Studentice Odsjeka za žurnalistiku u Tuzli podnijele prijavu protiv profesora: Da li je ovo još jedan slučaj bez epiloga?

Neakademsko ponašanje profesora/ica na našim univerzitetima nije rijetkost, a studenti/ce zbog straha i nepovjerenja u sistem koji bi riješio njihov problem jako rijetko govore o tome. Kroz godine studija na visokoškolskim institucijama, veliki broj studenata/studentica svjedočili su netransparentnom ocjenjivanju, izvođenju nastave koje nije u skladu s kodeksima institucije, vrijeđanju, seksizmu, mitu, korupciji i mnogim drugim problemima, no gotovo niko se ne usudi da o tome progovori glasno, jer svoje visoko školovanje moraju dovršiti, a svaka konfrontacija bi potencijalno mogla od njih napraviti metu.

Piše: Vanja Šunjić

Iako su bile svjesne toga, studentice III i IV godine Odsjeka za žurnalistiku Univerziteta u Tuzli su se obratile medijima, nadajući se da će pritisak javnosti uticati na to da se – nakon što su 13. 7. tekuće godine podnijele etičku prijavu protiv profesora dr. sc. Enesa Osmančevića – ovaj slučaj konačno riješi.

Prema tvrdnjama studentica, profesor Osmančević je kršio Član 3., 4., 6. i 7. Etičkog kodeksa tokom izvođenja nastave. Profesor Enes Osmančević je od 2018. godine verbalno vrijeđao i omalovažavao studenticu Fatimu Memić, zatim joj je te akademske godine rekao da je poremećena jer ju je sreo na hodniku s kolegama dok su se smijali, nazivajući ih „nemoralni agronomi“, tvrde studentice. One objašnjavaju i da se profesor Osmančević vrlo nepristojno vladao prilikom predavanja i potpisivanja indexa, često povisujući ton, i vrijeđao je pojedine studente/ice. Prema riječima studentica, predstavnici godine je rekao kako „želi da šefuje i da se petlja gdje joj nije mjesto“, lupao je vratima i sputavao volju studentica i studenata da svoja znanja nadopunjavaju praksom, govoreći: „Studentima ne treba praksa, imaju knjige i njih se držite.“ Navode da nije izostalo ni vrijeđanje na rodnoj osnovi, jer je profesor tvrdio kako od rektorice studentice samo mogu naučiti kako se šminka, nanosi kreon i ruž, a da je dekanesa „neopjevana budala“.

Dok je profesor Osmančević komentarisao rad svojih kolega na krajnje neprimjeren način, na drugom semestru III godine nije sa studentima prešao ni pola silabusa, tvrde studentice. Takođe, tvrde da u toku cjelokupnog studija nikada nisu dobili tabelu s bodovima na dolaske, kolokvije, aktivnost i slično, niti su dobijali 50 % ocjene na taj način. Važio je samo završni ispit, iako je obavezno da studenti 50 bodova dobiju na predispitne aktivnosti.

Profesor Osmančević nije odgovorio na naš upit

Dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli na naš upit o ovom slučaju je odgovorila da je Fakultet u zakonskom roku poduzeo sve zakonom propisane radnje, te da se za ostale informacije obratimo Univerzitetu u Tuzli, jer su oni nadležni za provođenje postupka.

Na naš upit, Služba za pravne, kadrovske i opšte poslove Univerziteta u Tuzli je odgovorila da je okončan postupak po prijavi studenata na prvostepenom nivou i da se do donošenja konačne odluke eventualno za dodatne informacije obratimo podnosiocima prijave koji su upoznati s okončanjem prvostepenog postupka.

Podnosioci prijave su nam potvrdili da je na prvostepenom nivou profesoru Osmančeviću izrečena opomena, ali i da je on uložio žalbu na konačnu odluku o kojoj studentice nisu upoznate, te su podnijele zahtjev za uvid u istu, na koji još niko nije odgovorio.

Profesoru Osmančeviću smo se obratili da prokomentariše slučaj, a nakon što je napisao da će se očitovati nakon dostavljenog materijala (prijave u koju je i sam bio upućen), više se nije javio.

Govoreći o tome kada i zašto su se odlučile da prijave profesora Osmančevića, studentica Midheta Hadžić, objašnjavajući kako ih profesor ne pozdravlja kada prođe pored njih, pa su zaključile da bi bilo bespredmetno razgovarati s njim o predmetu prijave, kaže: „Odlučile smo onog trenutka kada smo vidjele koliko je loše po nas da trpimo sve uvrede i ponižavanja od strane profesora i da to već prelazi granice profesionalnosti.“

Govoreći o reakcijama tijela fakulteta na njihovu prijavu, studentica Aleksandra Đukić objašnjava da su prije same prijave imale razgovor s dekanicom fakulteta i dobile podršku od nje, odnosno rekla je da štiti svoje studente, bez obzira što nakon poslane prijave nisu dobile nikakav odgovor tri mjeseca i tek nakon toga su se odlučile izaći u medije. Nakon pritiska medija, studentice su pozvane na razgovor i rečeno im je da je Univerzitet preuzeo mjere protiv profesora Osmančevića.

Paradoksalno je i to da je profesor Enes Osmančević profesor na predmetima čiji tematski okvir jeste komuniciranje, kaže studentica Almedina Nukić.

„Njegovo komuniciranje s kolegama je suprotno onome o čemu godinama učimo. Agresivan pristup, bez mogućnosti da druga strana izrazi svoj stav, vrijeđanje i omalovažavanje karakteristično je profesorovo ponašanje. Postavlja se pitanje: Kako da vas o komuniciranju uči osoba koja ne zna komunicirati?! Komuniciranje, asertivni pristup, razumijevanje je condition sine qua non svake osobe, a posebno univerzitetskog profesora.“

Još uvijek se čeka konačna odluka Univerziteta

Nakon konačne odluke Univerziteta o izricanju disciplinske mjere, tražiće zamjenu profesora. Zahtjev ide na vijeće Odsjeka, gdje će profesori i asistenti koji imaju zasnovani radni odnos glasati.

Nakon podnošenja prijave, studentice nisu zaobišle etikete narušiteljica ugleda fakulteta. Studentice tvrde da su dobile i upozorenja profesora Osmančevića koji im je rekao da je to što rade kleveta. Od samog početka imale su podršku dekanese, neki profesori koji su svjedočili nekorektnom ponašanju profesora Osmančevića su stali uz njih, međutim, ovaj slučaj ni nakon četiri mjeseca nije dobio epilog.

Dok se ova grupa studentica zauzima za svoja i prava ostalih kolega/ica, veliki broj studenata i studentica i danas sjedi na visokoškolskim institucijama i svjedoči neakademskom ponašanju akademskog osoblja, ali to neće i ne smije prijaviti. Negdje se to toliko normalizovalo da studenti/ce nisu u stanju ni da ga prepoznaju, što govori o nedodirljivosti i tromosti akademskog aparata, ali šalje i jasnu poruku svima onima koji se odluče suprotstaviti tom učmalom sistemu.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Dino Bajrović: Volim svoj posao i uvijek imam tremu
Kako strelovito napredovati u karijeri i u isto vrijeme provesti tri godine putujući?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako je propao rok, kako smo zavoljeli turbo-folk (I): Igra rokenrol cela Jugoslavija
More Stories
Manje zapažene serije iz 2018. koje zaslužuju vašu pažnju