5 mahalskih krugova pakla koje svaka žena u Bosni mora proći!

Kako to vječito biva na ovom našem brdovitom Balkanu, vazda neko drugi vodi brigu o našem životu. S toga vam donosimo pet koraka koje svaka samostalna žena mora proći da bi na kraju pošteno zavrijedila tu titulu.

Naravno, od strane mahalskih službenika.

1. KORAK – ISPITIVANJE

Nijedno okupljanje rodbine ne prođe bez ovog koraka. Tada se rodbina pretvara u glavne ispitivače i posmatrače tvog života. Svaki razgovor započinje sa pitanjem: Ti se ono nisi još udala?

Kada ih razočarate negativnim odgovorom (naravno, za njih negativnim), tada se skupi omanje vijeće rodbinskih starješina i kreće novi val pitanja, radi utvrđivanja tvog statusa i položaja na ljestvici potencijalnih udavača.

2. KORAK – TRAŽENJE SRETNOG DOBITNIKA

Kada ste već rodbinu i komšiluk razočarali do krajnjih granica odgovorom da niste u vezi, da se ne planirate još udavati, onda ste uspješno prešli na drugi korak. Od mamine prijateljice tetka ima rodicu koja ima prijateljicu čija kćerka ima sina koji je baš rođen za vas.

Tamna kosa, taman ten, pogled kao izmišljen. Ma kako da ne! Samo njega čekate!

3. KORAK – ”DA NISI ŠTA BOLESNA?”

Naravno, pored provodadžika, FBI agenata tu su i dežurni doktori koji to što same sebi kupujete gaće, objašnjavaju pitanjem: Da nisi šta bolesna? ili ne daj Bože, ono tam’ (u prevodu, drugačije seksualne orijentacije. Stid ih je izreći to. Sramota bona).

4. KORAK – STRAH

Ovo je najteži korak u čitavom procesu. Nakon mahalanja i brižnih savjeta tetaka, strina, hodža, popova, već su i članovi uže porodice počeli strahovati za vas. Kada dođete do ovog koraka morate biti psihički spremni da majku utješite u naletu panike i plača kako neće imati unučad, a ćaletu da stisnete ruku i kažete: Tajo, neću se ženiti. Iako ideja ponekad ne djeluje toliko loše.

5. KORAK – PRIHVATANJE

Eh, ovdje ste već umirili sve strahove, provodadžike su skontale da onaj mali sa tamnom kosom, tenom i pogledom nije za vas, doktori utvrdili svoju dijagnozu (za koju vas nije briga). Mama i tata su shvatili da je najvažnije da ste vi sretni i ispunjeni. O unučetu još razmišljaju, ali vam više ne smiju spomenuti.

Svi su već svjesni da možete naći ”muško” i da ne tražite sponzora. Da imate svoje ciljeve koje nastojite same ispuniti. I čestitamo, prošavši ove krugove/korake mahalskog pakla, dobili ste status samostalne žene.

Naravno, approved by Mahala.

No, vi u ovoj fazi uopšte više ne marite šta će drugi reći niti imate potrebu da bilo kome išta objašnjavate. Živite svoj život kako vi želite jer znate da  što god radili za mahalu svakako nikad nećete biti dovoljno dobri.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Work&Travel predstavlja izlazak iz komforne zone