Najbolje od Karika iz 2019.

Godina 2019. je bila značajna za naš magazin. Radili smo mnogo s DW Akademijom kako bismo unaprijedili naš sadržaj i prilagodili ga mladima. Istraživali smo nove formate: video, listikl, foto-priču, podcast. Razgovarali smo s mladima širom BiH o našem sadržaju, dizajnu, rubrikama, temama o kojima pišemo u cilju unapređenja i prilagođavanja istoga našoj ciljnoj publici. Naš trud i rad prepoznala je i Fondacija „Mediacentar“ uz čiju podršku smo realizirali i projekat Medijske pismenosti među mladima. 2019. završavamo novim dizajnom Karika s dosta novih dopisnika i dopisnica te nizom odličnih tekstova iz nas. U ovom tekstu donosimo listu najboljih tekstova, po izboru redakcije, koje smo objavili u ovoj godini.

Priče iz dijaspore 4: Život su mi spasili sarajevski ljekari!

Merima Zavitan uradila je odličan serijal tekstova o uvijek aktuelnoj temi – otići ili ostati. Razgovarala je i s onima koji su otišli i kroz Priče iz dijaspore donijela iskustvo života mladih vani. Da nije sve bajno ni u državi Švedskoj svjedoči priča mladog Olje Cvitanovića. Pročitajte svakako i ostale priče iz Meriminog serijala, pogotovo ako aktivno razmišljate o odlasku.

Koji stereotipi prate Sarajevo, Travnik, Banjaluku i ostale bh. gradove?

Za Gradačac kažu da je grad šljivovice. U Travniku naručiš ćevape i dobiješ gratis diplomu uz njih. Sarajevo je od Marindvora do Baščaršije. I poznatih sedam djevojaka na jednog muškarca Banjaluke. Naša nova dopisnica Fahira Huskić uradila je video priču o stereotipima koji prate razne bh. gradove iz perspektive mladih. Fahira je također uradila i niz sjajnih video priča iz oblasti medijske pismenosti.

Najomiljeniji lik najvažnije sporedne stvari na svijetu

Skoro svaki stadion na kojem je u posljednjih desetak godina oživljavao nadu, unosio nervozu, od sebe činio heroja, od reprezentacije pobjednika, a od države najsretnije mjesto na planeti, čuo je i zapamtio njegovo ime. O sportu nismo mnogo pisali. Jedan, ali vrijedan članak o tome zašto mladi vole našeg dijamanta Edina Džeku.

Tata, izvini, ali ne mogu da ti oprostim

U blogu naše nove dopisnice Eme Brljak su se, nažalost, pronašli brojni mladi koje je otac napustio, a koji su odrastali samo s mamom. Ema je pisala i o vršnjačkom nasilju. Također, pročitajte i brojne druge ispovijesti koje smo ove godine objavili na Karikama, poput Zašto je dobro što su se moji roditelji rastali Sare Velage ili Lako je njoj ona je nastavnikova kćerka Mihaele Puletić.

Otići iz roditeljske kuće ili iz Bosne?

U jednom od naših temata bavili smo se i procesom osamostaljenja želeći vam odgovoriti na pitanja: kada je pravo vrijeme da napustimo roditeljsku kuću, šta znači taj proces za jednu osobu te koji uslovi (psihički i materijalni) trebaju da se ispune za ovakav jedan potez. Mustafa Mehić u svom tekstu je to pitanje proširio pitanjem odlaska iz zemlje.

Dejt sa Vampirom Kokuzom: Koji je to „pravi put“ za sve gej frajere u Sarajevu?

U svojoj kolumni, Eventuša je na duhovit i ironičan način govorio o iskustvima gej mladića u Sarajevu. Pišemo o onome o čemu se većina medija stidi da govori, pa tako pročitajte i tekst naše Sanje Stevanović o transrodnoj djevojci iz Crne Gore Hani Konatar.

Kako sam se oslobodila svih okova i kočnica u životu?

Primijetili smo da volite konkretne i praktične savjete te inspirativna i motivirajuća iskustva koja svima mogu biti primjer kada je u pitanju lični razvoj i napredak. Armin Stefanović je pisao o iskustvu izolacije od svih i svega na deset dana posvetivši se samo meditaciji. Edina Čović je pisala o tome kako je istrčala deset polumaratona u jednom mjesecu, a Nerma Džaferović o tome kako se oslobodila svih okova i kočnica u životu.

Škola, depresija i ima li joj lijeka

U fokusu našega rada jeste mentalno zdravlje mladih koje najbolje ilustriraju fotografije Tajane Dedić Starović, poznatije kao Artist at camera čiji rad reprezentuje i američka talent agencija „Adolescent Content“, a s kojom je razgovarala naša Nataša Lazukić. Tu je i odličan tekst Emine Džidić, nastavnice iz Gradačca, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci imala priliku da provede puno vremena sa srednjoškolcima i uoči konstantan umor i manjak raspoloženja kod njih. Ponukana time, odlučila je da malo dublje istraži šta bi moglo biti uzrok tome. Kod određenog broja učenika primijetila je i prve simptome depresije, pa je zbog njih odlučila da napiše ovaj tekst.

Koliko si medijski pismen?

Često smo vas, pogotovo pred kraj godine, izazvali da na zanimljiv način provjerite svoje znanje iz oblasti medijske pismenosti, ali i da kroz igru naučite nešto novo. Pogledajte i ostale naše kvizove medijske pismenosti, ali i pismenosti, generalno.

Ako ne budem plakala za tornjem u Parizu, nestat će sve gladi na svijetu!

Vedrana Rudan je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici 16. travnja objavila status u kojem je željela prokazati licemjerje Zapada. Tom prilikom je rekla i rečenicu: Jebe mi se što se u Parizu srušio toranj. U svom tekstu, Ivana Krstanović pokazuje zašto jednostavno ispadaš smiješan, neuk i ohol ako kažeš da ti se jebe za katedralu Notre Dame.

Ovo su samo neki od naših tekstova koji su obilježili 2019. na Karikama.

U 2020. nastavljamo još kvalitetnije, hrabrije i iskrenije da donosimo priče o kojima se škola i porodica stidi da priča s mladima, a koje su dio odrastanja i izazova mladih današnjice.

Redakcija magazina Karike vam želi sretnu i uspješnu predstojeću godinu, kao i praznike pune topline, ljubavi, sreće i radosti.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Odgovori psihologa 1: Unutrašnja previranja mladih