Moćnim zvukom ruše tabue i ne daju death metalu da izumre

U svijetu se odavno svira melodični death metal, ali na prostoru BiH samo rijetki bendovi plivaju u vodama ovog muzičkog žanra. Momci iz „My Last Suicide“ nastupaju od 2009. godine, a nedavno su objavili svoj prvi album pod nazivom „Mission F.U.B.A.R“ koji je prožet njihovim životnim idejama i jakom energijom.

Iako većina metal bendova u nazivima nose pojmove poput smrti, krvi, mraka, horora, bunta, otpora, mitova i ostalih intrigantnih tema, nije sve baš toliko mračno i morbidno koliko se čini na prvu, pogotovo publici koja je upoznata sa ovom vrstom muzike i ne gaji predrasude.

,,Postoji dosta ideja sa jasnom porukom, koju ljudima želimo da prenesemo instrumentalno i tekstualno. To je takođe poezija, kroz koju se bavimo pitanjima ljudske prirode, ljubavi i sreće. Zato ni pjesme ni nazivi nisu negativni, već simbolični i kontradiktorni. Cilj nam je da ukažemo na probleme današnjeg svijeta i populacije, a muzika je najlakši način, jer dolazi iz duše i srca sa velikom dozom optimizma i zadovoljstva”, govori Daniel Knežević, basista benda My Last Suicide.

Svi njihovi tekstovi su na engleskom jeziku kako bi lakše izrazili ono što žele i približili se mjestima gdje je metal najprihvaćeniji.

,,My Last Suicide je zvučalo originalno i dopadljivo uz žanr kojim vladamo. Zagonetno značenje ostavili smo publici na razmišljanje, jer se tako stiče vlastiti stav prema muzici kao umjetnosti i nama kao autorima. Težimo da ostvarimo svoje ciljeve i idemo tamo gdje će nas svi razumjeti – zapad, sjever, Evropa i šire. Postojala je ideja da se napiše tekst na maternjem jeziku, ali nekako smo je odbacili. Vjerovatno ćemo je ponovo razmotriti”, govori Knežević.

Misija F.U.B.A.R. ili „Fu*ked up beyond all recognition”

Do sada su snimili 4 demo snimka, nekoliko singlova, a kruna rada je album koji donosi  45 minuta materijala snimanog u studiju Cirith Ungol u Aleksandrovcu kod Banjaluke. Jedna od pjesama je posvećena Odinu, glavnom božanstvu nordijske mitologije.

,,Najvažnije što smo htjeli poručiti albumom „Mission  F.U.B.A.R“ je to da se na nas može računati na metal sceni, da će nekoliko momaka odraslih na selu pokazati lijenim i uštogljenim građanima kojima su vježbaonice pred nosom kako volja i ljubav prema metalu nemaju cijenu, i kako treba da se radi”, naglasio je frontmen Dragan Dado Golubović.

,,Skraćenica „Fu*ked up beyond all recognition“ je stav koji smo izrazili. Ukratko, priroda i društvo, kao jedan sklop i zajednica, treba da funkcionišu i prenose pozitivnu energiju, što je paralelno sa ostvarenjem onog osnovnog: mir, sreća, jedinstvo, ljubav i sloboda. O religiji ne bih mnogo, jer je to više suptilna tema koju publika treba da prepozna i to ostavljamo njima”, govori Daniel Knežević.

Pokrivanje dekom po glavi dok se snimaju vokali

Uprkos ljubavi prema muzici, bavljenje ovim poslom nije jednostavno i zahtijeva mnoga ulaganja, ali momci iz benda  kroz zabavu i kreativnost rade muzički posao najbolje što mogu. Iz demo benda su prerasli u ozbiljne stvaraoce.

,,Ne mareći za žanr u samom početku pravili smo obrade u svom stilu tražeći zvuk koji nam odgovara. Sjećam se u tom periodu nismo mogli zadržati bubnjara, te su se oni smijenjivali. Kada smo ustabilili redove i konačno odredili žanr dali smo se na snimanje prvih demo snimaka nastalih u kućnoj varijanti. Nakucani bubanj i pokrivanje dekom po glavi dok se snimaju vokali su bili sastavni dio tih amaterskih uradaka. Ko se stidi takvih stvari i izbjegava činjenicu da se i to mora proći danas vjerovatno nema bend ili svira tezgu”, ispričao je Dragan Dado Golubović.

Nastupali su na mnogim muzičkim festivalima, a posebno izdvajaju nastupe na Urban Osijek Fest (2011), Beer Fest Banja Luka (2014), Scream Fest Ljubuški (2012), Moshus Metal Fest Mostar i Zaječarska gitarijada. Imali su priliku sarađivati sa Srđanom Brankovićem iz benda Alogia u studiju Paradox koji se nalazi u Smederevu i to je bila stepenica više u radu.

,,Mnogo je nastupa iza nas pogotovo kada ste bend ovakvog žanra, a još ste iz BiH gdje skoro i da nema mjesta za bendove poput nas jer nisu toliko “in”. Situacija nije sjajna, ali pohvale za metal scenu u Tuzli koja još uvijek opstaje. Jedan bend iz Poljske nam je nudio mini turneju po Balkanu, ali smo je odbili zbog ličnih poslova. U dogledno vrijeme ćemo planirati turneju, a najbitnije je da smo mi spremni i usvirani u bilo koje doba. Mi sami između sebe moramo da budemo dinamični, razumni i složni jer nas na okupu ne drži ništa osim volje, ponosa prema onome što smo do sad napravili i snova o onome što želimo. Jer metal je život, metal je rat”, navodi Golubović.

Prepoznatljivost za “wow” efekat

Momcima iz benda je velika želja da svojim unikatnim stilom i prepoznatljivim zvukom steknu veliki broj poštovalaca. Oni se slažu da je slika današnje metal scene poput blijede sjenke i da im treba više klubskih prostora za koncertna dešavanja, kao i više angažmana. Trenutnu postavu čine  gitaristi  Gojko Šmitran i Mirko Lončar, basista Daniel Knežević, frontmen Dragan Dado Golubović i bubnjar Aleksandar Zrnić.

Tokom ljeta planiraju snimanje spotova, nastupe u okolnim gradovima i regionu. Optimistično tvrde da bi njihov san o pojavljivanju na velikom metal festivalu u svijetu mogao biti ostvaren. Radiće na tome, istrajati i ostaviti trag u muzici.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Dr. Nina Krajnik, lakanovska psihoanalitičarka: Nesvjesno – najvažnija knjiga koju možete pročitati
More Stories
Great Greta: 15-godišnjakinja koja izostaje iz škole i spašava planetu Zemlju!