Sve što niste znali o femicidu

Femicid od strane partnera se dešava uglavnom onda kada žena pokuša prestati biti podređena muškarcu ili pokaže „neposlušnost“. Uzroke femicida možemo pronaći u položaju žena u patrijarhalnim društvima, kao što je i bosanskohercegovačko, gdje je zastupljeno mišljenje da žena treba biti podređena.

Piše: Nejra Omerović

Moglo bi se reći da je na Balkanu femicid uvijek nosio teret tabua. Iako veliki društveni problem, nije se nalazilo volje da se adekvatno pristupi rješavanju. Često manjka informacija u javnom prostoru o samom pojmu „femicida“, a balkanski stereotipi doprinose da odsustvo želje za informisanjem ostane jako.

Bitno je da prvo naučimo šta je to femicid i koje vrste femicida postoje, da bismo ga mogli prepoznati.

Šta je to femicid?

Femicid je zločin iz mržnje prema osobama ženskog spola, a motiviran je upravo zbog istoga. Uvriježeno mišljenje je da se femicid dešava samo od strane partnera ili bivšeg partnera. Međutim, to je samo jedna vrsta, onaj koji se najčešće dešava.

Femicid iz časti

Između ostalog, u zemljama Afrike i Azije najčešća vrsta femicida jeste onaj iz „časti“. Vrše ga porodice žrtve zbog ispunjavanja tamošnjih tradicionalnih normi. Najčešća djela koja uzrokuju femicid iz časti su: spolni odnos prije braka, homoseksualna zajednica, nošenje neadekvatne odjeće i slično.

U nekim mjestima prije samog femicida slijedi kazna silovanjem. Smatra se da žene koje su imale spolni odnos prije braka mogu ugroziti udaje svojih sestara te ugled svoje porodice. Femicid iz časti se dešava i onda kada djevojka želi sklopiti brak s muškarcem druge vjeroispovijesti. Počinitelji ubojstva uglavnom ne osjećaju nikakvu žalost jer vjeruju da su „povratili“ čast svojoj porodici ili plemenu.

Prema izvještaju UN-ovog populacijskog fonda (UNFPA) iz 2000. godine, otprilike 5.000 žena ubije se svake godine u ubojstvima iz časti.

Rasni femicid

Rasni femicid, kao što sam naziv kaže, motiviran je rasom žrtve. Feministkinje širom svijeta, naročito u SAD-u, smatraju da se u obzir mora uzeti seksizam i rasizam, te medijsko zanemarivanje žrtava određene rase.

Mediji su često pristrani pri izvještavanju o ubojstvima bijelih i crnih žrtava. Ovakva vrsta femicida nije česta pojava na našim područjima, ali su je svakako stanovnici Amerike najviše osjetili na svojoj koži.

Femicid od strane partnera

Istraživanje OSCE-a izvršeno 2017. godine u Bosni i Hercegovini kaže da kada je riječ o femicidu izvršenom od strane partnera, u većini slučajeva izvršitelj je bivši partner.

Između ostalog, veći broj zlostavljača su bivši partneri, a manje supružnici. U velikom broju slučajeva učinilac je prethodno psihički zlostavljao žrtvu, čak i prijetio ubistvom, prije samog čina femicida.

Seksualno motiviran femicid

Seksualno motiviran femicid, poznat i po nazivima lezbicid i homofobni femicid, ima povijest legaliziranih ubojstava u nekim kulturama. Homofobni femicid nastaje onda kada osoba muškog spola ima potrebu da maltretira seksualnost žene.

Mučenje i ubijanje lezbijki se dešava u svim dijelovima svijeta, čak i u razvijenim zemljama. Ono što ste možda primijetili prilikom medijskih kampanja o nasilju nad ženama, lezbijke često bivaju izostavljene ili samo površno spomenute.

Kako dolazi do femicida?

U drugoj polovini 20. vijeka o femicidu se sve više govori, a najveći razlog tome jeste oslobađanje žena od patrijarhalnih uloga. Femicid od strane partnera se dešava uglavnom onda kada žena pokuša prestati biti podređena muškarcu ili pokaže „neposlušnost“. Uzroke femicida možemo pronaći u položaju žena u patrijarhalnim društvima, kao što je i bosanskohercegovačko, gdje je zastupljeno mišljenje da žena treba biti podređena.

Femicid u Bosni i Hercegovini

Prema istraživanju OSCE-a koje se desilo 2018. godine, u Bosni i Hercegovini 48 % žena jesu žrtve različitih vrsta nasilja. Ono što je poražavajuće jeste da je 40 % ubistava zapravo slučaj femicida. Takođe, istraživanje je pokazalo da 3 od 5 žena smatra da je nasilje uobičajena pojava u njihovim zajednicama, te da je 4 od 10 žena iskusilo fizičko, psihičko i seksualno nasilje nakon navršene 15. godine.

Kako možemo djelovati protiv femicida?

Vrijeme je da počnemo raditi na ovom problemu, da više nijedna žena ne bude žrtva. Učenje mladih da razumiju različitosti i prihvataju iste početak je stvaranja mirnog okruženja. Mladima trebamo pružiti priliku da uče o tome kako prepoznati žrtvu bilo koje vrste nasilja te kako joj pristupiti. Osim toga, važno je tražiti od institucija da djeluju, te da razumijemo pojam femicid, jer je on za razliku od drugih vrsta nasilja skoro pa predvidiv.

Mediji igraju veliku ulogu u prenošenju informacija te treba da izbjegavaju senzualizam koji je kod naših medija i dalje jako zastupljen. Način na koji prenosimo slučajeve femicida može itekako uticati negativno u stvaranju mišljenja o samom femicidu.

Bitno je da žrtve bilo koje vrste nasilja znaju da nisu same, te da trebaju reagovati na vrijeme. Pored toga, Bosna i Hercegovina ima 9 sigurnih kuća, na 173 raspoloživa mjesta. Ukoliko ste žrtva nasilja ili svjedok nasilja, Bosna i Hercegovina ima aktivne SOS telefone.

Nasilje nad ženama moguće je prijaviti na SOS telefone:

1265 za Federaciju BiH i

1264 za Republiku Srpsku.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Intervju s Dušicom Žižić, medicinskom sestrom: „Naše ranjivosti i razvojne krize su i naša šansa za samospoznaju i učenje“
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
More Stories
Novo lice lokalne politike: Tibor Kovačević – politika usmjerena ka rješavanju problema mladih