Novo lice lokalne politike: Aldin Šalaka – pješački prelaz za osobe sa invaliditetom

Aldin Šalaka, vijećnik gradskog vijeća Goražda osim politikom bavi se i humanitarnim radom. Za Karike.ba govori o inicijativi prilagođavanja pješačkih prijelaza osobama sa invaliditetom, kao i rješavanju dugogodišnjeg problema parkinga autoprevoznika.

Nekoliko je načina putem kojih se trudim pomoći lokalnoj zajednici. Trenutno radim na  rješavanju osnovnih problema sa kojima se građani/ke susreću. Većinu stvari je moguće realizovati putem inicijativa, što iziskuje minimalna sredstva, a uveliko će pomoći građanima/kama. Jedna od bitnih inicijativa je obilježavanje parkinga i prilagodljivosti pješačkih prelaza za osobe sa invaliditetom, kao i rješavanje dugogodišnjeg problema parkinga autoprevoznika/ica. Također, radim na projektu opremanja osnovnih i srednjih škola na području BPK-a Goražde, što će učenicima/ama olakšati školovanje. U svakodnevnoj komunikaciji sa građanima/kama nastojim sagledati osnovne probleme sa kojima se susreću i iste riješiti putem gradskog vijeća.

 

Inicijativa prilagodljivosti pješačkih prelaza za osobe sa invaliditetom i rješavanje problema parkinga autoprevoznika će mnogo olakšati dosadašnje probleme sa kojima su se stanovnici/e Goražda susretali/e najviše zbog lakšeg, bržeg i sigurnijeg kretanja svih građana i građanki. Autoprevoznici su prije imali jedan parking prostor koji je izgradnjom novih zgrada uništen. Trenutno, kamione parkiraju ispred zgrada u Ulici 43 DUB. Inicijativa je podnesena s ciljem da se na području navedene ulice obezbijedi i obilježi jedan parking prostor za sve autoprevoznike čime će se riješiti njihov problem, a i osloboditi parking mjesta za stanare/ke navedene ulice. Mišljenja sam da prvo treba krenuti od rješavanja problema, pa tek onda pričati o velikim projektima koji iziskuju velika sredstva.

 

 

Realizacijom ove dvije inicijative koje su vrlo lahko rješive uz minimalna ulaganja mnogo će se olakšati našim sugrađanima/kama i doprinijeti njihovoj sigurnosti u svakodnevnom životu. Jedna od prvih inicijativa je rješavanje parking prostora i prilagođavanje pješačkih prelaza u skladu sa uredbom o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uvjetima i normativima za sprječavanje stvaranja prepreka za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima.

 

Ideja je podnesena u vidu inicijative gradskom vijeću Grada Goražda. Očekujem potpunu podršku gradskih vijećnika/ica jer će realizacija ove ideje mnogo unaprijediti život i poslovanje osoba sa invaliditetom, kao i autoprevoznika. 

 

Na narednoj redovnoj sjednici se očekuje izjašnjavanje. A rok za realizaciju projekta je 60 dana, tako da bi projekat trebao biti završen u narednih 90 dana.

 

Aldin Šalaka je gradski vijećnik Grada Goražda. Rođen je 22. 01. 1991 godine u Goraždu gdje i završava osnovnu i srednju tehničku školu. Politikom se aktivno bavi već duže vrijeme, a od izbora 2020. sam izabran za Gradskog vijećnika u Goraždu. Humanitarnim radom se bavi duže vrijeme i u saradnji sa udruženjima i organizacijama Bošnjaka iz drugih zemalja, kao i iz BiH, pomaže građane/ke u stanju potrebe, kao i Javne ustanove na području BPK-a. Zahvaljujući Udruženju Bošnjaka «Most-Bro» iz Danske za javne ustanove na području BPK-a: bolnica, škole, vatrogasna jedinica, udruženja u periodu od 6 mjeseci (novembar 2020 – april 2021.) osigurana je pomoć u opremi u iznosu cca. 300. 000 KM.

 

Svjestan situacije i problema sa kojima se naši građani/ke susreću jer se već duže vrijeme bavim i humanitarnim radom odlučio sam se aktivno baviti politikom i na taj način poboljšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva. Ko hoće da radi, on to i može, prostora ima.

 

Politika je jedan od najboljih načina putem kojih možemo doprinijeti razvoju naše zajednice, države i pomoći njenim stanovnicima/ama. Vlastitim radom i zalaganjem, kao i političkim aktivizmom želim učiniti nešto više za generacije koje dolaze, stvoriti uslove da požele da ostanu u Bosni i Hercegovini. Da bi pomagao svojoj zajednici, moraš svakodnevno raditi na sebi prvenstveno, učiti i razvijati se, kako bi bio spreman suočiti se sa problemima sa kojima se svi svakodnevno susrećemo te tako pomoći svojoj lokalnoj zajednici i državi na najbolji mogući način.

 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
More Stories
Kerim Grbić: „Smatram da svi mi u sebi imamo preduzetnički duh, samo je važno kada ćemo ga spoznati”