Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova

Haruna Bandić, 22-godišnja Sarajka, navodi da knjige nju pronalaze, u pravom trenutku, da preoblikuju život nabolje, da otključaju maštu i zapale um.

Da je Bosna i Hercegovina prepuna mladih i ambicioznih osoba, primjer je i Haruna Bandić. Ova 22-godišnja Sarajka nedavno je diplomirala na studiju komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu te ostvarila pravo na priznanje Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Upravo književnost obgrljuje njena raznovrsna interesovanja koja njeguje. Kako kaže za „Karike.ba“, čitanje je prirodan slijed onoga što je u njoj rođeno, a to je potreba da knjigom pobjeđuje prolaznost i afirmiše transformacijske moći koje ono ima na unutrašnje osnaživanje ličnosti.

Haruna Bandić, privatni arhiv

Netipične analize književnih djela

„Upravo zbog toga sam odlučila pokrenuti YouTube kanal na kojem predstavljam netipične, nestereotipne analize književnih djela naspram naših života, naglašavajući njihovu suštinsku neraskidivost. Kroz videomaterijal koji objavljujem nastojim dekonstruisati, potom na inovativan i neočekivan način nanovo povezati različite književne motive, kreirajući značenja koja unaprjeđuju percepciju nas samih, ali i našu vizuru šireg društvenog konteksta“, govori Haruna Bandić.

Dodaje kako je vjerovala da će njeno književno-teorijsko obrazovanje postati interesantan alat za interpretaciju književnih tekstova na nesvakidašnje načine i za buđenje njihovih beskonačnih višesmislenosti.

„Željela sam pokazati odnosno dokazati kako je potencijal književnosti nemjerljiv i kako u svakom narativu, koliko god puta posegnuli za njim, iznova možemo pronalaziti nova, aktuelna značenja. Pri osnivanju YouTube kanala, publiku nisam imala u vidu. Inicijalno nisam mogla uspostaviti niti jedan horizont očekivanja, parametar za predviđanje uspjeha i za uspostavljanje ciljne grupe. Upravo zbog toga, jako sam zadovoljna što je moj rad doživio pozitivnu recepciju“, naglašava ova mlada Sarajka.

Osjeća da ispunjava svoj cilj

Pošto je, za sada, prva i jedina booktuberka u Bosni i Hercegovini, ističe da je zadovoljna interesovanjem publike.

„Naravno, brojke na mom i sličnim YouTube kanalima nikada neće biti velike kao na onim na kojima se prezentuje trivijalan sadržaj, ali mislim da ne trebamo ni težiti tome. Ja osjećam da ispunjavam svoj cilj kada mi se javljaju mladi ljudi koji su, inspirisani i ponukani onim što sam prezentirala, kupili i pročitali knjige koje analiziram“, jasna je naša sagovornica.

Navodi da knjige nju pronalaze, u pravom trenutku, da preoblikuju život nabolje, da otključaju maštu i zapale um. Prema njenim riječima, svaka pročitana knjiga otvori put za neku novu.

„Ne brojim knjige, samo sakupljam u sebi trenutke nadahnuća koje su izazvale. Inspirišu me autori poput Umberta Eca koji me je naučio da književnost može biti izuzetno kompleksna, a opet izuzetno prihvaćena. S obzirom na to da je moj maturski rad u Prvoj sarajevskoj gimnaziji bio posvećen Dželaludinu Rumiju i njegovoj ‘univerzalnoj ljubavi’, navest ću i njegovu poetiku, a tema mog diplomskog rada jeste ‘Tvrđave i slobode u romanima Meše Selimovića’, stoga ne mogu da ne spomenem i njegove romane. Također, svi narativi, najčešće postmodernistički, s izraženim potencijalom za višestruku interpretaciju, bivaju vrlo podsticajni za moj stvaralački rad“, priča Haruna Bandić.

Zastarjeli odnos prema književnosti

Haruna otkriva da su igra i spoznaja zapravo dva magneta koja je privlače knjizi.

„Mogućnost da se igram različitim smislovima i da svom životu dodajem iskustva književnih likova, te da, dok čitam, iskušavam različite mogućnosti poimanja sebe i svijeta oko sebe, neodoljiva mi je aktivnost. Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova“, poručuje ova zaljubljenica u književnost.

Haruna Bandić, privatna arhiva

Tvrdi da je danas teško uopće reći postoji li nešto što bi se moglo zvati bosanskohercegovačka književnost ili se mora govoriti u množini, odnosno bosanskohercegovačke književnosti, ili se može govoriti o književnosti u Bosni i Hercegovini.

„Kako god bilo, našoj književnosti priželjkujem budućnost veće eksperimentalnosti i hrabrijeg zalaženja u teme, priče, poente koje bivaju sasvim drugačije od onoga što nudi najčešća, dugogodišnja literarna tema na našim prostorima, a to je tema rata. Smatram da je zastarjeli, kanonizirani odnos prema književnosti zaslužan za njenu slabiju recepciju kod mladih. Potrebno je iznaći efikasne, inovativne načine da se književnost približi generacijama koje dolaze. Ja ću nastaviti raditi na tome“, napominje ova entuzijastična djevojka.

Nastavlja graditi svoj YouTube kanal

Sasvim intencionalno u odgovoru na pitanje o ostanku ili odlasku iz Bosne i Hercegovine spominje pojmove kao što su kuća, bitak, dom.

„Kuća moga duha je jezik, a on je u Heideggerovom poimanju ‘kuća bitka’, a sam govor i moja potreba za artikulacijom onoga što prepoznajem u književnim djelima i opažam u svijetu koji me okružuje, nije ništa drugo nego ‘divno i neizvjesno putovanje, preokret iz područja predmeta i njihovog predstavljanja u ono najunutarnjije, u prostor  srca’. Naime, domovina je augmentativna izvedenica imenice dom koja je prvo značila velika, golema kuća, a zatim prebivalište, patria. Kuća ili dom je asocijacija na mjesto sigurnosti. Stoga, pitam se da li sadašnja Bosna i Hercegovina u nama, njenim građanima, izaziva ovakve emocije? Nedavno sam pročitala jedan komentar koji otprilike ovako glasi: ‘Nigdje ljepše zemlje, ni nefunkcionalnije države’, i zaboljelo me je to nesuglasje, pogotovo što svoje snove usmjeravam k njoj, želeći je učiniti prihvatljivijom, pravednijom i boljom“, podvlači naša sagovornica.

 

Ciljevi i planovi za budućnost

„Cilj mi je nastaviti graditi svoj YouTube kanal i činiti književnost primamljivom čak i za one koje inicijalno nije zanimala. Sadašnja interesovanja su mi mnogostruka. Život će profilirati moj krajnji profesionalni izbor, a ja ću nastojati da aktualiziram sve kreativne identitete koje nosim u sebi“, riječi su ove svestrane Sarajke.

Na kraju razgovora, mladima je uputila ohrabrujuću i podsticajnu poruku, na putu razvoja jedinstvenosti svakoga od njih, u rumijevskom stilu.

„Neka poruka mladima bude: ‘Ti si rođen s potencijalom. Ti si rođen s dobrotom i povjerenjem. Ti si rođen s idealima i snovima. Ti si rođen s veličinom. Ti si rođen s krilima. Nisi predviđen za puzanje, pa nemoj. Imaš krila. Saznaj kako ih upotrijebiti i leti’“, zaključuje Haruna Bandić.

 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Tampon zona: „Potrebno je unaprijediti medijsku pismenost u okviru rodne ravnopravnosti“