Vijeće mladih FBiH – Glas mladih u procesima odlučivanja

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine (VMFBiH) predstavlja krovnu predstavničku strukturu mladih u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Formirano je 2016. godine prema Zakonu o mladima FBiH i u svom je radu usmjereno na zastupanje interesa mladih neovisno od političkih preferencija.

Kroz svoj način rada osiguravaju da mladi u potpunosti odlučuju o njima bitnim pitanjima te vjeruju da jedino stabilna i jaka omladinska udruženja dugoročno mogu pomoći mladima da ostvare svoj puni potencijal i budu kreatori promjene.

„Naš osnovni zadatak jeste da zastupamo glas mladih i kreiramo prostor u kojem će se on čuti i biti prepoznat. Kroz svoju strukturu okupljamo više od 100 omladinskih organizacija s područja entiteta FBiH. Nastojimo da osiguravamo prostor mladima u kojima će oni sami u potpunosti da odlučuju o važnim pitanjima. Osnovni principi kojima smo vođeni su otvorenost, nezavisnost i teritorijalna zastupljenost“, kaže Aleksandra Đorem, asistentica za komunikacije i administraciju pri Vijeću mladih FBiH.

Aleksandra Đorem, asistentica za komunikacije i administraciju pri Vijeću mladih FBiH

Đorem ističe da su trenutno aktuelna dva projekta na kojima aktivno rade, a to su: „G(a)rant mladih“ i „Mladi na potezu“. Oba projekta se implementiraju od ove godine i posebno su ponosni što navedeni projekti sa sobom nose nove pristupe i omogućavaju Vijeću mladih FBiH da raste i razvija se.

„’G(a)rant mladih’ je projekat koji je podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT. U sklopu projekta bavimo se zagovaračkim procesima s ciljem poboljšanja položaja mladih u FBiH, a koji imaju svoje uporište u Zaključcima i preporukama usvojenim 2022. godine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ponosni smo na to što prvi put imamo mogućnost da pružamo finansijsku podršku čak devet projekata mladih širom FBiH koji su usmjereni na poboljšanje položaja mladih u zajednici“, navodi sagovornica te dodaje da je drugi projekat „Mladi na potezu“ podržala Internacionalna organizacija za migracije (IOM).

„U sklopu projekta realizovane su četiri regionalne info sesije u Zenici, Travniku, Mostaru i Bihaću koje su imale za cilj upoznavanje mladih sa Zakonom o mladima FBiH. U međuvremenu smo radili na izradi igrice pod nazivom ‘Vijećko’. Igrica je usmjerena k interaktivnom učenju mladih o Zakonu o mladima FBiH. ‘Vijećko’ za nas predstavlja novi pristup u radu s mladima i zaista smo ponosni.“

Štaviše, Đorem ističe da su ovih dana posebno ponosni na Odluku Vlade FBiH o pokretanju postupka donošenja strategije prema mladima u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

„Mjesecima unazad smo govorili i apelovali na donošenje jedne ovakve odluke, a u konačnici i pokretanju postupka. Ponosni smo jer će mladi u FBiH nakon 13 godina čekanja imati jedan strateški dokument čiji je cilj da razumije mlade, prepozna probleme i sa sobom donese rješenja. Smatramo da ovo predstavlja jedan val promjene u koji čvrsto vjerujemo“, govori Đorem.

Igrica Vijećko predstavlja novi pristup u radu sa mladima (1)
Igrica Vijećko predstavlja novi pristup u radu sa mladima

Prema njenim riječima, Vijeće mladih FBiH iz dana u dan raste i okuplja mlade širom ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

„Ta činjenica nam svakodnevno daje vjetar u leđa da nastavimo sa svojim radom. Tu smo zbog mladih i jako nam je važno da smo u stalnom dodiru s mladima jer za nas to predstavlja jedini ispravan način u radu s mladima“, izjavljuje sagovornica.

Kada je riječ o poboljšanju položaja mladih u entitetu FBiH, mišljenja je da je potrebno da se za početak zaista pažljivo osluškuju problemi mladih kako bi se adekvatno reagovalo u pravcu njihovog rješenja.

„Odgovori se kriju u Zakonu o mladima FBiH. Zakon jasno definiše prava i obaveze kako mladih tako i institucija vlasti i naglašava važnost poštivanja ljudskih i građanskih prava mladih osoba. Mladi imaju pravo na podršku i unapređivanje svog razvoja bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Zakon o mladima FBiH odgovornost pružanja podrške mladima delegira svim nivoima vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, prije svega kroz definiranje, usvajanje i provođenje strategija prema mladima.“

Ona napominje da su i općinski/gradski i kantonalni nivoi vlasti dužni odrediti službenika/cu za pitanja mladih, odnosno odjel pri nadležnom ministarstvu.

„Potrebno je da institucije posvete veću pažnju implementaciji Zakona o mladima FBiH koji osigurava minimum mjera i omogućava svakoj mladoj osobi da učestvuje u procesima odlučivanja. Institucije su tako dužne za: osiguranje prikladnog prostora za mlade, osiguranje budžetske stavke koja se tiče pitanja mladih, određivanje nadležne službe za pitanja mladih, osiguranje grantova za projekte za mlade, osnivanje komisija za mlade pri općinskim/gradskim vijećima, te pružanje sveopšte podrške radu općinskog, odnosno kantonalnog vijeća mladih“, kazuje Đorem.

Podsjeća da je 2022. godine Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio niz Zaključaka i preporuka koje, ukoliko budu implementirane u datom obimu, mogu osigurati bolji položaj mladih.

„Podijeljene su u nekoliko tematskih cjelina, kao što su: aktivizam, omladinsko organizovanje,  volontiranje, zapošljivost, zdravstvo i socijalna briga. Svaka od ovih tematskih cjelina je podjednako važna, a kao takve delegirane su na implementaciju kantonima i resornim ministarstvima.“

Đorem konstatuje da su u državi Bosni i Hercegovini, pored Vijeća mladih FBiH, također krovna tijela mladih i Omladinski savjet Republike Srpske te Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta, te da svako od njih djeluje na područnom nivou.

„Saradnja između sva tri krovna tijela ogleda se u poboljšanju položaja mladih na državnom nivou. Nastojimo da redovno komuniciramo i dijelimo dobre prakse i savjete. Bitno nam je da održavamo kontakt jedni s drugima jer vjerujemo da je to ispravan način na koji zajednički možemo da djelujemo na probleme i potrebe mladih bez obzira na područje s kojeg dolaze.“

Govoreći o planovima za budućnost, Đorem naglašava da će Vijeće mladih FBiH nastaviti aktivan rad s mladima i s institucijama vlasti.

„Pratit ćemo, sugerisati i opominjati na ono što su vlasti dužne u odnosu na mlade. Vjerujemo da je osnov snažnog aktivizma mladih u informacijama i znanju koje mladi posjeduju. Kroz svoje aktivnosti nastavljamo da pominjemo prava i obaveze mladih koji proističu prvenstveno iz Zakona o mladima FBiH, ali i drugih dokumenata koji se tiču prava mladih. Svoje kapacitete nastavljamo stavljati na raspolaganje mladima i omladinskim udruženjima koji žele da dobiju informaciju više ili načine korak za poboljšanje uslova života mladih u zajednici“, jasna je Aleksandra Đorem.

Na kraju razgovora imala je i poruku za sve mlade.

„Poruka koju kroz svoj rad nastojimo da šaljemo mladima jeste da budu uporni i istrajni, da kritički promišljaju o situacijama, te da postavljaju pitanja i aktivno traže odgovore. Vjerujemo da svaki pojedinac/ka ima pravo biti dio društva, te da jedino tako možemo da dosegnemo promjene koje su nam potrebne“, zaključuje sagovornica.

Mladi imaju pravo na podršku i unapređivanje svog razvoja bez diskriminacije po bilo kojem osnovu
Ovaj članak je nastao kroz projekt „Putokaz za mlade, karike za promjene“, koji provodi Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Queer prava za sve
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
More Stories
Ima li još muzike osim Dare Bubamare?