S čupkavim problemima u ljepši svijet

„Promenit ću svet do kraja pesme“, slogan je koji čini Čupkave probleme jedinstvenim.

Mlad, svestran, pozitivan, i nadasve energičan dečko iz Mrkonjić Grada ostavio je poseban pečat u svijetu zvanom umjetnost. Nazvao ga je Čupkavi problemi i u njima donosi svakodnevnicu te emocije koje nas čine živima. Njegovo ime je Mile Mićić.

Kada upoznate njega i ono kroz šta se on predstavlja, uvidjet ćete da ime, prezime, grad, država i njima slične imenice ne mogu usaditi u vas ono što vi sami sebi možete!

Mile Mićić

Mile Mićić rođen je 1992. godine u divnoj nam Bosni i Hercegovini. Diplomirani je inženjer arhitekture. Svoj život predočio je u različite oblasti umjetnosti, pa se tako bavi 3D modelovanjem, virtuelnim skulpturama, te crta i stvara animirane filmove. Voli muziku, pa onda kada se odmara od stvaranja novih ilustracija svira gitaru. Također, piše prozu.

Upisom na arhitektonski fakultet, kako kaže, ni sam nije bio svjestan šta ga čeka. Vremenom je zavolio arhitekturu, a u procesu samooblikovanja je odlučio da se želi ostvariti kroz projektovanje jednoporodičnih kuća.

Učenje, rad, želja i ljubav su ga pokrenuli na ono što je rezultat dosadašnjeg rada. Dao je sebi zadatak, izazov da svaki dan u godini nacrta nešto što će pretvoriti u priču. Tako je svoj rad želio predstaviti široj publici, a zadatak je prerastao u prvu samostalnu izložbu pod nazivom „365 dana“. Svaki crtež predstavlja jednu priču, a s posljednjim danom 2016. Mile je zatvorio poglavlje onoga što je neiscrpno radio cijelu godinu. Crtao je onda kad je bio nasmijan, tužan ili neraspoložen, u dobrim i lošim danima.

U njegovim se ilustracijama može vidjeti život u svim bojama i nijansama, kao i misli i trenuci s kojima se susrećemo. Svaki je crtež popraćen stihom, kao da su pisci pisali da bi umjetnici crtali. Upravo on to radi – sve što dotakne pretvara u umjetnost.

Svoju strast Mile ne pokazuje samo kroz crteže, nego i kroz razgovor. U svakoj se njegovoj rečenici osjeća energija za kojom vape mnogi, a koja čovjeka drži budnim. Pričali smo na temu njegovog života ovdje, te kaže: „Ne želim se odseliti odavde, volim sve što je naše – jezik, tradiciju i običaje. Ako izuzmemo politiku i korumpiranost, mi imamo savršeno mjesto za život. Čista voda, šume, rijeke, planine. Sveobuhvatno dobijamo toliko dobro mjesto za život da očito toga nismo svjesni.“ Razlog više da ostane u BiH jeste posao koji može raditi iz svoje kuće. „Želim da budem najbolji, ovdje!“

U svoj ljepoti razgovora s ovim dečkom, njegova ljubav prema domovini kao i ljubav prema mitologiji dovela je do priče o pisanju novele. „Izgubljeni svijet Bosane“ je projekat kojim želi sjediniti tradiciju i kulturu, stilizovanu arhitekturu i običaje jednog naroda, te je predočiti svijetu. Novelom želi prikazati mjesto gdje živimo i one uspomene koje su ostale zarobljene u vremenu. Tri naroda, tri jezika i jedno mjesto koje objedinjuje sve ono što nas okružuje. On stvara kutak u kojem će sve ljepše izgledati kroz umjetnost, a promjene su svakako dio toga.

 

Mile crta bolji svijet. Ovdje i sada! A možete i vi.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
More Stories
Zašto upisati pravo u Sarajevu?