Novo lice lokalne politike: Tibor Kovačević – politika usmjerena ka rješavanju problema mladih

Reafirmacija kulturno-historijskog naslijeđa grada Tuzla, uvođenje Pravilnika o strogom centru grada te gradska čistoća – inicijative su mladog političara Tibora Kovačevića kojima poseban akcenat stavlja na bolji i kvalitetniji život tuzlanske mladeži.

Tuzli su potrebne promijene iz korijena. No, one dolaze jedino ako smo svi uključeni u njih. Učešće mladih je posebno važno i zato ih sve pozivam da postanu politički osvješteni/e i aktivni/e. Sve ideje i inicijative kojima se bavim usmjerene su direkno na rješenja problema mladih koji su jedna od najranjivijih društvenih kategorija naše države. Konkretno, govorimo o sljedećim stvarima: Reafirmacija kulturno-historijskog naslijeđa grada Tuzla – Grad Tuzla već decenijama nemarom gubi kulturno-historijska naslijeđa. Građani/ke, pogotovo mlađi/e su dovedeni/e u situaciju da apsolutno ne znaju ništa o gradu svog rođenja, brojnim događajima, bitnim ličnostima, mjestima unutar grada, spomen obilježjima itd. Zbog toga želim veću pažnju posvetiti muzejima, organizovati seminare u sklopu raznih već aktivnih projekata, u formalnom obrazovanju tražiti više posvećenosti lokalnoj kulturi i historiji te organizovati festival lokalne promocije.

Uvođenje Pravilnika o strogom centru grada – Tuzla sigurno ima najzapušteniju jezgru grada kada je poredimo sa drugim većim bh. gradovima. Ovim Pravilnikom zamišljena je regulacija i stroga odredba pješačke zone kroz koju niti jedan oblik prevoznog sredstva ne bi trebao prolaziti te subvencija za obnavljanje fasada. Također, važan segment ovog Pravilnika odnosi se i na posjedovanje i funkcionisanje ugostiteljskih objekata. Pravilnik bi omogućio i duže radno vrijeme objektima koji to žele. Na taj način bi se sigurno poboljšao dnevni, noćni i turistički život i ponuda Tuzle.

Čistoća grada Tuzla – Često imam priliku da ugostim ljude iz raznih gradova, zemalja i kultura u rodnom gradu, gdje me svaki put bez izuzetka razočara komentar svih tih posjetilaca/teljki da je Tuzla jedan od najprljavijih i najneodrživijih gradova u kojima su bili. Vjerujem da se i ostali građani/ke Tuzle često susreću sa identičnim neugodnostima koje nam priređuje komunalno preduzeće i gradska uprava. Zbog toga smatram da je hitno potrebno angažovati ako treba i više djelatnika/ca u tom sektoru da bi napokon živjeli u čistoj i pokošenoj sredini koje se nećemo sramotiti kada ugostimo prijatelje/ice, saradnike/ce, rodbinu. 

Ukratko, smatram da bi rješenjem gore navedenih problema mogli uticati na smanjenje trenda napuštanja zemlje u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom.  Vjerujem da pored povećanja kvaliteta svakodnevnog života, ideje mogu uticati i na letargičnost mladih. Potrebno je jako puno vremena da se ciljevi ostvare, ali ko ima volju ima i način. Ne smijemo gubiti nadu u bolje sutra, pogotovo mi mladi.

Tibor Kovačević iz Tuzle, 26 godina, Fakultet političkih nauka u Trstu.

Bosni i Hercegovini su potrebne radikalne promjene i smatram da je to moj moralni i životni poziv. Kada sam odlučio ući u te promjene tek sam tada shvatio koliko je to teško postići, ali izazov sam prihvatio bez problema i siguran sam da ću istrajati u svojim ciljevima. Svi smo mi dio politike i svi trebamo njome da se bavimo. Baviti se politikom znači interesovati se za sopstveni život. To se kod nas u Bosni i Hercegovini nekako izgubilo, percepcija je da se politikom bavi samo elita, što apsolutno nije tačno. Politika kreće od malog čovjeka i kada on/ona odluči da istinski prave promjene, uspjet ćemo imat vidljive rezultate i bolji život.

Autorica: Selma Karić

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
,,Studentska uvjerenja o stručnosti nastavnika nemaju naročitu težinu“, studenti tvrde drugačije
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
„Od Silvane do Nirvane“ – Karike Top 5 pjesama mjeseca marta
Obećava li nova strategija zapošljavanja previše i hoće li zadržati mlade od odlaska vani?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
SVEMIRKO: Mo'š napraviti najveću glupost na svijetu, svi će mislit' da je to presuper jer si ti na stejdžu!
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
More Stories
Elvedin Nezirović: O čemu se napokon može govoriti?