Sa politikom na Ti – 5. redovna sjednica gradske skupštine Bijeljina – podsticaj poljoprivredi, podrška nauci i stipendije

Kako izgleda sjednica gradske skupštine, o čemu se i na koji način raspravlja. Da li se potrebe mladih uzimaju uopšte u razmatranje? Više u izvještaju Marija Marković koja je posjetila 5. redovnu sjednicu skupštine grada Bijeljine.

Peta redovna sjednica skupštine grada Bijeljina počela je minutom ćutanja zbog smrti odbornika Pantelije Savića. Dnevni red od 35 tačaka je jednoglasno usvojen. Takođe, usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu 2020. godinu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca tekuće 2021. godine. Poslije iscrpnog obrazloženja predstavnika odjeljenja za prostorno uređenje usvojeni su Prijedlozi izrade regulacionih planova: Centar grada, Dašnica 1, Galac, Filip Višnjić i Gvozdevići.

Podsticaj poljoprivredne proizvodnje

Pošto je Bijeljina poljoprivredni kraj posebnu pažnju privuklo je usvajanje odluke o programu korištenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Za tu namjenu iz budžeta je izdvojen iznos od 1. 400. 000 KM.

Odluka o podršci nauci

Kada govorimo o potrebama i problemima mladih na skupštini su razmatrane dvije zanimljive stvari. Odluka o podršci nauci donesena je s ciljem podrške učenicima/ama i studentima/icama za unapređenje znanja i sticanja zanimanja. Predviđena je pomoć talentovanim učenicima/ama i studentima/icama u daljem razvoju njihovih stručnih i drugih ličnih kvaliteta, kao i stvaranju uslova za zadržavanje i zapošljavanje mladih i stručnih kadrova bitnih za unapređenje razvoja lokalne zajednice. Tako Grad Bijeljina obezbjeđuje sredstva za stipendiranje učenika/ica i studenata/ica, finansiranje naučnoistraživačkih radova i nagrađivanje učenika/ca, studenata/ica, nastavnika/ca i profesora/ica.

Stipendiranje učenika/ica sa poteškoćama u razvoju

Stipendiranje učenika/ca sa poteškoćama u razvoju takođe je obuhvaćeno sredstvima iz budžeta grada Bijeljine. Tako učenicima/ama osnovnih i srednjih škola sa poteškoćama u razvoju pored stipendije za školovanje u osnovnoj i srednjoj školi biće osiguran i besplatan prevoz ukoliko su zainteresovani da ga koriste.

Ostala pitanja i potrebe mladih – muk i tišina

O ostalim potrebama, pitanjima i problemima mladih nije se raspravljalo. Život jedne mlade osobe u lokalnoj zajednici ne svodi se samo na stipendiranje. Postoji još niz pitanja, kao što je, recimo, Strategija prema mladima, koja čekaju da budu pokrenuta na lokalnom nivou ne samo Grada Bijeljine nego brojnih drugih gradova širom Republike Srpske.  

Autorica: Marija Marković

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
,,Studentska uvjerenja o stručnosti nastavnika nemaju naročitu težinu“, studenti tvrde drugačije
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
„Od Silvane do Nirvane“ – Karike Top 5 pjesama mjeseca marta
Obećava li nova strategija zapošljavanja previše i hoće li zadržati mlade od odlaska vani?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
SVEMIRKO: Mo'š napraviti najveću glupost na svijetu, svi će mislit' da je to presuper jer si ti na stejdžu!
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
More Stories
Marginalne tačke gledišta: Vladana Perlić