Zlatna Karika Ariana Piknjač: S flautom do internacionalnih saradnji

 1. Ime i prezime?

Zovem se Ariana Piknjač.

Ariana Piknjač, privatna arhiva
 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Predajem flautu i klavir u muzičkoj školi „Mali Mozart“ i flautu na online svjetskoj platformi za učenje sviranja muzičkih instrumenata PlayWithAPro.com. Također, sviram honorarno u Sarajevskoj filharmoniji. Magistrirala flautu, diplomirala muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, trenutno sam na master studiju na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Također, dobitnica sam dvije zlatne značke Univerziteta u Sarajevu i priznanja za najboljeg studenta dvije godine zaredom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 26 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Najviše volim provoditi svoje slobodno vrijeme s porodicom, prijateljima, čitajući inspirativne knjige i trenirati u teretani.

 1. Odakle ljubav prema flauti i kada si počela svirati?

Dolaskom u Sarajevo iz Sydneya (Australija) upisala sam Srednju muzičku školu u Sarajevu. Naime, upisom na smjer Muzička teorija, kao jedan od predmeta mi je bila dodijeljena flauta. Ja sam se zaljubila u prekrasan zvuk flaute i profesorica koja mi je predavala mi je prenijela ljubav prema tom instrumentu toliko da sam odmah odlučila upisati još jedan smjer u srednjoj školi, dakle, solista flaute. Tim sam putem nastavila i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

 1. Možeš li nam nešto više reći o dosadašnjoj karijeri?

Izlaganjem i postavljanjem sebe putem interneta mi je donijelo mnogo internacionalnih saradnji pa čak i online posao gdje već od 2015. godine predajem flautu na online svjetskoj platformi za učenje sviranja muzičkih instrumenata baziranoj u Copenhagenu, PlayWithAPro.com. Također, veoma sam zahvalna što sam 2017. godine postala internacionalna predstavnica za „Trevor James Flutes London“. Imala sam i više internacionalnih saradnji od kojih su meni najznačajnije saradnja sa FOX Studios za „The Simpsons“ i saradnja sa DJ Khaledom.

 1. Koliko su mladi u BiH zainteresovani za klasičnu muziku?

Nažalost, zainteresovanost mladih za klasičnu muziku u Bosni i Hercegovini nije velika, ali to nije slučaj samo kod nas već u cijelom svijetu. Govorim više generalno, na primjer, kada posmatrate publiku koja odlazi na koncerte klasične muzike, to su generalno studenti i/ili učenici koji svakako pohađaju muzičku akademiju ili srednju/osnovnu muzičku školu. Ja bih najviše voljela vidjeti porast broja mladih koji se ne bave profesionalno muzikom, ali odlaze ponekad na koncerte klasične muzike, bila to izvedba neke poznate simfonije, baleta ili opere. Smatram da svakako problem nije u mladima već u cijelom odgojno-obrazovnom procesu kao i u cjelokupnoj djelatnosti klasične muzike u svijetu koja se, generalno, ne prilagođava vremenu i prostoru u kojem se nalazi. Smatram da bi se trebao malo više modernizirati pristup klasičnoj muzici kako bi privukli što više mladih osoba da je sluša i pritom da uživa u njoj.

 1. Kako je došlo do tvoje saradnje sa „The Simpsons“ i kako si se osjećala?

Jedan od većih uspjeha za mene je upravo saradnja sa „The Simpsons“. Dobila sam e-mail direktno iz Los Angelesa, FOX Studios. E-mail je poslao direktor iz odjela za muzička prava FOX-a koji mi je napisao da su producenti kultnog crtića „The Simpsons“ vidjeli viralni video (2.8m pregleda) na YouTubeu gdje smo sestra i ja izvele obradu poznate teme crtića. Oni su otkupili izvođačka prava naše obrade i izvela se tokom odjavne špice sezone 32, epizoda br. 9 „Sorry Not Sorry“, gdje su se i naša imena prikazala. Osjećaji koji su me tada obuzeli, kao i sada kada se sjetim svega toga, su neopisivo pozitivni. Trnci mi svaki put prođu kroz tijelo.

 1. Imaš li nekoga ko ti pomaže da sve izgleda perfektno na muzičkoj sceni?

Da budem iskrena, sve sama smišljam dok snimam svoje klipove; eventualno kada snimam sa sestrom, naravno da je i ona uključena u tom procesu.

 1. Koje su tvoje trenutne aktivnosti kada je riječ o sviranju flaute?

Trenutno se pripremam za koncert sa Sarajevskom filharmonijom koji je prvobitno trebao da bude 20. januara, ali zbog loše epidemiološke situacije je odgođen za neki drugi datum u skorijoj budućnosti. Kolega Adi Šehu i ja ćemo svirati Koncert za dvije flaute i orkestar u G duru od kompozitora D. Cimarosa. Također, pripremam svoj treći Online Flute Masterclass putem interneta gdje radim s ljudima širom svijeta putem Zoom platforme. Pored priprema za koncert, svakako uvijek tražim nove ideje za svoje videoklipove koje objavljujem na Instagramu, YouTubeu i TikToku.

 1. Gdje te na internetu drugi mladi mogu da prate?

Na Instagramu sam najaktivnija – @arianaflute. Također, na YouTubeu https://www.youtube.com/c/arianaflute te na TikToku https://www.tiktok.com/@arianaflute.

 1. Koji su tvoji planovi u budućnosti?

Smatram da je život zaista fluidan i da se uvijek mijenja. Trudim se prilagoditi svakoj životnoj situaciji kako najbolje mogu sa čistim namjerama, pozitivnim razmišljanjem i radom na sebi. Svakako bih voljela pozitivno uticati na još veći broj ljudi, pogotovo na mladu publiku koja mi često šalje upite vezane za moje sviranje, za moje obrade pop pjesama kao i inspirativne poruke. Imam mnogo ideja kako to uraditi i vremenom se nadam da će se ostvariti.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim svakako i sve čestitke. Magazin je informativan, kvalitetan i inspirativan. Služi kao odlična platforma za širenje novih ideja, pogotovo ideja mladih. Smatram da je previše „showbiz“ članaka sa „clickbait“ naslovima koji ne nude ništa kvalitetno za naučiti, podijeliti, pročitati.

 1. Poruka mladima za kraj?

Vi ste sami sebi Vaš najvažniji projekat. Nemojte sebe porediti s drugima kao ni vaš unikatni životni put. Svaki se trud isplati na kraju!

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
More Stories
Bilješke sa terena: O Slobodama i Pravu Na Različitost