Manje zapaženi albumi iz 2018. koje vam preporučujemo

Iza sebe smo ostavili godinu punu društvenih i političkih previranja, što na lokalnom, što na globalnom nivou. Na sreću, 2018. godina je bila obilježena i sa nekoliko zanimljivih konceptualnih muzičkih albuma.

Umjetnici i producenti konstantno nalaze nove načine da dignu svoj glas i da ukažu na društvene probleme koji se često zbog velike kontrole medija utišavaju. Da se u muzici ne radi samo o ljubavi, seksu, prevarama, novcu i položaju, dokazuju nam autori koji uspijevaju napraviti fantastične kombinacije trenutnih trendova i subverzivnih poruka.

Ako ste spremni za jedno golicanje mašte, udobno se smjestite i nastavite skrolati. 

Janelle Monae – Dirty Computer

Jedan od albuma koji je obilježio 2018 godinu je zasigurno „Dirty Computer,“ Grammy nagrađivane Janelle Monáe Robinson. Ova kombinacija hip-hopa, soula, funka i RNBa je objavljena u obliku kratkog filma o oslobađanju i zarobljavanju čovjeka modernog vremena. Janelle Monáe nas putem referenci pažljivo smišljenih tekstova, zaraznih ritmova i izvrsne video produkcije podsjeća na ono što nam treba biti i ostati važno u konstantno promjeljivim društvenim uvjetima i trendovima.

Svojim konstantim referiranjem na novog „drugog“ autorica se ne osvrće samo na probleme roda, spola, LGBT pitanja, već ostavlja i snažnu političku poruku, kao žena afroameričkog porijekla u Trumpovom uređenju SAD-a.

Grammy nominavan Dirty Computer je definitivno vrijedan slušanja.

Christine and the Queens – Chris

Za one koji preferiraju alternativne i indie žanrove, preporučujemo album „Chris“ od Christine and the Queens. Chris je drugi studijski album francuskinje Héloïse Letissier koji je ovoga puta dobio verziju i na engleskom i na francuskom jeziku.

Sa jasnim i direktnim stihovima, Letissier ističe emocije queer žene i feministkinje, suočene sa svakodnevnim nasiljem. Ako se prepustite priči koju donosi Chris, nećete se pokajati.

Vidjet ćete kako se pred vama odvija buđenje i osnaživanje identiteta osobe koja se više ne plaši kritike, koja prihvata i pokazuje jačinu svoga glasa i odriče se nametnutih pravila.

Rosalía – El Mal Querer

U slučaju da volite španski jezik, RNB sa prizvucima flamenka, još jedan konceptualni album na tržištu 2018 godine je i Rosalíjin „El Mal Querer“ (Zlo želi). Slično kao i Janelle Monae, španska pjevačica Rosalía Vila Tobella je svojim novim albumom napravila vizuelni roman u jedanaest poglavlja kojima pripovijeda ne samo o bolnom bijegu iz toksične veze, već uspijeva povući neke od najpoznatijih elemenata španske kulture i povijesti Katalonije. Sama činjenica da je autorica ideju za album dobila iz vlastitog akademskog rada govori mnogo.

Jack White – Boarding House Reach

Ako ste više naklonjeni blues i rock muzici, onda je za vas definitivno novo djelo Jack Whitea album pod nazivom „Boarding House Reach.“ Nerijetko ekscentrični John Anthony Gillis, napoznatiji po bivšem bendu The White Stripes, i ovoga puta donosi jednu muzičku kombinaciju vrijednu pažnje.

Čitavo djelo je snimljeno na magnetofon u malome stanu u Nashvilleu, SAD.

Treći solo album, obilježen još jednim žongliranjem sa rodnim identitetom, posvetom trans zajednici, spiritualnošću, i zasigurno dodaje na listu stvari koje nas više ne mogu iznenaditi.

Najčitaniji tekstovi

Kafanski filteri homofobije
Moja žena i ja
Mjesta praznine: Homoerotska ljubav je osuđena na vječiti bijeg prema azilu ili otporu, buntu, borbi, neposustajanju
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Vraćanje prirodi – korak nazad ili naprijed?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Upoznat ću te s kilometrima
Call centri: ZA ili PROTIV?
More Stories
Susret učesnika projekta “Naše hronike” u Banjoj Luci (VIDEO)