Protjerivanje slobode, suspendovanje ljudskih prava i zabrana imaginacije

Animirani naučno-fantastični avanturistički film Strange World reditelja Don Halla, iz tvornice Disney, nakon što je distribuiran kod nas, izazvao je buru komentara u javnosti i na društvenim mrežama. Činjenica da smo društvo koje komentariše filmove koje nismo pogledali nije nova, kao i to da umjetnička djela valorizujemo samo na osnovu toga da li nam se dopadaju ili ne dopadaju. Sve ono što podrijeva naše stereotipe treba zabraniti, cenzurisati, uništiti i nikako ne pustiti u eter.
Piše: Vanja Šunjić

Ovoga puta se desilo da film Strange World podrijeva naše patrijarhalne norme, tradiciju i odnose sinova i očeva koji na kraju shvate da su pogriješili u nastojanju da sprovedu svoju agendu za djecu, za koju oni najbolje znaju šta im treba. Osim toga, glavni protagonista, tamnoputi dječak Ethan Clade, s afro frizurom koju je naslijedio od majke Meridian, vjerovatno migrantkinje, je gej.

Moje interesovanje za film se povećalo u trenutku kada je kolega iz Sarajeva napisao status da nije pogledao film jer je projekcija otkazana zbog toga što nije bilo publike. Nasreću, u banjalučkom polupopunjenom kinu odgledali smo film. Klinci iza nas su se smijali, odobravali i, na kraju, neki od njih zaključili da je crtić bolji nego onaj od prošle subote.

Oni su nažalost manjina, nasuprot većini roditelja u BiH i Srbiji koji negoduju zbog filma, u strahu da će, valjda, njihova djeca kroz to shvatiti da trebaju poštovati svačiju seksualnu orijentaciju, te slaviti ljudska prava i različitosti.

Jednom sam s bliskim članom porodice ušla u žučnu raspravu zbog svog aktivizma, a njegov argument je bio da ćemo omogućavanjem LGBTIQ+ prava vrlo brzo legalizovati i pedofiliju. Ova relativizacija bila je primjer svake druge relativizacije u našem društvu, koja odobrava da mi napadnemo njih, dok oni nisu napali nas. Jer nasilje, iako suspenduje ljudska prava, mnogo je jednostavnije, probavljivo je i uvijek ima opravdanje.

Zbog toga se vjerovatno niti jedan roditelj nikada nije suprotstavio bajkama na kojima vjekovima stasavamo. Bajke su borba između dobra i zla, pune su nasilja, odrubljenih glava i krvi, ali potvrđuju sve naše stereotipe. Žene su slabe, a hrabri, mišićavi mačo muškarci ih spase, maćehe su zle, vještice spravljaju otrove, što zaslužuje društvenu sankciju…

Bajke su uglavnom heteroseksualne romanse koje govore o porodici i braku i mladim gejevima i lezbejkama koji ne mogu da se uklope u tu konvenciju i šalju jasnu poruku da ne mogu ispuniti tu nametnutu im praroditeljsku ulogu. Ovaj film ruši to očekivanje, prvo kada se dječak Ethan autuje svome dedi, hrabrom istraživaču Jaegeru Cladeu. On to prihvati s oduševljenjem, a nakon toga kada priča s majkom, koja kaže da su tata i ona shvatili, da s njima može sve podijeliti i da bi bila sretna da ga sada njegova simpatija Diazo vidi koliko je hrabar u avanturi u podzemnom svijetu.

Strange World je animirani film avanturističkog žanra, kao i većina queer (auto)biografija, koje podrazumijevaju eskapizam koji je nužan za samoostvarenje. Ethan nije sam otputovao kao većina naših prijateljica i prijatelja u potrazi za queer srećom u Sloveniju, Njemačku, Ameriku… da bi tamo, daleko od nametnutih očekivanja, živio svoj identitet. On s roditeljima farmerima zaranja u središte Zemlje koja je uz previše efekata i jarkih boja predstavljena kao organizam čije srce treba spasiti od korova Pando, kako bi se život na njoj nastavio. Iako uzgoj toga korova predstavlja glavni izvor prihoda Cladeovih a i Ethanov otac Searcher vidi dječakovu budućnost u tome, on ga ipak odlučno uništava, kako bi stvorio bolji svijet za nove generacije. Poruka koja se proteže kroz cijeli film, a koju dječak Ethan naglašava u više navrata, jeste činjenica da moramo stvoriti svijet koji je održiv, a to jedino možemo nenasiljem, uz uvažavanje drugih živih bića, jer svi imamo pravo na život, integritet, svoju ulogu u ekosistemu i drugim sistemima. Likovi kao i okruženje čine ovaj film u stilu Putovanja u središte Zemlje šarenim i dinamičnim, ali akcenat nije na tome, nego na nemaštovitoj priči, čiji su kreatori pretpostavili da će sama činjenica što se u njoj nalazi gay lik biti potencijal za marketinšku industriju, kako u Americi, tako i diljem svijeta. Ipak, ovo se nije desilo i film je od same premijere počeo nizati milionske gubitke.

Dobronamjeran, savremen, na momente dosadan i bojama i efektima prenaglašen film Strange World zasigurno ne bi ni kod nas stvorio ovoliki hajp da nije u javnost plasirana vijest koja je uplašila pojedine roditelje koji su se počeli javljati medijima, jer je u njemu jedan protagonista gej, iako se ta činjenica provlači kroz samo nekoliko suptilnih scena razgovora s porodicom i jednog nemuštog susreta dječaka sa simpatijom u kojem se vrpoljio i nije znao šta da mu kaže.

Na nekim drugim mjestima, ovo je drugorazredni film s kino distribucijom koja je ispod očekivanja, ali kod nas, u zemlji u kojoj siluju dječake zbog TikTok izazova, u kojoj mladi i djeca čine samoubistva zbog cyberbullyinga, verbalnog i fizičkog nasilja, u kojoj se u nekim zajednicama maloljetne djevojčice prodaju kao seksualno roblje… ovaj film je nešto što zaslužuje svaku sankciju.

 

Blog je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj bloga isključiva je odgovornost Omladinskog magazina „Karike“ i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.
*Naslovna fotografija: Screenshot Youtube.com

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
Oplakaćemo Zokija Šumadinca!