Zlatna Karika Sumeja Mešić: Zaista je bitno živjeti, a ne samo biti živ

 1. Ime i prezime?

Zovem se Sumeja Mešić.

Sumeja Mešić, privatni arhiv
 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Trenutno sam učenica drugog razreda Gimnazije „Dobrinja“, društvenog izbornog područja.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 16 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme posvećujem uglavnom pisanju, pjevanju, društvenim mrežama odnosno objavljivanju poezije i sastava koji su psihološki.

 1. Odakle ljubav prema pisanju?

Ljubav prema pisanju rodila se kada sam imala trinaest godina. Shvatila sam da imam talent za pisanje i željela sam da vidim da li ja mogu uspjeti u tom svijetu, da li se mogu pronaći u pisanju i slično. Na kraju je ta zanimacija prerasla u zaista veliku ljubav.

 1. Šta te posebno inspirira i motivira u pisanju?

U pisanju me najviše motivira današnjica. Osoba sam koja zaista traži u svemu lošem i nešto dobro i želim da svi gledamo na život tako. Želim da znanje koje imam, i taj neki pozitivan način života, prenesem i na druge osobe, naročito na mlađe generacije jer nam je pozitivan način života itekako potreban.

 1. Nedavno je iz štampe izašla tvoja prva knjiga „Pisma mlade dame“, o čemu je riječ?

„Pisma mlade dame“ je moj prvijenac, putokaz svima nama k izgradnji ličnosti, ka samopouzdanju i samopoštovanju. Putokaz k onom pravom putu, putu gdje su vodiči pokajanje, ljubav, poštovanje i sreća.

Knjige Sumeje Mešić, privatni arhiv
 1. Po čemu se razlikuju tvoji psihološki tekstovi od ostalih?

Što se tiče mojih psiholoških tekstova, pišem ih iskreno iz iskustva i iz onoga što sam ja naučila za svojih šesnaest godina. Nekako smatram da, ukoliko mogu sebi pomoći i ukoliko sam sebi pomogla i ojačala svoje biće, mogu i drugima pomoći i uliti im nadu za život i življenje, jer zaista je bitno živjeti, a ne samo biti živ.

 1. Kakve su reakcije čitalaca na tvoj prvijenac?

Što se tiče reakcija čitalaca, pozitivne su. Kako kažu, oduševljeni su mojim načinom razmišljanja, mojim pisanjem, i porukom koju šaljem kroz svoj prvijenac, i mnogo mi je drago što uspijevam poslati tu pozitivnu energiju koja je veoma bitna.

 1. Kako zainteresovani mogu da nabave tvoju knjigu?

Za sada, knjiga se može naručiti kod mene, na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, ali u planu su knjižare i biblioteke u kojima će se moći pronaći moja knjiga.

 1. Članica si kluba afirmisanih mladih umjetnika te Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine. Koliko je važan taj aktivizam kod mladih i kako ga podići na viši nivo?

Smatram da je veoma važno da mi mladi radimo na našim uspjesima i na tome da drugi pričaju o nama, jer iako ima nekih negativnih situacija što se tiče mladih, koje inače kruže društvenim mrežama, ima nas mnogo koji zaista idu k uspjehu i pozitivnim promjenama, međutim, o nama se mnogo nije pričalo. Moje kolege i ja se zaista trudimo da šaljemo pozitivnu sliku ljudima u Bosni i Hercegovini, pa i širom Balkana, i uspjevamo u tome, a vjerujem da će tako i ostati.

 1. Koji su tvoji planovi u budućnosti?

Nakon završene srednje škole planiram upisati Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, odsjek psihologije. Svakako da planiram nastaviti pisati knjige. Za sada radim na dvije nove zbirke, a jedna od njih je s grupom autora širom Bosne i Hercegovine.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim vaš magazin odavno i zaista mi je drago što postoji ovaj divan magazin, čast mi je što imam priliku govoriti i pisati za vaš magazin, za magazin koji mnogo govori o mladima i o svemu što postižemo, ali i o raznim pravima.

 1. Poruka mladima za kraj…

Samo idite prema uspjehu, sreći i življenju. Bitno je da se trudite ostvariti svoje snove i to možete ukoliko dovoljno želite i vjerujete u sebe. Trudite se, bit ćete veziri svojih snova, vjerujem u to!

Sumeja Mešić, privatni arhiv

 

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Robovi socijalnih mreža