Sa politikom na Ti – 5. sjednica OV Fojnica – tri škole pod jednim krovom i nedostatak sportskih prostora i terena

Kako izgleda izvještaj sa sjednice OV od 20 tačaka Dnevnog reda, ako se samo fokusiramo na izvještavanje o mladima?

Dana 08. 07. 2021. godine održana je peta po redu sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Sjednici je, od ukupno 21 vijećnika/ce, prisustvovalo njih 19. Raspravljalo se o 20 tačaka Dnevnog reda. Većina tačaka odnosila se na Izvještaje o radu Komisija/ Povjerenstava imenovanih od strane Općinskog vijeća. Tačke na koje smo se ovaj put fokusirali u ovom izvještaju odnose se samo na pitanja, potrebe i probleme mladih.

Izvještaji o poslovanju škola na području Fojnice

Problem s kojim se generalno suočava BiH kada govorimo o obrazovnom sistemu jeste fenomen „dvije škole pod jednim krovom“, a u Fojnici je taj fenomen dobio još jedan nivo, pa su tu tri škole pod jednim krovom. Prije podne objekat dijele osnovne škole „Muhsin Rizvić“ i područna škola „Ivan Goran Kovačić“ dok u poslijepodnevnim satima prostorije škole koriste učenici/e srednje škole „Zijah Dizdarević“. Glavni problem koji se tiče ne samo školaraca, nego svih mladih u Fojnici, jeste problem dijeljenja školske sportske dvorane/sale. Osnovci/ke su tako uskraćeni/e za jedan čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja zbog nedostatka dvorane, a srednjoškolci/ke dijele dvoranu sa kolegama/icama iz drugih odjeljenja.

Nedostatak prostora problem i za sportske klubove

Osim što nema dovoljno prostora za sve u okviru školskog sportskog programa, već godinama se klubovi sa prostora općine Fojnica žale na nedostatak sportske dvorane što im, svakako, otežava treniranje i razvoj. Loptica odgovornosti se prebacuje, prisutna su i optuživanja za postojanje povlaštenih pojedinaca/ki koji uspiju rezervisati termin za treninge, a prema saznanjima našeg magazina inicijativa za izgradnju gradske sportske dvorane nikada nije zvanično podnesena. Općina Fojnica je mala općina, skromnog budžeta i sredstva za izgradnju sportske dvorane teško je iznaći, ali obzirom da je ovaj problem aktualan dugi niz godina adekvatno rješenje nije ni ponuđeno – Zašto izgradnja sportske dvorane nije prioritet za općinu koja je primarno orijentisana ka turizmu? Zašto su potrebe mladih stavljene u drugi plan?

Stipendije

Da ne bude sve tako crno, malo i sive boje je u Fojnici dato mladima. Naime, na inicijativu načelnika, a uz saglasnost Vijeća, odlučeno je da svi/e studenti/ce koji/e su aplicirali/e za općinsku stipendiju, a ispunjavaju date uvjete, dobiju stipendiju u ukupnom iznosu od 1000 KM. Planiranim budžetom za 2021. godinu za stipendije se izdvaja 30.000KM tj. 30 stipendija. U konačnici, zahvaljujući ovoj incijativi, stipendiju dobija 74 studenta/kinje, što je za budžet dodatno opterećenje od 44.000KM. Rješenje za ovo pitanje nađeno je poslije rasprave. Rebalansom budžeta općine Fojnica za 2021. godinu, načelnik sa svojim saradnicama/ama, zadužen je da iznađe sredstva za stipendiranje dodatna 44 studenta/ice koji/e zadovoljavaju kriterije, a prvotno nisu dobili stipendije zbog ograničenog budžeta.

Djeca i mladi s teškoćama u razvoju

Mladi su još samo spomenuti u kontekstu obrazovanje djece sa teškoćama u razvoju. Naime, u osnovnim školama na prostoru Fojnice ne postoji adekvatan rad sa ovim učenicima i učenicama. Kako je obrazovanje nadležnost kantona, a ne općine, problem se može riješiti jedino uz dozvolu kantona. Zanimljivo je da se od svih manjinskih kategorija mladih spominju jedino mladi s teškoćama u razvoju. Vidimo da se ni njihovi problemi ne rješavaju, a znamo da se priča o manjinskim skupinama mladih tu svakako ne završava. Šta je sa njima?

Autorica: Edna Aletić

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
More Stories
Kafanski filteri homofobije