Sa politikom na Ti – 7. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar: izmjena projekta zapošljavanja mladih

Sedma redovna sjednica Vijeća Općine Centar održana je 24.6.2021. godine. Pored vijećničkih pitanja i inicijativa, značajne teme bile su Prijedlog odluke o realizaciji programa poticaja za samozapošljavanje i unaprijeđenje poduzetništva iz sredstava općinskog budžeta  i informacije o radu općinskih službi.

Inicijative

U vijećničkom satu predložene su inicijative koje se tiču popravka zvučnih signala na semaforima, deratizacije, postavljanja ležećih policajaca, podrške suspendovanoj Odluci o izgradnji koridora za ventilaciju grada. Predloženo je da se dječijem horu „Princes krofne“, kao sastavu od posebnog značaja za grad, dodijeli trajni prostor bez naknade, što je Vijeće jednoglasno podržalo. Veliki broj pitanja građana/ki koje su vijećnici/e prenijeli/e tiče se vremena realizacije započetih projekata, odnosno njihovog progresa, te su upućene inicijative o blagovremenom i transparentnom informisanju o realizaciji projekata kao i detektovanju kantonalnih preduzeća koja usporavaju realizaciju općinskih projekata.

Park Hastahana

Pitanje gradskog parka Hastahana u medijima je izuzetno prisutno od 2017. godine, kada je pokrenuta promjena namjene gradskog parka. Centralna banka, u svrhu izgradnje svoje zgrade na tom području, uplatila je Općini Centar novac, na šta je, u novom mandatu, općinsko rukovodstvo, u svrhu nenarušavanja javnog prostora, ponudilo novu lokaciju. Neka od pitanja na ovu temu u vijećničkom satu bila su: da li se definitivno i konačno odustalo od izdavanja građevinske i urbanističke dozvole, da li postoji plan da se dio Hastahane koji je još uvijek u vlasništvu Općine Centar uredi do konačnog rješenja te da li su sredstva od Centralne banke utrošena i konkretno na šta? S obzirom na to da načelnik Srđan Mandić nije prisustvovao sjednici, očekuju se pisani odgovori do naredne sjednice.

Mladi i projekat zapošljavanja

Informacije o radu općinskih službi

Jasmina Fazlić, ispred Službe za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti dala je uvid u rješavanje statusnih pitanja ove kategorije društva, naglasivši da se informacija tiče rada Službe, a ne boračkih udruženja i organizacija, te da stoga predstavnici/e ovih udruženja nisu pozvani, podvlačeći da pozivanje gostiju na sjednice Vijeća nije zadatak službi.  

Vildana Taso-Kapetanović, glavna inspektorica, navodi da Inspektorat ima objektivni problem nadležnosti prilikom inspekcije reklamnih panoa na području Općine Centar, te da je u narednom periodu planirano napraviti akte kako bi kontrola situacije ubuduće bila uspješnija.

Epidemiološka situacija u Općini Centar

Dr. Dubravka Galić navodi da je epidemiološka situacija u Općini Centar pod kontrolom, ali da ne smijemo ignorisati preporuke Federalnog zavoda za javno zdravstvo, te da u septembru ove godine možemo očekivati četvrti val pandemije Covid-19. Galić apeluje da je općini potrebna zasebna post-covid ambulanta, zbog porasta broja stanovništva u općini i posljedica koje je ostavio treći val.

Autorica: Hana Vranac

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Moja priča o hidžabu – sloboda se krije u nama, ne u odjeći koju nosimo
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Nove nade banjalučke rep scene
Zašto upisati pravo u Sarajevu?
More Stories
Priče iz dijaspore 3: Bosna i Hercegovina ima mnoge prednosti u odnosu na Holandiju!