba protiv klimatskih promjena prepoznaju kao strateški prioriteti.

Piše: dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab instituta

Jedan od ključnih prioriteta Europske unije za Zapadni Balkan je podrška održivom razvoju i zaštiti okoliša. Europska unija prepoznaje važnost ulaganja u tehnološke inovacije koje će doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova, promicanju obnovljivih izvora energije i održivoj upotrebi prirodnih resursa. Međutim, unatoč tome, regija se suočava s određenim izazovima, a jedan od njih je neravnoteža između odlazne i dolazne mobilnosti stručnog kadra. To je djelomično posljedica nedovoljno razvijenih istraživačkih infrastruktura, nedostatka vrhunskih istraživačkih objekata i ograničenog pristupa najnovijim tehnologijama u regiji koje bi podržale održivi razvoj zajednica.

dr. Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab instituta. Fotografija preuzeta sa verlab.ba

Istraživačke infrastrukture su dokazano od velike važnosti za društvo i ekonomiju jer ne samo da pomažu u rješavanju globalnih izazova, već privlače i najbolje talente. Unatoč tome što je vremenski okvir za početak izgradnje velikih istraživačkih infrastruktura bio sličan na Zapadnom Balkanu i u Zapadnoj Europi, regija Zapadnog Balkana je nažalost prošla gotovo 70 godina bez uspostave novih istraživačkih centara koji bi koristili najnovije tehnologije, dok se Zapadna Europa razvijala i kontinuirano unaprjeđivala u tom smislu. Međutim, u novije vrijeme, zemlje u regiji prepoznale su važnost ulaganja u naučno-istraživačke infrastrukture i krenule su u akciju.

Republika Srbija – ANTARES – Pretvaranje BioSense instituta u Novom Sadu, Srbija, u Europski centar izvrsnosti (CoE) – visoko konkurentna istraživačka infrastruktura

Projekt ANTARES je pomogao pretvaranju BioSense instituta u europski centar izvrsnosti orijentiran prema tržištu. Transformacija BioSense instituta u takav europski centar izvrsnosti zahtijevala je izgradnju nove zgrade i nabavku najmodernije istraživačke opreme. Ovo je izvrstan primjer kako učinkovito stvoriti ekosistem i okruženje koje privlači najbolje talente iz cijelog svijeta, potiče poduzetništvo i zapošljavanje na regionalnoj razini te potiče suradnju s privatnim sektorom i civilnim društvom.

Republika Srbija – Bioeconomy Hub – BIO4 Campus, multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u području prirodnih nauka

Još jedan primjer moćne istraživačke infrastrukture koja će stvoriti idealni ekosistem za inovacije koji privlači najbolje talente, potiče izvrsnost i nudi atraktivne poslove je Bioekonomski centar u Beogradu, Srbija. BIO4 Campus zauzimat će gotovo 20 hektara zemljišta, fokusirajući se na četiri ključne teme: biomedicinu, bioinformatiku, biotehnologiju i bioraznolikost. Faza razvoja BIO4 Campusa već je započela, a očekuje se da će BIO4 Campus biti u punom pogonu do 2025. godine.

CRNA GORA – SEEIIST – Međunarodna velika istraživačka infrastruktura pan-europskih razmjera koju je pokrenula Crna Gora 2017. godine za područje Jugoistočne Europe

Vlada Crne Gore je u martu 2017. godine službeno pokrenula inicijativu za uspostavljanje pan-europske istraživačke infrastrukture za terapiju raka i biomedicinska istraživanja protonima i teškim ionima – SEEIIST projekt. SEEIIST zahtijeva investicije od 250 miliona eura. Projekt je dobio priznanje Europske komisije (GD za istraživanje i inovacije) i prvih 6,5 miliona eura od Europske komisije za projekt studije dizajna najnovije generacije, uz snažnu podršku vodećih europskih aktera u medicinskoj i povezanoj naučnoj zajednici. SEEIIST projekt je do sada uspio uspostaviti svoje temelje. Međutim, kako bi osigurao svijetlu perspektivu, ključno je promovirati važnost takvog „Medicinskog CERN-a“ na Zapadnom Balkanu.

Zelena agenda za Zapadni Balkan smatra se novom strategijom rasta.

Zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se susreću mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo nerijetko zauzima visoko mjesto na listi najzagađenijih gradova na svijetu. Stoga je od izuzetne važnosti da se očuvanje okoliša i borba protiv klimatskih promjena prepoznaju kao strateški prioriteti. Za postizanje održivih promjena ključno je stvoriti okvir za istraživanje i ulaganja u inovacije koji može okupiti sve relevantne sudionike, potaknuti suradnju s europskom naučno-istraživačkom zajednicom kako bi se rješavala pitanja koja su prije svega važna za društvo. Važno je iskoristiti znanje i ekspertizu domaćih stručnjaka kako bi se stvorile inkluzivne, prosperitetne, otporne na klimatske promjene i održive zajednice budućnosti.

Projekt osnivanja naučno-istraživačke infrastrukture „Tech4Green“ ima cilj potaknuti održivi razvoj i primjenu tehnoloških rješenja za zaštitu okoliša i zajednička je inicijativa Grada Sarajevo i Verlab instituta, s predstavnicima Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu te Delegacije EU u BiH koji su prepoznali značaj i potencijal ovog projekta.

Naučno-istraživačka infrastruktura „Tech4Green“ predstavlja inovativan centar koji okuplja naučnike, inženjere, poduzetnike i druge stručnjake iz različitih područja. Cilj inicijative je stvaranje napredne naučno-istraživačke infrastrukture koja će se fokusirati na razvoj tehnologija i inovacija za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Ovaj centar će biti opremljen najnovijom tehnologijom, uključujući računarstvo visokih performansi i napredne analitičke instrumente, kako bi se omogućila dubinska analiza i istraživanje različitih aspekata zaštite okoliša.

Jedan od najvažnijih aspekata ovog projekta je stvaranje novih mogućnosti za obrazovanje i karijeru mladih ljudi. Njegovom realizacijom uz podršku EU kroz odgovarajuće instrumente, Bosna i Hercegovina će dobiti najsavremeniju naučno-istraživačku infrastrukturu neophodnu za osiguravanje i podsticanje daljnjeg procesa digitalne transformacije, razvoja novih tehnologija i inovacija, što je nužno za daljnji razvoj akademske i poslovne zajednice.

Važno je naglasiti da „Tech4Green“ infrastruktura nije samo lokalno usmjerena, već ima i regionalnu perspektivu. Integracija u EU zahtijeva regionalnu suradnju i povezivanje na području zelenih tehnologija i održivog razvoja. Kroz ovaj projekt, Bosna i Hercegovina će imati priliku razvijati partnerske odnose i razmjenjivati najbolje prakse s drugim zemljama Zapadnog Balkana i EU. „Tech4Green“ će promovirati moderna digitalna rješenja i primjenu digitalnih tehnologija u svim aspektima društva u Bosni i Hercegovini. Projekt može značajno doprinijeti uspostavljanju sinergija za postizanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, ciljeva održivog razvoja i digitalne transformacije Bosne i Hercegovine.

To nije samo investicija u infrastrukturu, već i investicija u mlade ljude, njihove talente i snove.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Romi žive s nama, a ne pored nas