Pet LGBTIQ+ filmova koje možete pogledati u prazničnom periodu

Praznično vrijeme, završetak stare i ulazak u novu godinu te zimski odmor su savršene prilike za pogledati neki dobar film u toplini vaših domova. Za vas izdvajamo pet zanimljivih LGBTIQ+ filmova, ali i razloge zašto ih pogledati.

Piše: Emin Brkić

„Call Me By Your Name“ (2017)

Ova prekrsna filmska adaptacija istoimenog romana pruža nam intiman uvid u emotivnu vezu između mladog Elija i starijeg Olivera tijekom ljeta u Italiji. Film je nevjerovatno vizualno privlačan, s predivnim kadrovima pejzaža i izvanrednom glumačkom izvedbom Timaothéeja Chalameta i Armieja Hammera. „Call Me By Your Name“ nije samo ljubavna priča, već i nježan prikaz odrastanja, sazrijevanja i prihvaćanja vlastite seksualnosti.

Ovo je filmski trijumf koji delikatno plete narativ o ljubavi i samootkrivanju u pozadini suncem okupanog italijanskog sela. Rediteljska rješenja Luce Guadagnina evidentno su u raskošnoj vizuali filma, napetoj atmosferi i opsjedajućem soundtracku Sufjana Stevensa. Timaothée Chalamet i Armie Hammer izvode zvjezdane performanse, hvatajući nijansirane emocije svojih likova.

Međutim, film nije prošao bez negativnih kritika. Neki kritičari tvrde da romantizira odnos između 17-godišnjaka i 24-godišnjaka, pokrećući etička pitanja o prikazivanju razlika u godinama u bioskopu. Iako film lijepo bilježi suštinu prolazne ljetne romanse, pokreće debate o odgovornosti pripovijedanja u navigaciji potencijalno problematičnim temama.

„Pride“ (2014)

Ova topla i duhovita britanska drama temelji se na stvarnim događajima iz osamdesetih godina kada su se aktivisti LGBT zajednice solidarizirali s radnicima koji su štrajkali. Film donosi snažnu poruku o zajedništvu, toleranciji i borbi za pravdu. Glumačka postava je izuzetna, a humor i emotivna dubina čine „Pride“ filmom koji će vas nasmijati i dirnuti istovremeno.

„Pride“ predstavlja dirljiv i inspirativan dokaz snage jedinstva i kolektivne akcije. Film vješto isprepliće humor i dirljivost dok priča istinitu priču o LGBTIQ+ aktivistima koji podržavaju rudare u štrajku u Britaniji 1980-ih. Glumačka ekipa, uključujući Billa Nighyja i Imeldu Staunton, pruža uvjerljive performanse, unoseći dubinu u njihove likove.

Međutim, neki kritičari tvrde da „Pride“ pojednostavljuje složena društveno-politička pitanja, predstavljajući ih na probavljiviji i ugodniji način. Iako film možda ne ulazi duboko u zamršenost izazova s kojima se suočavaju LGBTIQ+ i rudarske zajednice, njegov uzbudljiv narativ i autentični likovi doprinose njegovom ukupnom utjecaju.

„The Danish Girl“ (2015)

Ova snažna biografska drama prati život Lili Elbe, koja je jedna od prvih poznatih osoba koje su prošle kroz operaciju promjene spola. Eddie Redmayne pruža izvanrednu glumačku izvedbu, donoseći osjećaj ranjivosti i hrabrosti koji definira lik Lili. Film istražuje duboke emocionalne i društvene izazove s kojima se suočavaju pojedinci koji se bore s vlastitim identitetom. Predstava Eddieja Redmaynea je hvalevrijedna jer prikazuje emocionalne i fizičke izazove s kojima se Lili suočava. Alicia Vikander također blista u ulozi Gerde Wegener, Liline supruge.

Međutim, film „The Danish Girl“ se suočio s negativnim reakcijama zbog postavljanja cisrodnog glumca u transrodnu ulogu, što je ponovo pokrenulo tekuću debatu o autentičnom predstavljanju u Hollywoodu. Dok film pruža uvid u transrodnu historiju, kritiziraju je zbog toga što nije u potpunosti uronila u složenost transrodnog iskustva, ponekad preskačući površinu dubokih emocionalnih i društvenih izazova.

„Moonlight“ (2016)

Ovaj dobitnik Oscara za najbolji film pruža jedinstvenu perspektivu o odrastanju, identitetu i ljubavi. „Moonlight“ je podijeljen u tri segmenta koji prate život mladića Chirona u različitim fazama njegova života. Film se bavi suptilnim nijansama identiteta, izazovima seksualnosti i potrebom za povezanošću. Snimanje, režija i gluma su izuzetni, stvarajući nezaboravno filmsko iskustvo.

„Moonlight“ je revolucionarno istraživanje identiteta, muškosti i ljubavi, predstavljeno u tri različita čina. Režija Barryja Jenkinsa i kinematografija Jamesa Laxtona stvaraju vizualno zapanjujuće i emocionalno rezonantno iskustvo. Film, koji prikazuje put mladića ka samootkriću, dobio je široko priznanje zbog svoje autentičnosti i nijansiranog pripovijedanja.

Nekonvencionalna struktura dodaje dubinu narativu, omogućavajući publici da svjedoči ključnim trenucima u životu protagoniste. „Moonlight“ uspješno vodi složene teme i izaziva društvene norme, čineći ga orijentirom u queer bioskopu. Njegov uticaj seže izvan njegovog narativa, doprinoseći širem razgovoru o zastupljenosti u filmskoj industriji.

„Love, Simon“ (2018)

Ovaj tinejdžerski romantični film donosi osvježavajući pristup klasičnom tinejdžerskom žanru s LGBT temom. „Love, Simon“ prati Simona, srednjoškolca koji pokušava otkriti identitet svog tajnog online dečka. Osim što je lagan i duhovit, film istražuje važnost prihvaćanja i hrabrosti da se bude ono što jeste. Ova topla priča o ljubavi i prijateljstvu izazvat će osjećaj topline u vašem srcu. 

„Love, Simon“ označava značajnu prekretnicu kao jedan od prvih mainstream tinejdžerskih romantičnih komedija usredsređenih na gej protagoniste. Film, zasnovan na romanu Becky Albertalli, vješto balansira humor, ljubav i teme odrastanja. Nick Robinsonov portret Simona je ujedno povezan i simpatičan, a sporedna glumačka postava dodaje dubinu naraciji.

Dok neki kritičari tvrde da se „Love, Simon“ pridržava konvencionalnih stopa punoljetstva, njegova važnost leži u normalizaciji LGBTIQ+ iskustava u mainstream bioskopu. Film doprinosi inkluzivnijem pejzažu, pružajući reprezentaciju publici koja je kroz historiju bila nedovoljno zastupljena u žanru. Sve u svemu, „Love, Simon“ služi kao pozitivan korak k većoj raznolikosti u tinejdžerskom pripovijedanju.

Blog je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj bloga isključiva je odgovornost Omladinskog magazina „Karike“ i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
More Stories
Mladi na djelu: Eko-Fic