Zlatna Karika Džana Kapić: Kada spasite nečiji život, onda shvatite koliko je bitno sve što ste ikad učili i radili

 1. Ime i prezime?

Zovem se Džana Kapić.

Džana Kapić, privatni arhiv

 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Po zanimanju sam psihologinja, doktorica medicine i psihoterapeut u edukaciji.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 28 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme najčešće negdje otputujem, kako bi se odmorila i bila spremna za poslove. Najčešće je to priroda, planina ili more.

 1. Šta te je potaklo da se pridružiš timu Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine?

Crvenom križu općine Centar Sarajevo sam se priključila još u šestom razredu osnovne škole preko takmičenja iz pružanja prve pomoći. Poštujući strukturu, prirodno kroz godine dođe da napredujete, pa sam tako i ja dio Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

 1. Predsjednica si mladih Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, pa koje aktivnosti provodite?

S obzirom na to da sam nacionalni trener u podizanju svijesti u borbi protiv trgovine ljudima i instruktor prve pomoći, to su mi dvije najdraže oblasti; pored toga bavimo se animacijom građanstva za dobrovoljno darivanje krvi, imamo program psihosocijalne pomoći, potom promocijom humanih vrijednosti, rodnom ravnopravnosti, empatijom, nediskriminacijom kao i obilježavanjem važnih datuma kao što su Nedjelja solidarnosti, Borba protiv tuberkuloze…

Džana Kapić, privatni arhiv
 1. Koje su to prednosti volontiranja i kako mlade zainteresirati za volonterski rad?

Prednost volontiranja je definitivno što se mladi umrežavaju, upoznajete nove ljude, razmjenjujete iskustva i svakim danom ste bogatiji. Svakodnevno učite nove vještine i nadograđujete sebe. Naravno, postoji i lično zadovoljstvo kada nekome date paket hrane, taj osmijeh i zahvalnost vas ispuni.

 1. Nedavno si spasila život povrijeđenima u jednoj saobraćajnoj nesreći, možeš li nam reći kako je do toga došlo?

Desila se saobraćajna nesreća, ja sam se vraćala s planine i zadesila se nekoliko minuta poslije. Bilo je mnogo krvi i ljudi, ali uz trijažu i tehnike prve pomoći nije bilo ništa neizvodljivo. Bude vam teško kada partner vam kaže, spasite moju ženu, molim vas. Ne bude nimalo lako raditi.

 1. Šta bismo svi mi trebali znati o samom postupku i tehnikama pružanja prve pomoći?

Svi bismo trebali znati prvo kako ostati smireni u takvoj situaciji, a nakon toga kako uraditi reanimaciju, šta uraditi s besvjesnom osobom, stanjem gušenja, kako zaustaviti krvarenje i uraditi imobilizaciju. To bi bila osnova neka.

 1. Članica si i Gorske službe spašavanja Sarajevo, pa možeš li nam reći s kojim se sve izazovima suočavaš tokom tih humanih akcija?

Najteže situacije i najveći izazovi su kada imate informaciju da idete po tijelo. Za to se morate stvarno psihički pripremiti. S druge strane, morate stalno biti u treningu, jer pored svih znanja i vještina trebate biti u mogućnosti popeti se na stijenu, roniti, skijati, plivati dobro za spašavanje na vodi ili jednostavno hodati po planinama. Iako se u posljednje vrijeme dosta educiram za spašavanje na vodi i pod vodom, moj najdraži teren je skijalište i rad na njemu. Tu imate svakodnevno desetak povreda, i kad zazvoni telefon nikad ne znate šta će vas dočekati. Ali uigranost tima rješava sve.

 1. Radiš i na promociji psihosocijalne podrške, pa kako bi u tom segmentu ocijenila stanje našeg društva?

Mislim da se svjesnost i briga za mentalno zdravlje podigla na viši nivo u vrijeme pandemije, da smo svi postali svjesniji koliko smo sami sebi bitni i da se moramo njegovati. Nadam se da će naše društvo ići u tom smjeru, da nam neće biti sramno ići kod psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra.

 1. Na šta si najviše ponosna u dosadašnjem radu?

Ponosna sam na svaku godinu, jer sve više dobiva smisao što radim kako sam starija. Kada sam se tek počela baviti prvom pomoći, govorili su nećeš valjda motati zavoje neke, a kada sam osvojila državno takmičenje, roditelji su ostali u šoku i ponosu. Kada stvarno pružite pomoć kao što sam ja nedavno, onda shvatite koliko je bitno sve što ste ikad učili i radili.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Naravno, sviđa mi se vaš rad, samo nastavite!

 1. Poruka mladima za kraj…

Ne dozvolite da vam iko ili išta uskraćuje sreću; svaki dan ima 86 400 sekundi i iskoristite ih.

Džana Kapić, privatni arhiv

 

Najčitaniji tekstovi

Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Kobeiagi Kilims lete po cijelom svijetu
More Stories
Push Pauza S1E2: Gdje se obrazuješ, gdje diplome skupljaš?