Tipovi veza u dvadesetim kroz pjesme popularne kulture

Dvadesete. Godine zabave, školovanja, putovanja, ali i velikih i onih malo manjih ljubavi. Jer sve su ljubavi grandiozne kada si u dvadesetima. I čini se da ne postoji ništa što nova decenija sa sobom ne nosi. A svaku vezu gotovu uvijek prati ona famozna „vaša“ stvar.

Neka pjesma koja vas je obilježila i na čije slušanje odmah pomislite kako je sve gotovo bez njega/nje. S druge strane svaka kafana na vaš repertoar doda još pjesama u kojima se „nađete“ pa je nekako logično da se i tipovi veza mogu poistovjetiti sa nekim od poznatih nam hitova.

BACILA JE SVE NIZ RIJEKU

Sve prve ljubavi su takve. I sve se one prije ili kasnije završe. Vi ste dali sve, vjerovali ste da je to to, a taj neko je bacio sve niz rijeku i pošao u drugi svijet. I zato vas uvijek nešto zaboli na pomisao „Al’ noćas ako sluša“ jer se sjetite te ljubavi na kraju srednje škole/fakulteta. Još ako je sad negdje daleko (a najčešće jeste) vi ste slomljena osoba iz kraha ove veze i sve što je ostalo samo je sjećanje.

KRIVO JE MORE

Prošla prva ljubav, došlo ljeto i more. A more k’o more, krivo je bilo. I za vas dvoje i za kraj. Ma i za početak. Ljeto varljivo, a srce ti zavodljivo. Ali ide ljeto, ide priča koja se pamti, koja se priča drugaricama kad se vratiš sa ljetovanja i ide ponovo nada da će sve biti isto i kad jesen dođe. Ali naravno ništa od toga. Bilo, prošlo, ali svaka matura, svirka u parku ili druženje u vrijeme kad je ova pjesma bila aktuelna, bilo je nezamislivo bez „Krivo je more“ i nekog slatkog gitariste. Je li to taj isti sa mora, ostaje pitanje.

SLUČAJNO

Kad si već prošla teške prekide, veze i dala srce na dlanu, ide nova priča. „Stani malo, nemoj tako, nemoj dok nas gleda svako“. Slučajne šeme, priče bez obaveza i doze alkohola, neizostavne su da se rasteretiš od bivših koji su lomili srce. Taj lik možda i nema neku priču, ali „biće sjajno, ako nam se desi slučajno“. Jedan je život, a ti ga živiš ove noći.

NEVALJALA

Dovoljno je reći „Plave noći u satenu i mleko od kokosa. Bolje bi ti bilo sa mnom, al’ ti nemaš ukusa“. Ma to je to! On voli nju, a njega ti. A ona to naravno ne zna. A i da zna ti misliš „nek mi ga da, jer noćas sam nevaljala“. Ljubavni trougao, ludilo dvadesetih. On zauzet, a priča mu uvijek ista: „Prekinuću s njom. Ne volim je“. Ti sretna, ona u zabludi. A svi kolektivno u istom sosu, ali neka Cece u pozadini.

STARIJI ČOVEK

Kada ti je dosta „nezrelih vršnjaka“ onda je tu tip veze „Stariji čovjek“ u kojoj imaš galantnog muškarca, koji zna priču. Ti u glavi imaš refren „Briga me što si ti od mene stariji“. Ali kasnije već shvatiš da je lik možda i od tvoje mame stariji pa počneš i ti sa prilagodbama koje ti nisu baš u skladu sa generacijom i onda najčešće to ne bude TO.

MLAĐI

Eh, ako ste čekali iznenadni preokret, evo ga. Serviram. „Mlađi, treba mi neko malo mlađi. Ma nemaš ti šta imaš mlađi. Zato izađi. Stariji si pa se snađi“. Kad si već na rubu dvadesetih i tridesetih, onda opet želiš zabave. A gdje ćeš bolje nego kod mlađih. On je uvijek za izlaske, zabavu, provode, malo je infantilan, ali Bože moj, ne može sve nikad. Ovo je veza gdje ti vodiš glavnu riječ.

SICK BOY

Svako je jednom imao jednog takvog. On je čudan, neshvaćen, slobodni umjetnik, poseban. Bolestan. Još ti to nerijetko i kaže. Ali ti si ta koja vidi u njemu nešto posebno, uvjerena si da ćeš ga spasiti od demona. Trpiš sve moguće drame, ispade, plačeš noćima, ali ne odustaješ. Javlja se jednom u 10 dana, tretira te kao da si zadnja na listi čekanja, ali ti čekaš i nadaš se. A u pozadini samo svira: „I am, I am, I am sick boy“. A žene ko žene, hoće da su medicinske sestre.

BAD GUY

Očekivalo bi se da je on taj, jer muškarci su obično ti „bad guy“ tipovi, ali ne. Ovaj put si ti ta koja je u priči:

„I’m that bad type. Might seduce your dad type
 I’m the bad guy“.

I neka si, jer nije da neki nisu zaslužili takav preokret. A sad, koliko je on u problemu što je s tobom uopšte, to nek se pita sam. Njegov problem 😀

F R I E N D S

Iako si to i ponovila više puta i slovkala kao u naslovu, on ne odustaje. Znate se godinama. Deceniju čitavu ili više. Bio je tu za tebe i još uvijek je, ali prvenstveno kao prijatelj. Niste ni tamo ni ovamo. Možda ste nekada i bili skupa, ali previše te poznaje da ostanete skupa, a previše voli da bi odustao. I sad nisi ni ti sigurna šta tačno želiš. Ali ste i dalje prijatelji.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Bošnjak i Srpkinja, Hrvatica i Rom... Kako izgledaju mješovite veze u BiH?
More Stories
Čekajući aktšlus