Prijatelji bez granica

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom američke i austrijeske ambasadom u BiH, realizovalo je projekat pod nazivom Prijatelji bez granica 2.

U projekat Prijatelji bez granica 2 bilo je uključeno 14 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Realizovano je 12 razmjena, a u lokalne aktivnosti je uključeno 110 srednjoškolaca širom države.

Gradovi koji su učestvovali u projektu su Travnik, Novi Travnik, Zenica, Tuzla, Prozor- Rama, Trebinje, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Brčko, Gornji Vakif, Gradačac, Mostar, Gradiška i Jajce.

Srednjoškolci su za vrijeme razmjena imali priliku upoznati svoje vršnjake iz drugih zajednica, te obavljati volontersko-humanitarni rad u zajednici koju su posjetili. Time su se učesnici upoznali sa određenim društveno korisnim radom koji mogu implementirati i u svojoj lokalnoj zajednici.

Hana učesnica razmjene Jajce- Gradiška, istakla je da su tokom trodnevne razmjene srušene predrasude, te da nije bilo nikakvih napetosti između mladih. Sredjoškolci su volontirali u jajačkoj narodnoj kuhinji. Anđela domaćin učesnicima razmjene Istočno Sarajevo- Sarajevo, izjavila je za Karike, da je upoznala veliki broj mladih u Sarajevu i prijatelja za cijeli život, za koje zna da im se može uvijek obratiti.

Projekat je započeo u decembru 2015. godine, a od tada je uspješno implementirano 12 razmjena. Konferencija održana u Banja Luci 27-29. maja bila je prilika da se okupi veliki broj učesnika razmjene na jednom mjestu. Uspješno je izvršena evaluacija projekta. Srednjoškolci koji se nisu imali priliku upoznati tokom realizacije projekta upoznali su se u Banjoj Luci.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

 

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Željko Simeunić: Oštećenje vida kao kamen spoticanja na putu obrazovanja
Čiji je Andrić, a čija sam ja?
Kao sjekira u zaleđenom moru, tatino pitanje - Ko je tu muško, ko žensko? Ko tu koga?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Odgovori psihologa 11: Prvi rođendan rubrike ,,Pitaj psihologa“!
Hajde da pričamo o zaradi: Koliko mjesečno?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
More Stories
Kako i kakvi smo dočekali Bajram?