Reci psihologu Karika šta te muči

Omladinski magazin Karike već duže vrijeme kroz razne tekstove želi da razbije stigmu vezanu za mentalno zdravlje – kako je to novotarija, kako nam sigurno nije ništa, kako smo razmaženi, kako pretjerujemo itd. Vjeruj nam, nema važnijeg pitanja od onoga kako se osjećaš. Pisali smo o raznim aspektima mentalnog zdravlja želeći da ukažemo mladima na važnost istoga.

Sada idemo korak dalje. Želimo da budemo još konkretniji, jasniji, direktniji i praktičniji. Želimo da baš Tebi pomognemo tako što ćemo Te riješiti nekih nedoumica vezanih za to kako se osjećaš.

Od ove godine uvodimo našu stalnu temu Pitaj psihologa te želimo da nam se baš Ti javiš sa svojom nedoumicom, pitanjem, sumnjom, strahom, te da pomognemo baš Tebi i motiviramo Te da radiš na svome dobru.

Evo šta Ognjen Pjano, diplomirani psiholog zaposlen u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac, kaže o sebi.

Imam dvadeset i osam godina. I sam sam mlada osoba, tako da vjerujem da se možemo dobro razumjeti jer i sam radim na sebi i tragam za nekim odgovorima. Možemo da razgovaramo o svemu: odnosima, intimnosti, seksualnosti, ljubavi, strasti, ali i onim možda manje prijatnim emocijama: strahovima, anksioznosti, depresiji, agresivnosti. Glupih pitanja nema, kao ni apsolutnih i konačnih odgovora jer takve niko ne može da ponudi.

Napominjemo, kod Ognjena ne dolazite kao u školi po kazni zbog nepristojnog ponašanja nego jer želite da bolje upoznate sebe i svijet oko vas.

Ognjen Pjano, lična arhiva

Škola pozitivnog razmišljanja i redovnog pijenja tečnosti mi nisu specijalnost, već psihologija kao sveobuhvatna nauka o čovjeku i njegovoj ličnosti, razvoju, krizama, ranama, ali i kreativnosti te potencijalima, ističe Ognjen Pjano, psiholog koji će odgovarati na pitanja mladih vezanih za mentalno zdravlje.

Svoje pitanje, anonimno ili s imenom i prezimenom (kojeg nećemo javno podijeliti ako ne želiš), možeš da pošalješ na ovom linku. Ognjen Pjano će odabrati neka od najčešćih i najzanimljivijih pitanja i odgovoriti u formi teksta koji ćeš moći pročitati na našoj web stranici.

I da, Ognjen nije kraljica Kleopatra (nema čarobni štapić), nego senzibilna i empatična mlada osoba koja će ti moći pružiti neke konkretne smjernice, uputiti na neke stručnije ljude, literaturu, filmove, serije…

Uostalom, usudi se da pitaš i tako učiniš prvi korak zauzimanja za sebe i svoje dobro.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
More Stories
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas