Zlatna Karika Ena Rajić: Na satiru gledam kao na svojevrsni oblik društvenog djelovanja

 1. Ime i prezime?

Zovem se Ena Rajić. 

Ena Rajić, privatni arhiv
 1. Gdje živiš?

Živim u Zagrebu.

 

 1. Zanimanje?

Psihologinja.

 

 1. Koliko godina imaš?

Imam 29 godina.

 

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Družim se s dragim ljudima, čitam knjige, gledam dokumentarce.

 1. Kada si se i kako odlučila za kreiranje videosadržaja na društvenim mrežama?

Sve je započelo 2014. godine na drugoj godini studija psihologije kada sam s kolegicom Elizabetom Petersforfer pokrenula YouTube kanal na kojemu smo obrađivale različite teme, uglavnom iz područja popularne psihologije. Nakon nekoliko mjeseci smo se razdvojile, a ja sljedeće 3-4 godine nastavljam snimati sličan videosadržaj. Od 2018. godine mijenjam smjer i počinjem snimati satirične skečeve i spoken word poetry videofilmove, koje snimam i danas. 

 1. Šta je to spoken wordpoezija?

Spoken word poezija ili u doslovnom prijevodu izvedbena/govorna poezija forma je poezije koju pjesnik piše s ciljem izvođenja pred publikom. Stoga je upravo performans njen najvažniji element. Autor pjesme ujedno je i performer, često se izražava u prvom licu jednine i uglavnom aktivno progovara o temama društvene i psihološke prirode. Nastala je kao reakcija na klasičnu poeziju koja je percipirana kao uštogljena, dosadna, elitistička. Neke od tema koje pjesnici provlače kroz spoken word poeziju su slika o sebi, ekologija, društvena nejednakost i slične.

 1. Odakle crpiš inspiraciju za satirične videosnimke?

Inspiraciju pronalazim posvuda oko sebe – promatram svijet, slušam ljude, zavirujem u sebe, gledam, čitam.

 1. Kolika je zapravo moć satire u današnjem društvu?

Vjerujem da je moć satire velika za one koji su spremni čuti. Satiru vidim kao zgodan alat da pojedincima, društvu, ali i sebi ukažemo na slabe točke i apsurdnosti svijeta u kojemu živimo. A kako nas ona ne samo nasmijava, već i potiče na razmišljanje i introspekciju – na nju gledam kao na svojevrsni oblik društvenog djelovanja. Smatram da transformacija pojedinca nužno vodi do transformacije društva u cjelini.

 1. Do sada si nastupala u mnogim zemljama, pa možeš li nam reći koju izvedbu posebno pamtiš?

Pored TEDx govora „Kako ostati nesretan do kraja života“ i premijere satirično-poetskog showa „Bez dlake na jeziku“ u Klubu Kazališta Komedija u Zagrebu, posebno pamtim nastup u Ujedinjenim narodima kada sam izvela dvije spoken word pjesme „Poštovana predsjednice“  i „Peace For Yesterday“ na Geneva Peace Weeku na temu „Building Trust in Post-War Communities“.

https://www.youtube.com/watch?v=2_Wmpb7rZ8M

 1. Šta za tebe predstavlja uspjeh?

Živjeti od rada koji me ispunjava uz zdravo tijelo, drage ljude i unutarnji mir.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da te prate?

Na društvenim mrežama me mogu pronaći na YouTube kanalu „Ena Rajic Official“ , na TikToku, Instagramu, Facebooku te na mom LinkedIn profilu.

@enarajic

U kojim situacijama tebe pere anksioznost? Ako ti je u redu otvoreno razgovarati o tome, piši mi u komentare u kojima ćeš pronaći i moj odgovor. 👇 Svatko od nas doživio je anksioznost ili tjeskobu. 😖 Riječ je o stanju neugode i napetosti koje predstavlja normalnu reakciju u opasnim, stresnim i zabrinjavajućim situacijama. Međutim, anksioznost postaje problematična onda kada imamo osjećaj da ONA UPRAVLJA NAMA, a ne mi njome. Takva anksioznost se javlja: ☑️ kada je stvarna opasnost davnih dana prošla (npr. mjesecima nakon pada na testu i dalje osjećaš tjeskobu) ili ☑️ u situacijama kada je uopće nema (npr. neprestano se osjećaš tjeskobno biti sam/a u kući bez objektivnog razloga). Pa iako ne postoji osoba koja nije doživjela anksioznost, neki je ne znaju uvijek prepoznati. ⚠️ Javlja se u različitim oblicima – od separacijske anksioznosti (tjeskoba od odvajanja od bitnih osoba) preko ispitne anksioznosti pa sve do opsesivnog-kompulzivnog poremećaja (npr. moraš 37 puta dnevno oprati ruke ili provjeriti jesi li zaključao/la stan) i drugih. ⚡ Zaprati @Što ima lima? te više o ovoj temi saznaj na “Što ima lima” YouTube kanalu gdje ćeš pronaći psihoedukativni webinar psihologinje Maje Golešić. Brini o svom mentalnom zdravlju – budi cool. 😎 Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. ✨ P.S. Jesi li već kliknuo/la na FREE link u opisu profila i rezervirao/la termin besplatnog psihološkog savjetovanja? Tipkamo si, Ena. #stoimalima #mentalnozdravlje #psihologija #samopouzdanje #promjena #mojzivot #savjetovanje #psiholog #anksioznost #tjeskoba #foryou #fyp #foryoupage

♬ original sound – Ena Rajić

 1. Koji su tvoji planovi u budućnosti?

Planova je puno, a uglavnom se odnose na nastavak snimanja satiričnih i spoken word poetry videofilmova te na nastupe uživo sa satirično-poetskim showom „Bez dlake na jeziku“ kako u Hrvatskoj, tako i širom regije.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Dosad nisam čula za vaš magazin, no kako ga škicnuh – primjetih da su teme jakozanimljive, a posebno mi se sviđa dio „Pitaj Psihologa“. Svaka čast i samo naprijed!

 1. Poruka mladima za kraj…

Vrijediš jer jesi bez obzira na sve –

i kad ide ti od ruke i kad posve zakažeš.

Vrijediš i onda kad se ne sviđaš baš svima –

vrijediš jer dišeš,

jer živiš,

jer te ima.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
More Stories
Bosna i Hercegovina, obećana zemlja Mordor