Sa politikom na Ti – 6. redovna sjednica OV Maglaj – u fokusu razvoj općine, poljoprivredna proizvodnja, mladi poduzetnici/ce

17.05. 2021. godine održana je 6. redovna sjednica općine Maglaj. Razmatralo se dvadeset tačaka, a šta je bilo u fokusu pročitajte u nastavku.

Sjednici je prisustvovalo 24 vijećnika/ce čime je konstatovano da Općinsko vijeće može punovažno raditi i odlučivati – donositi odluke, zaključke i rješenja, čime je ispoštovan član 88. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Maglaj. Kao što vidiš, općinsko vijeće ili gradska skupština donosi odluke, zaključke i rješenja vezana za sve političke odluke, akcije i inicijative lokalne zajednice. Zbog toga je važno biti sa lokalnom politikom na ti – pratiti šta se dešava na sjednicama i da li ljudi izabrani voljom građana/ki zaista rade u službi javnog interesa. Na primjeru ove konkretne sjednice fokus tačke su bile: Prijedlog dokumenta „Strategija općine Maglaj za period 2021 – 2027. godine“, Program poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji općine Maglaj te Poticaj u zapošljavanju mladih poduzetnika/ca.

Prijedlog dokumenta “Strategija razvoja općine Maglaj za period 2021 – 2027.

Iznesen je prijedlog ovog dokumenta na uvid vijećnicima/ama te je diskusija započela navođenjem podatka koji kaže:„Kada se starosna struktura iz 2019. godine uporedi sa Strategijom razvoja općine Maglaj 2012-2020. ističe se pad populacije do 14 godina života, kao i povećanje populacije 65+ godina starosti. Time stanovništvo općine Maglaj spada u staru populaciju i nalazi se ispod granica koje definišu reproduktivnu sposobnost.“ Vijećnici i vijećnice su se složili/e da je ovo zabrinjavajući podatak. Također, usaglasili su se da kultura, sport, privreda i turizam na području općine Maglaj stagniraju, iako za razvitak navedenih stavki uslovi postoje. Iz Kluba vijećnika su predložili da se uvedu stimulacije za svako novorođeno dijete kako bi se dala podrška natalitetu te planska podrška stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova. Kada su u pitanju kulturna dešavanja, akcent je stavljen na gradsku jezgru, što je rezultiralo pobunama i stavom vijećnika/ca da se slični događaji trebaju početi organizovati i u drugim mjesnim zajednicama. Tačka na ovaj dio diskusije je stavljena podatkom da bi općina Maglaj do 2040. godine trebala ukinuti proizvodnju i korištenje fosilnih goriva, što je također spomenuto u Strategiji.

Program poticaja poljoprivrednoj proizvodnji općine Maglaj za 2021. godinu

Diskusija je započela definisanjem dva pravca kojim bi ovaj program trebao teći: zadovoljavanje potreba lokalnog stanovništva za hranom i poticaj izvozno orijentiranih kultura. Početkom pandemije COVID-19 isplivale su sve slabosti upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom, a lokalne vlasti su dužne da potiču i usmjeravaju građane/ke da uzgajaju kulture koje će ispuniti bar jedno od gore navedena dva pravca.

Program utroška sredstava – poticaj zapošljavanja mladih poduzetnika/ca za 2021.

Ova tačka je započela diskusijom o tome koliko je mladih do sada dobilo poticaj za svoje djelatnosti te da li su te djelatnosti opstale. Zanimljiv podatak koji je naveden u dijelu korisnika/ca Programa jeste to da osobe koje su koristile sredstva 2018., 2019. i 2020. godine kao i osobe koje su se odjavile 12 mjeseci prije ovog Programa, a u čijem finansiranju je učestvovala Općina, nemaju pravo prijave. O drugim potrebama i problemima mladih nije se raspravljalo, pa možda zato i ne čudi činjenica dagrad Maglaj, kao i brojni drugi bh. gradovi, postaju gradovi bez mladih.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
More Stories
Bolje da si ostala kući kuhati i rađati nego što se miješaš u politiku