Foto: thecitizen.org

Moja obaveza je istraživačko novinarstvo

Nećeš da budeš obični izveštač o tome šta ovaj ili onaj kaže. Hoćeš da budeš profesionalac? Želiš karijeru? Znaj da će potpis tvog imena i prezimena postati brend onoliko koliko istine otkriješ. Pošto ne želiš da se baviš žutim novinama i ne trpiš nepravdu, te voliš svoju zemlju, IN je tvoja šansa. Ova vrsta novinarstva je, za mene jedina dostojanstvena. Ostalo su igra i zabava ispred malih ekrana, pisanje pričica i tuđi životi, iz kojih ne možemo izvući kvalitetne poruke. Ne može se ništa novo saznati iz ljudskih života, što već nije tokom istorije uočeno.

Istorija se ponavlja ali svaki put sve više košta. – Vinston Čerčil

Ne mogu da trpim nepravdu i ne dozvoljavam da u moje ime donose sramne odluke. Neke javne ličnosti su kukavice i padaju na kolena iz takozvane kulture i neprilične ljubaznosti. Gde je dostojanstvo naroda?

Čast je poštovanje onoga što dugujemo drugima, a naročito onoga što dugujemo sebi.  (Aleksandar Dima)

Šta je istraživačko novinarstvo?

IN je zanimanje i skup veština. Otkrivanje javnosti skrivenih stvari, namerno (od strane moćnika) ili slučajno (usled haotične mase činjenica i okolnosti).*

Zašto nam je potrebno?

Pišemo priču koja se može promovisati, braniti ili zapamtiti. Konačno menjamo svoje okruženje.

Razlike između konvencionalnog i IN

Konvencionalno novinarstvo prikuplja informacije na dnevnoj, sedmičnoj i mesečnoj bazi. U tom klasičnom novinarstvu priča može da bude kratka i zasnovana na minimum informacija. Dokumenti koji potkrepljuju priču nisu neophodni. Više se veruje izvorima i često se ne proveravaju. Službeni izvori slobodno nude info da promovišu sebe i svoje ciljeve. Izvori su skoro uvek identifikovani. Cilj je informisati. Priča nema kraj, jer se vesti nastavljaju.

U istraživačkom novinarstvu priča se nastavlja. Novinari kopaju dalje i posle objavljivanja priče. Ništa se ne objavljuje dok se potpuno ne potvrdi. Priča može da bude veoma duga. Dokumenti moraju da prate priču i da je podrže. Službene informacije su vešto skrivene. Takve su skrivene u interesu vlasti, institucija ili pojedinica. Novinar raspolaže sa više informacije nego svaki njegov izvor zasebno. Izvori se ne mogu identifikovati radi njihove sigurnosti.

Zar neću steći neprijatelje?

Hoćeš! Postaćeš prepoznatljiv zahvaljujući uspehu i veštinama. Osećaćeš se superiornije, ponosno i moralno. Naučićeš da se ne bojiš previše i razumećeš odnose. Baviti se istraživačkim novinarstvo je zadovoljstvo.

Tražim od vas da mi sudite po neprijateljima koje sam stekao. – Frenklin Ruzvelt

Kako da izaberem priču za istraživanje?

Prati medije i pitaj se: Zašto? Šta se menja u našem okruženju? Ne uzimajmo stvari zdravo za gotovo. Zar ne može ništa da se uradi? Na javnim mestima čuješ šokantne i zbunjujuće priče. Počni sa pričom odakle si je izvukao.

Ko će je čitati?

Postavi sebi pitanja: Koliko imamo žrtava posle promene ili pasivnosti ili neregularnosti ili čudne brzine menjanja odluka? Hoće li žrtve umeti da prepoznaju odgovorne? Kome će da našteti priča? Čije zadovoljstvo je najbitnije? Hoće li se stvari promeniti ili ponoviti?

Ko nam pomaže?

Hajde malo da pregledamo dozvoljene baze podataka uz pravo na informisanje i slobodan pristup informacijama. Naši zakoni su dobri, javno dostupni, a ne koristimo ih. Hej pa šta će nam onda? U prikupljanju sitnih ali nelogično povezanih podataka nam pomaže policija, vlade, kompanije, pojedinci itd.

Pazi i ne gazi!

Moraš da budeš pažljiv. Ne smeš nikoga da etiketiraš ili omalovažiš. Posebno u slučaju da osoba nije delimično ili sasvim odgovorna za učinjeno. Zadatak ti je da otkriješ počinitelje. Ipak je najslađi zalogaj za novinare taj kad naše priče pomognu u procesiranju optuženih. Pazi da ne uništiš nečiji život slučajno.

Istraživačko novinarstvo je minsko polje. – Mark Lee Hunter

Otežavajuće okolnosti.

Možda pretpostavljaš da ćeš kada pronađeš informaciju moći da sastaviš priču koja ima dobre izglede. Menjaj svet, nepotrebnu patnju i one koji ignoriraju dostupna rešenja za svoje probleme. Jeste ponekad skupo, sporo i riskantno. Malo će novinara moći i hteti da vidi razliku između javnog interesa i prolaznog interesa javnosti.

*Prilagođeno iz Priručnika za istraživačko novinarstvo

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
Omladinski magazin Karike u potrazi za novim dopisnicama/ dopisnicima!