Novo lice lokalne politike: Armin Handžar – pristupačnost općine i stimulacija sportskih kolektiva

Bolja komunikacija općine, gradonačelnika, vijećnika i građana te stimulacija sportskih kolektiva u vidu članarina za djecu koja nemaju priliku sami sebi platiti članarinu – inicijative su vijećnika Armina Handžara u Novom Sarajevu.

 

Želim da približim Općinu građanima. Njen rad, funkcije, pristup. Ne, bukvalno – fizički nego mentalno. Vijeće danas već na tome i radi. Osjeti se. Dosadašnja komunikacija službi ili gradonačelnika – ka građanima; vijećnici – načelnik, vijećnici – građani je bila loša. Postepeno, to se mijenja. Pored toga, pošto sam magistar sporta i moja se svakodnevnica naslanja na sport – želim da sport vratim svima. Ta je ideja trenutno u fazi izrade. Želio bih da općina stimuliše sportske kolektive Novog Sarajeva i da se dobije stimulacija u vidu članarina za djecu koja nemaju takvu priliku i da odaberu klub koji žele. Dakle, uspostava sistema, plaćanje članarine za one koji nisu u prilici za to.

 

Kada govorim o pristupačnosti općine, mislim na to da građani sada stvarno ulaze u općinu – zakažu sastanak, dođu, razgovaraju, predlažu. Pojave se i vijećnici i svi slušamo naše građane. Poseban akcenat bih stavio na izlaske na teren. Bez obzira na stranačku pripadnost, svi izlazimo na teren i tamo, također, pričamo sa ljudima. To znatno mijenja stvari unutar zajednice. Kada je riječ o sportu, to pitanje mi je posebno otvorilo doba pandemije. Bili smo potpuno zatvoreni i to je uticalo na sve nas, posebno djecu koja su nastavu pratila putem računara uglavnom sjedeći. Ne vidimo, generalno, više mnogo djece na ulici, igralištima. Ni starijih, ljudi u trećoj dobi. I njima je potrebna aktivnost. Želeći da djeci omogućim veću fizičku aktivnost, uzimajući u obzir pandemiju, kao i nemogućnost roditelja da plaćaju djeci sportske aktivnosti došao sam na ideju organiziranja lokalnog sistema koji će sport učiniti dostupnim većem broju građana. Općina Novo Sarajevo ima mnoštvo mjesta – parkova, igrališta, sportskih terena, neuređenih, ali i obnovljenih. Tako sam došao na ideju da neuređene treba, svakako, urediti i obnoviti, a obnovljene održavati. Ima prostora za to da ono što može biti u funkciji sporta stvarno to i bude. Važno je i klubove u ljetnom periodu izvesti vani, kako zbog epidemiološke situacije, tako i zbog zdravlja. Ili da se djeca direktno dovedu na terene i da se tamo realizuje proces treniranja i edukovanja.

 

 

Tako što ćemo početi stvarati sistem koji funkcioniše, doprinosi i olakšava svima. Nije teško. Nekada su takva dešavanja bila pokretač društva. Jednostavno da se uzme ono što je moguće i najbolje. Sport i fizička aktivnost imaju brojne benefite po život svakog čovjeka, a općina je tu da bude na usluzi građanima, da sluša i prikuplja njihove potrebe i radi prema njihovom interesu.

 

Ideja je već bila prisutna u Vijeću, onda kada sam bio u forumu mladih. Danas je aktuelnija i potrebnija. Prikupljam još odobrenja klubova, Saveza i naravno, osmatranje i upotreba budžeta. Mislim da se takvo nešto može obezbijediti. Čak i uz jednu vrstu javnog poziva koji će regulisati upise u klubove ili dolazak na mjesta dešavanja, treniranja i educiranja.

 

Kada prikupim dovoljno podataka sve ću da prenesem do načelnika i općinskih vijećnika. To je moj model politike – jednostavnost. Ja sam čovjek koji voli da razgovara i kroz komunikaciju da se trudi ići naprijed. Posebno kada se prepozna kvalitet i nužnost nečega. Bilo bi idealno da se realizuje već ove ili početkom naredne godine. Prvi konkretan korak će se desiti uskoro, upućivanjem cjelokupne inicijative. Važno je da se uđe u srž problema, onda će se lakše riješiti.

 

Rođen u Zagrebu, a u Sarajevu – gdje i danas živi i radi, završio osnovnu i srednju školu te stekao zvanje magistra na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Veliki ljubitelj sporta, prirode i turizma. Vjeruje da mladi mogu biti promjena.

Prije samog upisivanja Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u razgovoru sa svojim ocem na jednom izletištu, prvi sam puta u životu shvatio surovost sistema u BiH. Tada sam mu rekao da ću raditi na ideji da uđem u politiku, bilo koji nivo vlasti kako bih pokušao mijenjati stvari. Srž ili „osnovni krivac“ mog ulaska u politiku jeste mijenjanje sistema iznutra. Učesnik sam gotovo svih protesta građana BiH. Tokom tih protesta sam također znao i da na svojoj koži osjetim surovost sistema. Također, aktivizam koji sam gajio prije me natjerao na korak koji me doveo do ovoga gdje sam sada. Ciljano me usmjerio na neki nivo vlasti. Danas je to lokalni, opštinski nivo.

 

Izrastao sam iz foruma mladih. Sam, bez ikakvih leđa, kroz lični rad. Uvijek imam ideja i inicijativa. Svaka inicijativa i ideja, sada mi dodatno pomaže da razlučim u kojem pravcu je neophodno raditi da sistem ne bude nepravedan. Kada hoćeš da funkcioniše, upiri, budi na usluzi i doprinosi drugima. Politika je alat za opće dobro i upravljanje dobrim. Ona je i reprezent zajednice i način djelovanja društva, a do nas je kako hoćemo da se prikazujemo i kakav napredak želimo da ostvarimo.

*Fotografije: Mehmed Mahmutović, Karike.ba

 

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
Intervju - Amina Omerbašić, JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Intervju -  Marko Knežević, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“,
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
ISPOVIJEST: Vršnjačko nasilje – Učinilo me jačom, ali boljelo je!