Street Art Poziv: Izrazi ljubavi na zidovima Bosne i Hercegovine

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) otvara Javni poziv za dostavljanje umjetničkih radova na temu „Ljubav svima“, u sklopu projekta „Sve boje duge“ koji podržava Vlada SAD-a kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE). Ovaj poziv ostaje otvoren do 30. 9. 2023. godine.

Za prijavu učešća, street art umjetnici/e dostavljaju dio rada, s primjerоm inovativnih i kreativnih rješenja, i to na način kojim se prepoznaje doprinos u očuvanju i osnaživanju kulture mira.  Pozivaju se street art umjetnici/e starosti od 18 do 35 godina s područja Bosne i Hercegovine da na jednu od tri teme poziva dostave svoje umjetničke radove.

Uslovi za podnošenje prijave:

  • Dio rada dostavlja se putem online obrasca i slanjem na onaubih@gmail.com uz naznaku Prijava na konkurs „Ljubav je svuda“ najkasnije do 30. 9. 2023. 
  • Komisija će uzeti u obzir i ranije objavljivane radove, ukoliko su tematski relevantni za program i ciljeve poziva.
  • Od autora prihvaćenih radova Komisija će tražiti dostavljanje cjelovitih radova do 30. 9. 2023.

Teme za koje su autori/ke i koautori/ke pozvani dostaviti svoje radove su:

  1. Ljubav u svim bojama. Street art koji promoviše ljubav, prihvatanje i raznolikost. Radovi umjetnika koji koriste različite boje i motive kako bi prenijeli poruke ljubavi prema svim ljudima bez obzira na njihovu raznolikost.
  2. Ljubav kroz historiju. Street art koji prikazuje različite ljubavne priče i motive iz različitih razdoblja i kultura.
  3. Ljubav prema muzici, umjetnosti i sl. Street art posvećen raznolikosti unutar muzičke, umjetničke, glumačke i sl. branši.

Street art će, po izboru najboljih radova, biti urađen na četiri lokacije, odnosno u četiri grada Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog javnog poziva jeste da posluži kao inspiracija za istraživanje i stvaranje umjetničkih djela koja šire ljubav i pozitivne poruke u našoj državi, našim gradovima i okolini. Street art ima moć povezivanja ljudi i stvaranja pozitivnog uticaja na zajednicu.

Stručni žiri će odabrati prijavljene radove i napraviti izbor za izradu street art murala. Takođe, stručni žiri će odabrati najbolji/najbolje rad/radove i s autorom/kom potpisati autorski ugovor u bruto iznosu od 1.500 KM. Organizator snosi putne troškove, materijal, kao i hranu i osvježenje.

Za sva dodatna pitanja, možete se javiti na onaubih@gmail.com uz naznaku Upit za konkurs „Ljubav je svuda“ najkasnije do 15. 9. 2023. godine.

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Bila sam glumica, ali ne razumijem šta znači biti umjetnica
Ne sudi knjizi po guzici
Omladinski magazin „Karike“ u potrazi za novim dopisnicima/ama
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Vraćaju se „Bruca, Braca, Bruda, Brada“ – Bit će veliki izazov preživjeti još jednu „apokalipsu papaka“
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
More Stories
Hajmo reći DA