Mladi na djelu: Eko-Fic

Da su mladi tema samo za vrijeme izbornih godina i predizbornih obećanja uviđamo iz dana u dan prateći trenutnu situaciju u državi. Bliže se lokalni izbor, a obećanja mladima data 2016. godine prilikom prošlih lokalnih izbora, ostala su tamo gdje jesu. U ustima onih koji su ih dali, pa ih sada ponovo pljuju ne bi li se pokrenuli mladi. Ali da mladi mogu i bez političara i uz sva ograničenja koja su im nametnuli, dokazuje grupa mladih Brčko distrikta koji su od 16. do 18. oktobra 2020. godine dalis svoj doprinos i rekli da su itekako bitna karika za društvo.

Grupa oko 30-ak mladih predvođenja koordinatorom projekta volonterske akcije Adnanom Karamujićem je tri dana zaredom uređivala izletište na obali rijeke Save, Ficibajer. Imali su jedan zadatak. Dati svoj pečat gradu i pokazati kako mladi vide prostor namijenjen njima.

Kupili su boje i ofarbali betonske stolove i zidove koje su bili išarani neprimjerenim sadržajem i lošim porukama. Stolovima dali vesele boje, a prebojani zid ukrasili cvijećem.

Poruka je jasna, veselo okruženje, nacionalizam „ne furamo“ a sve oko nas treba da bude cvijeće. Asfaltiranoj, sivoj, beživotnoj, za šetanje predviđenoj stazi su dali boje, motive i crteže koji više nego što su zamislili plijene pažnju djece i prolaznika. Glasna im je poruka da tamo gdje kroče žele cvijeće, ptice, leptire, gusjenice i školice.

Najveći teret ponesen tih dana su drvene klupe i stolovi koji su nedostajali, a koji su svojevremeno uništeni paljenjem i nemarom građana. Sada mjesto namijenjeno za porodična okupljanja ili druženja mladih na obali Save i visuellno daje poruku da smo zanemarili temelje zdravog razvoja djeca, a nakon toga i mladih.

Priliku za promjene, podršku i novčanu pomoć u realizaciji projekta volonterske akcije je podržao Institut za razvoj mladih KULT Sarajevo i PRONI Brčko. Zahvala pripada i lokalnim sufinansijerima Disco Bar „Ckeck In“ i prodavnicic mobilih telefona i opreme „Cviko Mobile Shop“, te umjetnicima iz Fondacije/Legata Ekmečić Brčko.

Neki od učesnika volonterske akcije su i polaznici programa obuke u organizaciji Instituta za mlade KULT Sarajevo, UmiD generacija 16 – Adnan Karamujić, Adin Midžić te Edna Mulić i Osnovne obuke službenika/ca za mlade u BiH 2020. god – Indira Muharemović.

Ostali učesnici su ponos Brčkog koji su svojim izdvajanjem slobodnog vremena uzeli učešća u ovoj volonterskoj, za primjer drugima.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

/Fontana.ba/

 

Tekst preuzet sa https://www.micromreza.com/vijesti/nase-hronike/9286-mladi-na-djelu-eko-fic 

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Ne sudi knjizi po guzici
Bila sam glumica, ali ne razumijem šta znači biti umjetnica
Omladinski magazin „Karike“ u potrazi za novim dopisnicima/ama
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Mladi džeparce ostavljaju u kladionicama, nevidljiva pošast teško se liječi
Vraćaju se „Bruca, Braca, Bruda, Brada“ – Bit će veliki izazov preživjeti još jednu „apokalipsu papaka“
Od kolijevke pa do groba najtraumatičnije je đačko doba
More Stories
Psihologija filma