Prijatelji bez granica

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom američke i austrijeske ambasadom u BiH, realizovalo je projekat pod nazivom Prijatelji bez granica 2.

U projekat Prijatelji bez granica 2 bilo je uključeno 14 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Realizovano je 12 razmjena, a u lokalne aktivnosti je uključeno 110 srednjoškolaca širom države.

Gradovi koji su učestvovali u projektu su Travnik, Novi Travnik, Zenica, Tuzla, Prozor- Rama, Trebinje, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Brčko, Gornji Vakif, Gradačac, Mostar, Gradiška i Jajce.

Srednjoškolci su za vrijeme razmjena imali priliku upoznati svoje vršnjake iz drugih zajednica, te obavljati volontersko-humanitarni rad u zajednici koju su posjetili. Time su se učesnici upoznali sa određenim društveno korisnim radom koji mogu implementirati i u svojoj lokalnoj zajednici.

Hana učesnica razmjene Jajce- Gradiška, istakla je da su tokom trodnevne razmjene srušene predrasude, te da nije bilo nikakvih napetosti između mladih. Sredjoškolci su volontirali u jajačkoj narodnoj kuhinji. Anđela domaćin učesnicima razmjene Istočno Sarajevo- Sarajevo, izjavila je za Karike, da je upoznala veliki broj mladih u Sarajevu i prijatelja za cijeli život, za koje zna da im se može uvijek obratiti.

Projekat je započeo u decembru 2015. godine, a od tada je uspješno implementirano 12 razmjena. Konferencija održana u Banja Luci 27-29. maja bila je prilika da se okupi veliki broj učesnika razmjene na jednom mjestu. Uspješno je izvršena evaluacija projekta. Srednjoškolci koji se nisu imali priliku upoznati tokom realizacije projekta upoznali su se u Banjoj Luci.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

 

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Bila sam glumica, ali ne razumijem šta znači biti umjetnica
Ne sudi knjizi po guzici
Omladinski magazin „Karike“ u potrazi za novim dopisnicima/ama
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Vraćaju se „Bruca, Braca, Bruda, Brada“ – Bit će veliki izazov preživjeti još jednu „apokalipsu papaka“
More Stories
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas