Zašto kritikuju Barbie?

Barbie često kritikuju feministkinje/majke. Barbie predstavlja nezavisnu i samostalnu devojku. Prema pisanju kritičara najpoznatija lutka je takođe feministkinja. Ovde dolazimo do nerazumevanja šta te žene kritičari žele?

Plastična Barbie nas fascinira ženstvenim izgledom, stalnim osmehom, ponašanjem i uvek izgleda dobro. Ona je oličenje kapitalizma jer stalno kupuje šminku, garderobu i materijalno uopšte. Za teoretičare Barbika predstavlja modernizovanu formu feminizma, tipičnu za kapitalizam. Istraživanja su pokazala da bi Barbiki s nerealnim proporcijama struka nedostajalo 17 % masnog tkiva da bi dobila menstruaciju. 

Neki delovi tela na barbikama su preuveličani, poput očiju a drugi su suženi do granice za nepoverovati poput struka. Magazin Time je jednu od naslovnica posvetio Barbiki uz naslov “Možemo li sada da prestanemo da govorimo o mom telu?”

Oduševljenje devojčica

Barbi kupuje pažnju devojčica svojom superiornošću. Ona ima različita zanimanja, u zavisnosti od lutke do lutke. Barbika je astronautkinja, instruktorica plivanja, kuvarica, izvršna direktorka i na stotine poslova. Ona je i hirurg, a na prostoru Balkana vlada stereotip o ženama hirurzima (žene nisu talentovane za hirurgiju).

Fotografija preuzeta sa shop.mattel.com

Deo javnosti potvrđuje taj standard lepote, dok neka druga javnost negira postojanje bilo kakvih standarda. Kompanija Mattel inovacijama se bori za profit, jer kritike znatno utiču na prodaju. To se uklapa u slogan firme: „Možeš da budeš šta god želiš.“ (“You can be anything.”). Međutim, ne sve odjednom kao u mašti. Takođe, kritičari ponavljaju kako kalifornijska kompanija gubi na prodaji. Time se želi smanjiti uticaj na proizvodnju i prodaju kao i degradirati ugled kompanije.

Neki ne dopuštaju sebi da zamisle ženu koja može da se bavi onim što voli, a istovremeno i da vodi računa o svom domu. Te žene smatraju da njihove devojčice ne smeju da odrastu uz Barbie šporet, peglu, mašinu i čuvaju decu.

Zašto je Barbie tako atraktivna?

Neke kritike dosežu od ideje za prvu Barbiku i njenu ulogu u rukama muškaraca. Provobitni smisao proizvodnje bio je seksistički. Nije bilo bitno od kojeg materijala je Barbie. Kritičarke se boje da je Barbika prvi oblik žene koji će mala deca upoznati, zapamtiti i zavoleti.

Etničke verzije u boji kože i sama bela koža, dakle svetlija u odnosu na druge, kritikuje se bez potrebe. Postoji mnoštvo igračaka na svetu, posebno lutki, tako da se u svakom slučaju barbika mogla kupiti različitih narodnosti. Zašto je baš Mattelova Barbie morala da se prilagodi?

Oni koji ne vole Barbie napominju da je njen izgled previše dopadljiv u seksualnom smislu, dakle sexy. Kritičari kažu da je Barbikin izgled delimično transformisan od prve pornografske lutke. Kritika je pala i na dobne predrasude jer je Barbie uvek mlada.

Buka se digla i oko cena belih u odnosu na crne barbike. Bele barbike su u tržnom lancu jeftinije u odnosu na crne. Time se može ciljati mnogo šta.  Zar je uopšte bitno?  


Naslovna fotografija preuzeta sa cryptomuseum.com

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Eskapizam na društvene mreže
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Rodni stereotipi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
More Stories
Ovo ću samo tebi reći EP. 05: Nasilje