Novo lice lokalne politike: Amar Imamović – most ispod mosta – povećanje turističke ponude i kultura sjećanja

Amar Imamović, vijećnik Gradskog vijeća Goražda za Karike.ba govori o inicijativi uređenja mosta ispod gradskog mosta – ideji proširenja turističke ponude grada i povećanja gradskog budžeta.

Nastojim da promijenim izgled centra grada Goražda stvaranjem prepoznatljivog i reprezentativnog objekta koji ima i veliki turistički potencijal. Most ispod mosta predstavlja objekat koji je nastao 1994. godine u opkoljenom Goraždu i predstavlja simbol želje i volje svih građana/ki ratnog Goražda koji su u vihoru rata odlučili da ovdje, na obalama Drine, život ne smije stati. Obale rijeke Drine povezane su pravljenjem mosta ispod mosta kako bi se građani/ke Goražda zaštitili/e od svih opasnosti koje su tada vrebale i tako su napravili/e jedno arhitektonsko čudo. Danas most ispod mosta izgleda jako loše. Ono što svojom inicijativom planiram je da most ispod mosta bude renoviran, uređen, kako bi bio siguran za sve posjetioce i posjetiteljke. Plan je da na tom mostu napravimo galeriju na otvorenom, koja će da prikaže kontinuitet borbe građana/ki Goražda za život od 1992. do 1995. Još jedna moja zamisao je da most ispod mosta bude osvijetljen na način kako su građani/ke u ratu proizvodili/e električnu energiju. To su mini hidrocentrale, jedine hidrocentrale koje treba da budu na našim rijekama, one koje su pravljene tokom rata, koje ne uništavaju rijeke, već samo koriste njihov potencijal. Tako je čitav proces na kraju samoodrživ i jedino treba volja da se ovom proizvodu ljudske borbe za život s poštovanjem pristupa i očuva.

 

Ovom inicijativom stvara se turistički proizvod, odnosno samo iskorištavanje turističkog potencijala koji će da privuče ljude da dođu u Goražde, a onima koji su privučeni nečim drugim dat će im prostora da provedu malo više vremena u Goraždu i pogledaju most i stalnu izložbu. Svaki turist/kinja koji/a dođe u Goražde i potroši barem 1 KM direktno doprinosi povećanju i punjenju budžeta grada i kantona. Punjenje budžeta daje veći prostor za racionalno i realno iskorištavanje novčanih sredstava, tako da će svi građani/ke da osjete benefite od toga. Širi se slika grada kao poželjne turističke destinacije. Kada prođe pandemija, a proći će, treba da spremni dočekamo turiste/kinje koji/e pohode Bosnu i Hercegovinu i da se nametnemo kao turistički centar gornje drinske regije i spojimo sa turističkim potencijalom koji nudi Zlatibor, Višegrad, Tjentište, pa možda čak i Dubrovnik.

 

Realizacijom ideje, iskorištavanjem turističkog potencijala, privući ćemo ljude i bit će nešto što je zanimljivo našim slučajnim ili namjernim gostima. To doprinosi tome da se više novca u Goraždu troši, ali i ostaje tu i iskorištava se u realizovanje projekata bitnih građanima i građankama i da popravljamo ono što se popravljati mora.

 

U periodu predizborne kampanje ovo je bilo samo ideja. Krenuo sam u razradu i razgovarao sa mnogo relevantnih ljudi. Ne želim da ovo bude moja ideja, već samo moja inicijativa koja će u svoj proces realizacije uključiti sve relevantne faktore i struku.

 

Realizacija definitivno neće biti ubrzo, ali početak, podnošenje inicijative hoće. Ne želim da ovom inicijativom opteretim ionako skroman budžet grada. Želim prije svega da iznađem sponzorstva, neka novčana sredstva ili finansiranja sa viših nivoa koji će dati podršku realizaciji i samim time rasteretiti grad Goražde u svemu tome. Vjerujem da će u periodu od godinu do dvije inicijativa biti realizirana.

 

Amar Imamović rođen je u Goraždu malo prije gradnje ovoga mosta, 1994. u januaru. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u rodnom gradu. Zvanje politologa stekao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Trenutno završava master studij Međunarodni odnosi i diplomatija na istom fakultetu. Dugogodišnji je aktivista i član velikog broja organizacija, ali i realizator velikog broja projekata i inicijativa zajedno sa njegovim prijateljicama i prijateljima. Vijećnik je u novom sazivu Gradskog vijeća Goražda.

 

Koliko god to floskularno zvučalo politika se bavi svima nama. Razlog zbog kojeg sam se odlučio baviti politikom jeste želja da uložim moje skromno znanje i ogromnu energiju u poboljšanje i usmjeravanje grada Goražda onako kako ja mislim da bi trebalo da izgleda i da se razvija.

 

Politika je za mene jedno blato, jedna kaljuža. Ali, da bi bilo šta uradili, moramo ući u to blato i angažovati se. Trebamo biti mi ti koji će uprljati sebe kako bi neki iza nas mogli da hodaju kroz manje blato i da imaju veću mogućnost za razvoj svog potencijala. Baviti se politikom predstavlja obavezu da bi neki novi klinci mogli lakše i produktivnije razvijati sebe i svoje sposobnosti.

 

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Prljava riječ na slovo "F"
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Klasični američki sitcom bosanske familije