YourJob u borbi protiv nezaposlenosti mladih

Projekat YourJob pomaže mladima na putu zaposlenja. No, kakva su stvarna iskustva polaznika i polaznica ovog treninga te koje savjete za mlade prilikom zapošljavanja ima Dajana Umićević, savjetnica za zapošljavanje mladih u Caritasu Banja Luke, pročitajte u nastavku teksta. 

Početkom 2019. godine, Caritas Austrije i Austrijska razvojna agencija pokrenuli su regionalni projekat YourJob, koji se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji i Kosovu. Namijenjen je mladima od petnaest do trideset godina. Aktivnosti projekta su: rad savjetovališta za zapošljavanje, pripravnički programi, treninzi iz soft skills (tzv. mekih vještina koje podrazumijevaju analitičko razmišljanje, verbalnu i pisanu komunikaciju, sposobnost motiviranja, pregovaranja i vođenja, prilagođavanja, sposobnost rješavanja problema, timski rad), zatim realizacija obuke i prekvalifikacija – doškolovanje i programi samozapošljavanja i pokretanja sopstvenog biznisa. No, šta kažu iskustva mladih da li je ovo samo još jedan u nizu projekata ili stvarno pomaže mladima na putu njihovog zaposlenja?

Samospoznaja, vrednovanje i adekvatno predstavljanje vlastitih kompetencija

Jovana Savić je apsolventica defektologije iz Banja Luke. Prijavila se za učešće u projektu sa željom da se lično usavrši i napreduje u komunikaciji te razmijeni mišljenje s osobama koje se susreću sa sličnim problemima kada je u pitanju aktivno zapošljavanje i traženje posla.  Utiske s treninga u okviru ovog projekta na temu komunikacijskih vještina, koji se održao u decembru 2019. godine u Banjoj Luci, Savić sumira sljedećim riječima: Naučili smo da je najbitniji korak ka zaposlenju samospoznaja, te vrednovanje, ali i adekvatno predstavljanje naših kompetencija. Od najvećeg značaja smatra to što su se susreli sa svim izazovima i „začkoljicama“ koje sa sobom nosi razgovor za posao te što su kroz konstruktivne rasprave naučili da izraze vlastito mišljenje. 

Jovana još ističe: Svaka mlada osoba koja želi da napreduje i spremna je da uloži dodatni trud i napor da to učini, stekne neka nova znanja i vještine, ne treba da se boji neuspjeha. 

YourJob je za nju bilo korisno iskustvo jer vjeruje da će joj u budućnosti pomoći pri odabiru adekvatnog posla, kao i pri samom zapošljavanju.

Jovana Savić, apsolvent defektologije

Važnost besplatne obuke za nezaposlene

Nemanja Majstorović, dipl.profesor filozofije

Jedan od učesnika IT obuke Caritasa Banja Luke, Nemanja Majstorović, diplomirani profesor filozofije, odlučio se za kurs iz oblasti web dizajna jer ga zanima navedena oblast, a do sada nije imao priliku da pohađa neku obuku iz te oblasti. Nemanja ističe da se većina obuka plaća, te da je za nezaposlenu osobu to uvijek prepreka. On je uz pomoć ovog projekta imao priliku da se besplatno obuči i okuša u izradi web stranice, a po završetku kursa iz oblasti web dizajna bio je zadovoljan postignutim rezultatom.

Kurs iz web designa mi je važan jer sam prvi put upoznao osnove programiranja i stekao nova znanja i vještine. Nemanja bi to preporučio svima koji mogu i žele da probaju nešto iz IT svijeta. Smatram da je IT sektor plodno tlo za napredovanje i da se tu krije budućnost, stoga, svako ko želi da se dodatno usavršava u nekoj od IT grana, preporučujem mu da to i učini.

Sufinansiranje ustanova nadležnih za obavljanje pripravničkog staža

Uspješna polaznica programa YourJob je i Sandra Rover iz Prnjavora, diplomirani inženjer agrarne ekonomije. Završila je Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci. Zahvaljujući ovom projektu dobila je priliku da obavlja stručnu praksu u Zemljoradničkoj zadruzi „Livač“ u Aleksandrovcu, opština Laktaši, kao asistent stručne službe. Ovaj vid zaposlenja joj je jako potreban jer se kao i većina mladih ljudi susretala s raznim problemima prilikom traženja posla prije nego što je saznala za YourJob.

Sandra Rover, inženjer agrarne ekonomije

O samom projektu Caritasa za podsticaj zapošljavanja mladih, Sandra Rover napominje da je mladim ljudima baš ovako nešto trebalo, te dodaje da je projekat pomogao mladim ljudima kroz razne aktivnosti koje su do sada realizovane: jačanje komunikacionih vještina, pisanje projektnih prijedloga, uvezivanje s pogodnim institucijama za realizaciju samog pripravničkog staža kao i sufinansiranje samih ustanova nadležnih za obavljanje pripravničkog staža. Sandra optimistično govori da će nakon završetka prakse steći određena znanja u svojoj struci. Ističe da želi da se bavi problemima ruralnog razvoja naše zemlje kroz projekte (savjetodavstvo, jačanje uloge žene u ruralnim mjestima, ruralni turizam, poljoprivredna proizvodnja). Za realizaciju njenih planova potrebna joj je pomoć institucija koje se bave sličnim oblastima, a samim time i siguran posao.

O projektu iz prve ruke

Dajana Umićević je dugogodišnja omladinska radnica. Trenutno radi kao savjetnica za zapošljavanje mladih u Caritasu Banja Luke, pa nam je rekla nešto više o samom projektu.

Projekat je značajan onima koji su već nekoliko mjeseci bezuspješno tragali za poslom ili bilo kakvom vrstom trajnog plaćenog angažmana. Smatram da su dosta postigli i da mi kao savjetnici za zapošljavanje predstavljamo samo malu podršku mladima na njihovom karijernom putu jer želimo da sami otkriju i probude svoje potencijale.

Info sesija sa Dajanom Umićević

Kada govorimo o obukama, konkretno, Umićević ističe da su neke još u toku (poput obuke za web dizajnere i obuke za njegovatelje – koje pohađa trenutno osam njihovih korisnika), a neke tek slijede. S druge strane, tu je i konkurs za pokretanje sopstvenog biznisa, koji je zatvoren u februaru, a za učešće u boot campu odabrana su 22 najbolja kandidata. U martu smo trebali realizovati ovaj kamp, na kojem su mladi trebali biti upoznati sa svim alatima i vještinama za put njihovog biznis plana od ideje do realizacije. Nažalost, situacija nastala uslijed pandemije COVID-19 virusa zaustavila je veliki broj aktivnosti, pa i ovu, te se nadamo da ćemo u što skorije vrijeme imati priliku susresti sve ove mlade talente, a najbolje od njih i nagraditi.

Prilika za mlade u manjim sredinama

Dajana za naš magazin ističe da je u okviru ovog projekta 16 mladih iz Banja Luke i bliže okoline dobilo priliku za zapošljavanje, odnosno sticanje (prvog) radnog iskustva u trajanju od 6 mjeseci, kod različitih poslodavaca. Ideja je da poslodavce ohrabrimo da nakon isteka ovog perioda zadrže mlade na radnim mjestima kako bi oni nastavili da razvijaju svoj karijerni put i usvajaju nova znanja i vještine. Osim Banja Luke, projekat se realizira i u drugim gradovima i opštinama poput Čapljine i Mostara.

Kada je riječ o Mostaru i Čapljini, naše kolegice savjetnice u ovim opštinama zaista vrijedno rade na animiranju zajednice, što je urodilo plodom. Naime, i tamo imamo nekoliko zaposlenih mladih, pokrenutih inicijativa za obuke, te realizovane treninge i radionice za mlade. Dajana smatra da je u manjim sredinama izazovnije raditi jer ne poznaju toliko dobro prilike na lokalnom nivou. S druge strane, nadamo se da ćemo u narednom periodu imati priliku da razvijemo i konkretizujemo saradnju i s manjim opštinama, naročito onima u ruralnim sredinama kako bi mladi i iz tih zajednica dobili priliku da učestvuju u našem projektu.

Kako se prijaviti na ovaj projekat?

Naime, sam projekat zapošljavanja mladih je aktivan do marta mjeseca 2022. godine, dok je  poziv za pokretanje sopstvenog biznisa zatvoren 10. 02. 2020. Mladi koji žele steći prvo ili novo radno iskustvo, proći kroz neku vrstu obuke ili dodatnog treninga iz soft skills ili iz tehničkih vještina, te oni koji žele pokrenuti svoj biznis i steći priliku za novčanu pomoć za svoj biznis, mogu nam se obratiti putem telefona +38751300890 ili na e-mail dajana.umicevic@caritas-banjaluka.ba. Zainteresovani kandidati mogu obaviti razgovor sa savjetnicima za zapošljavanje svakim danom od 8 do 12 časova i od 13 do 15 časova u savjetovalištu u Banjoj Luci. Ako je i tebi potrebna ova prilika, na stranici www.caritas.ba, kao i na navedene kontakte, možeš doznati više informacija.

Savjet mladima za zapošljavanje

Dajana savjetuje mladima da ne čekaju svoje vrijeme. Ono će, kaže, doći kada sami to odlučimo. Stoga bih mladima poručila da se uvijek i iznova preispitaju, uče i tragaju za novim rješenjima i izazovima. Kao savjetnik za zapošljavanje, stojim im na raspolaganju za sva pitanja i informacije, te očekujemo da nam se jave ukoliko žele biti dio našeg projekta.

*Fotografije – YourJob BIH

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Gurni pod tepih da se ne vidi