Nargila barovi: Zagreb i Beograd još uvijek čekaju na trend aromatičnog duhana

 Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini nargila je već odavno postala svakodnevni ritual. Posljednjih par godina u Sarajevu je zavladao trend „nargilizma“, koji je za kratko vrijeme postao veoma unosan biznis. U starom dijelu grada može se primijetiti sve je više nargilhana, koje su redovno krcate mladim ljudima.

Ovog puta se nećemo baviti štetnostima ovog aromatičnog duhana, već njegovom širenju među mladima zapadno i istočno od Bosne i Hercegovine.  Inače, sve što je štetno, to i košta te donosi zaradu.

Početak groznice u Sarajevu

Jedna od prvih poznatijih nargilhana u Sarajevu bila je „Miris“, neke davne 2006. godine. Iako je tada još uveliko bio trend kafana, klubova, „Sloge“, tadašnjeg „Interneta“, mnogi su odlazili da puše aromatični duhan u tadašnji „Miris“. Sjećam se da je tada bilo skoro nemoguća misija pronaći mjesto u ovoj nargilhani. Iako sam i sama dugogodišnji konzument cigareta, nisam nikada imala pretjeranu želju da postanem svakodnevni konzument aromatičnog duhana.

Mnogi od mojih poznanika i prijatelji su svakodnevni konzumenti nargile, te kao takvi i dalje tvrde da nisu ovisni o njoj. Nedim Salihagić je 27-ogodišnji Sarajlija koji barem pet do šest puta sedmično konzumira nargilu. Na pitanje, da li stvara ovisnost, kategorično odgovara sa: „Ne stvara. Mogu prestati kad želim. Nargilu konzumiram jer mi stvara zadovoljstvo, pušim je najviše do pola sata- sat, nikad duže, jer izgori, te okus nije prvobitni.“ Što se tiče saznanja da se nargile u Sarajevu ne čiste na najbolji mogući način, te da mnoge nargilhane nemaju higijenske uslove, Nedim navodi kako nije zabrinut, te da to puno ne utiče na njega.

Zagreb: Interes za nargila barovima u porastu

Situacija u Zagrebu je potpuno drugačija u odnosu na Sarajevo. Željka  Dragičević, djevojka sa trenutnim prebivalištem u Zagrebu za KAR!KE govori:

„Taj trend nargila nije toliko zastupljen u Hrvatskoj još, ali je u razvoju, konkretno u Zagrebu koliko znam imaju tri bara u kojima se nudi široka lepeza aromatičnih okusa. Jedan je u samom centru, gdje sam i sama par puta otišla, zove se ‘Nargila bar 45’. Pored njega postoje još dva u kojima se može pušiti, ali nisu tipizirani samo za to.“

Foto: Pixabay.com

Željka navodi da je interes za takvom vrstom barova i usluga u porastu što se tiče konkretno Hrvatske. Na pitanje, kako da je trend nargila do sada zaobilazio glavni grad Hrvatske, odgovara:

„Mislim da nije stvar u tome nego jednostavno nije bilo u ponudi. Zagrepčani polude za svim novinama, tako da će i za ovim jer dosad nisu imali priliku takvo što iskusiti osim ako nisu putovali do Sarajeva ili Istanbula. Drugi problem je što nije marketinški oglašavano, nigdje ne vidiš oglas da se takvo što nudi osim ako ne prođes kraj kafića ispred kojeg stoji natpis kao recimo ispred ovog ‘Nargila bar 45’.“

Beograd i Novi sad još uvijek bez nargila groznice

Što se tiče Srbije, ni tamo situacija nije bolja u smislu nargilhana i samog trenda aromatičnog duhana. Darko iz Pančeva navodi da u njegovom mjestu postoji samo jedan kafić koji drži nargile. „Ne mislim da je nargila trend, već više razbibriga, ne stvara zavisnost jer može jedan period non stop da se puši, a i ne mora. Imam i malu nargilu kod kuće, ali mi se nekad smuči pa ne pušim celu godinu. Npr. Pušač ne može tek tako ostaviti cigare… Ja jedino konzumiram nargilu. Najdraži okus mi je jagoda, mada ima i voćnih, te okusa sladoleda i coca cole.“

Cijena u Srbiji nargile se kreće oko 400 do 600 dinara. (Oko 10-tak KM.)  Što se tiče Beograda, kao prijestolnice Srbije, tamo postoji par nargila barova. Beograđani još uvijek čekaju na nargila groznicu.

Nenad Vezmar, Novosađanin navodi kako u svom gradu zna za samo tri- četiri lokala. „U Novom Sadu su postojali stidljivi pokušaji nargila barova,neki uspešni neki manje uspešni, jer Novosađani nisu još uvek primili tu “novinu” u svojoj svakodnevnici. Ne verujem da je to zbog toga odakle nargila dolazi, nego jednostavno mi nismo u tom fazonu.“

Nargila barovi su postali regionalni trend, a ambijent inspirisan orijentalnim stilom i zvucima postao je popularan u Sarajevu. Većina od ovih mladih konzumenata uživaju u pušenju nargile, da li iz hobija ili iz želje, ne razmišljajući o brojnim posljedicama na koje su brojne zdravstvene organizacije upozoravale. Bez obzira na upozorenja o velikoj štetnosti, čini se da popularnost nargile raste, a sve više vlasnika sarajevskih kafića se odlučuje na otvaranje nargila barova i proširuje svoju ponudu ovim aromatičnim duhanom.


Naslovna fotografija: Pixabay.com

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Ne sudi knjizi po guzici
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako si znala da si lezbejka?
More Stories
Facebook – platforma za dezinformacije, lažne vijesti i ostvarivanje političkih ciljeva