Anes Osmić, privatni arhiv

Najbolje od Karika iz 2020.

Godina na izmaku bila je za sve nas i više nego izazovna. Najblaže rečeno, ostali smo bez kontakta, druženja i razmjene, prinuđeni da većinu komunikacije vodimo online. Želeći se u što većoj mjeri zaštititi od do tada nepoznatog virusa, više nego ikada smo se digitalizirali. Ne želeći u potpunosti izgubiti kontakt sa sobom i drugima, sadržajem na Karikama u 2020. željeli smo vam svakodnevicu barem mrvicu učiniti zanimljivijom, kvalitetnijom, sigurnijom i kreativnijom. Pogledajte u nastavku šta smo vam sve to pripremili u 2020. i kako su mladi doživjeli ovu godinu.

Regionalna saradnja Karike.ba, Vugl.rs, OPBHRT i ORADIO

Prije nego se svijet zaustavio u februaru 2020., Nerma Džaferović i ja, glavni i odgovorni urednik magazina, bili smo u Šapcu na konferenciji koju su organizirali naši dragi prijatelji i partneri DW Akademija. Tim povodom okupili su medije za mlade iz regiona želeći da skupa pronađemo najbolje načine saradnje medija. Karike.ba su tada napravile saradnju s portalom za mlade iz Beograda Vugl.rs, Omladinskim programom BHRT-a i Oradiom iz Novog Sada. Cilj je bio da skupa radimo na produkciji sadržaja za naše publike. Primjer takve saradnje jeste i tekst Sanje Novaković, koji se bavi uvijek aktuelnom temom – zaradom među mladima.

Dnevnik izolacije Lamije Gutić

Naša dopisnica Lamija Gutić, koja piše za Karike.ba jer vjeruje da postoje još brojne priče koje tek trebaju biti ispričane, na samom početku pandemije pisala je za naš magazin svoj Dnevnik izolacija. U četiri nastavka pisala je o svom iskustvu i doživljaju pandemije iz pozicije maturantica. Dijelimo s vama još jedanput Lamijin prvi tekst, a pozivamo vas da pročitate i njene druge tekstove koje je ova mlada i talentirana djevojka napisala za naš magazin.

Skidamo maske – odgovor mladih na ponašanje vlasti za vrijeme pandemije COVID-19

Iznervirani, bijesni i ljuti odnosom vlasti prema mladima i građanima tokom pandemije COVID-19, pozvali smo mlade blogerice i blogere da s našim čitateljima i čitateljicama podijele svoje viđenje vlasti i njenog odnosa prema građanima i mladima za vrijeme pandemije COVID-19. Pozvali smo mlade da kažu šta ih je najviše ljutilo, nerviralo i šta konkretno zamjeraju zvaničnoj politici naše države za vrijeme pandemije. Na naš konkurs prijavilo se dvadesetak mladih, od kojih smo njih 14 objavili na našem magazinu. Jednoglasni pobjednik i publike i žirija bio je Josip Milanović sa svojim blogom Došao bih da ostanem. Vrijedni su, svakako, ponovnog čitanja i drugi blogovi u formi teksta ili videa, objavljeni na našem magazinu u okviru ovog konkursa.  

Na mojoj koži – blogovi mladih o ljudskim pravima

Karike.ba su u 2020. dobile podršku od IMEP-a da realiziraju projekat Na mojoj koži čiji je glavni cilj doprinijeti većoj i boljoj informiranosti, educiranosti i nivou kritičkog mišljenja kod mladih na temu ljudskih prava. Objavili smo već trideset blogova mladih na ovu temu, tri video debate, pet kvizova i desetak ilustracija i fotografija želeći da našu publiku informiramo i educiramo kako da zaštite sebe i svoja ljudska prava te kako da bolje razumiju tuđa.

Neki od tekstova koje ste najviše čitali iz ove rubrike su tekstovi Sare Velage, koja se ne plaši da s vama podijeli svoju ranjivost i slabost te najintimnije trenutke iz života. Za Sarinim tekstovima u ovoj rubrici po čitanosti i kvaliteti ne zaostaju ni tekstovi: Fedora Marjanovića, uvijek hrabre i inspirativne Nerme Džaferović, Tamare Sobote, Hanadi Smajić, Emine Džinić i brojnih drugih autora i autorica, od kojih su mnogi željeli ostati anonimni prilikom objavljivanja svog bloga, što vrlo slikovito govori o sigurnosti okruženja unutar kojeg mladi trebaju i u 2020. da ispričaju svoje priče.

Foto-priče Mehmeda Mahmutovića

Ako bih kao urednik trebao dodijeliti nagradu godine jednom od mojih najbližih saradnika u 2020., definitivno bi je dobio dragi Mehmed Mahmutović, koji svakodnevno komunicira s vama putem društvenih mreža Karika. Mehmed je inače i vrstan fotograf, pa je za Karike.ba u 2020. napravio i neke od najboljih foto-reportaža. Jedna od njih je i ona sa Selmom Selman nastaloj za vrijeme njenog boravka na Ružici u Bihaću, mjestu iz kojeg je i krenula osvajati svijet svojim odvažnim načinom kreiranja, posmatranja i življenja.

Pitaj psihologa – rubrika o mentalnom zdravlju mladih

Jedna od važnih tema našeg magazina jeste tema mentalnog zdravlja. Želeći da budemo što konkretniji i korisniji mladima, kada je ova tema u pitanju, pokrenuli smo na našem magazinu rubriku istoimenog naziva na koju odgovara naš dragi psiholog Ognjen Pjano. On je već kroz deset tekstova odgovorio na oko tridesetak pitanja mladih ohrabrujući ih da temu svog mentalnog zdravlja shvate vrlo ozbiljno i da se odvaže na korak posjete psihologu/psihoterapeutu, kao maksimum napora koje ova rubrika može da ostvari na našem magazinu. Neki od mladih koji su nam se javljali su to već uradili. Neki nemaju još hrabrosti, i to je u redu. Ako smo barem malo detabuizirali ovu temu među mladima, onda smo zadovoljni postignutim uspjehom ove rubrike.  

Izađi na izbore – važnost aktivnog učešća mladih u politici

Treća važna tema Karika u 2020., pored ljudskih prava i mentalnog zdravlja, jeste politika i političko učešće mladih u procesima donošenja odluka. Osim konkursa Skidamo maske, u novembru mjesecu smo imali i mjesečni temat vezan za ovu temu kroz koju smo mladima željeli približiti važnost glasanja i aktivnog učešća u procesu biranja predstavnika vlasti. Podsjetimo se još jednom sjajnih tekstova napisanih na ovu temu naših dragih dopisnika i dopisnica: Edne Mulić, Sare Velage, Indire Muharemović, Fedora Marjanovića, Ljupka Mišeljića i Nerme Džaferović. 

Pozdrav od redakcije i dopisnika/ca iz 2020.

Na kraju ove godine sretni smo i zadovoljni rezultatima koje smo ostvarili. Porodica Karika polako raste i svakim danom sve nas je više ujedinjenih u zajedničkoj misiji – boljem i kvalitetnijem životu svih mladih u BiH. Hvala vam što nas čitate, pratite i komentirate. Omladinski magazin Karike je i vaš prostor; osjećajte se slobodnima da nam šaljete i vaše priče, komentare, prijedloge, sugestije. Ne zaboravite, skupa gradimo online kuću mladih na principima solidarnosti, uvažavanja, empatije i razumijevanja. Ostajemo i dalje jedini magazin u BiH namijenjen mladima i onima koji žive i rade s mladima. Želimo vam sretne novogodišnje praznike i sigurniju, zreliju i bolju 2021.

Do narednog čitanja,

Anes Osmić,

glavni i odgovorni urednik magazina

 

Anes Osmić

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Call centri: ZA ili PROTIV?
More Stories
Damir Karakaš: „Ljudima koji malo čitaju, fali jedna dimenzija“