Koliko zapravo aplikacije kradu naš identitet?

Prihvati, prihvati, shvaćam, slažem se s uvjetima… Selma, Ceca, Jeca, Dara – sve su to zvijezde i zvjezdice koje su prihvatile uslove korištenja jedne od najpopularnijih aplikacija u svijetu socijalnih mreža i doslovno, za džaba, toj firmi koja stoji iza FaceApp-a ustupile svoje podatke. Ja, doduše, nisam skinula FaceApp, ali jesam brojne druge aplikacije kod kojih sam takođe samo prihvatila, prihvatila i… prodala svoje podatke za džabe.

A ja sigurno nisam jedina. I većina vas je to uradila. Ajde, priznajte slobodno! Nikome nije bitno šta smo to zapravo prihvatili i s čime se to slažemo. Jer, to je ono, znate: „Ma, ko to još radi i ko ima vremena da čita one romane od uslova?!“

Pritom te aplikacije – budite toga svjesni – kradu doslovno naš identitet, jer im mi dobrovoljno ustupamo naš identitet. Možda smo dosad prodali i bubreg, i najbolju drugaricu, ko zna.

FaceApp se proširio na milijarde telefona. E sad, ne morate biti Einstein da biste zbrojili koja je to suma podataka.

Poslije dvije godine opet drma planet.

FaceApp aplikacija omogućuje da vidimo sebe u drugačijim izdanjima, počevši od bake i deke pa sve do holivudske zvijezde. Postala je to glavna zabava na kafi s društvom.

Izvor Forbes.com
                                 Izvor Forbes.com

Ali je to, ljudi moji, itekako skupa zabava, zabava koju ćete vi platiti svojim identitetom. A to su njeni uslovi korištenja. Prihvatanjem tih uslova dali smo im svoje fotke da rade s njima šta hoće. Ukoliko iskoristite tu aplikaciju, možete se možda sutradan ugledati na kutiji tableta za hormone.

Šta to zapravo piše u tim uslovima?

Dajete aplikaciji trajnu, neopozivu, besplatnu, globalnu i prenosivu dozvolu da koristi, reprodukuje, modifikuje, adaptira, objavi, prevede ili na drugi način izmijeni, a zatim javno objavi vaš sadržaj u svim medijskim formatima koji su trenutno poznati ili onima koji će tek biti napravljeni, piše tamo gdje ste kliknuli OK, a niste baš pažljivo pročitali.

Preuzeto sa Instagram stranice @jonasbrothers
Preuzeto sa Instagram stranice @jonasbrothers

Ukoliko ste onemogućili naknadno korištenje podataka i uvjereni ste da ste se spasili, e pa, dragi moji, varate se. Vi i kada ne koristite aplikaciju, ona koristi vas, vaš uređaj, vaše pretraživanje, te i dalje ima pristup svim, ama baš svim, vašim podacima.

Naravno, ne nadajte se da ćete završiti na bilbordu u New Yorku kao model Calvin Kleina.

Izvinite što sam vam sada uništila snove. Analitičar Peter Kostadinov iz PhoneArene je i sam iskušao tu aplikaciju i pogledao malo bolje šta se iza svega toga krije. Došao je do saznanja da je aplikaciju razvila ruska kompanija „Wireless Lab“ i da se te fotke koriste za pravljenje algoritama i umjetnih inteligencija koje pohranjuju podatke o vašem licu, dakle, ponavljam – o vašem identitetu.

Dakle, naredni put baš dobro, dobro promislite prije nego što slijepo prihvatite uslove neke naizgled besplatne aplikacije. Jer, budite sigurni – ona nije besplatna. Plaćate svojom podacima.

Dovoljna je jedna minuta vaše pažnje, jedna minuta da pročitate uvjete. Za tu minutu svijet neće propasti.

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
More Stories
Intervju s dr. Milom Jevtićem: „Mentalno zdravlje se neguje baš kao i sve drugo“