Prijatelji bez granica

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom američke i austrijeske ambasadom u BiH, realizovalo je projekat pod nazivom Prijatelji bez granica 2.

U projekat Prijatelji bez granica 2 bilo je uključeno 14 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Realizovano je 12 razmjena, a u lokalne aktivnosti je uključeno 110 srednjoškolaca širom države.

Gradovi koji su učestvovali u projektu su Travnik, Novi Travnik, Zenica, Tuzla, Prozor- Rama, Trebinje, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Brčko, Gornji Vakif, Gradačac, Mostar, Gradiška i Jajce.

Srednjoškolci su za vrijeme razmjena imali priliku upoznati svoje vršnjake iz drugih zajednica, te obavljati volontersko-humanitarni rad u zajednici koju su posjetili. Time su se učesnici upoznali sa određenim društveno korisnim radom koji mogu implementirati i u svojoj lokalnoj zajednici.

Hana učesnica razmjene Jajce- Gradiška, istakla je da su tokom trodnevne razmjene srušene predrasude, te da nije bilo nikakvih napetosti između mladih. Sredjoškolci su volontirali u jajačkoj narodnoj kuhinji. Anđela domaćin učesnicima razmjene Istočno Sarajevo- Sarajevo, izjavila je za Karike, da je upoznala veliki broj mladih u Sarajevu i prijatelja za cijeli život, za koje zna da im se može uvijek obratiti.

Projekat je započeo u decembru 2015. godine, a od tada je uspješno implementirano 12 razmjena. Konferencija održana u Banja Luci 27-29. maja bila je prilika da se okupi veliki broj učesnika razmjene na jednom mjestu. Uspješno je izvršena evaluacija projekta. Srednjoškolci koji se nisu imali priliku upoznati tokom realizacije projekta upoznali su se u Banjoj Luci.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

 

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
Biciklizam kao stil života: Biciklom na posao, ali i na planinu
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
Život freelancera u BiH: Moguće je zaraditi i preko tri hiljade KM mjesečno
Kako zaraditi na internetu?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Poziv mladim blogerima, aktivistima i kritičarima
Sve će to narod provariti - stvari koje nam nisu bile od koristi u borbi protiv koronavirusa
More Stories
Ne treba čekati da nam neko servira posao