Marinko Šanje: Umorni smo od podjela

Marinko Šanje je dvadesetdevetogodišnji magistar politikologije. Nositelj je liste Naše stranke za Skupštinu HNK, te potpredsjednik Foruma mladih Naše stranke. Još jedno novo političko ime kojem u seriji intervjua s mladim političarima dajemo prostor na Karikama da se predstavi. Za Karike, Marinko Šanje govori o svom viđenju politike, angažmanu, obrazovanju te brojnim drugim temama vezanim za život mladih u BiH.

Zašto si se odlučio baviti politikom?

Moje bavljenje politikom traje dugi niz godina, još od gimnazijskih dana. Bavljenje politikom ne znači isključivo biti stranački angažiran, no kada sam zaključio i shvatio da sam spreman aktivno se uključiti u politiku kroz političku stranku, Naša stranka mi je bila logičan slijed nastavka bavljenja politikom zbog svih načela i vrijednosti koje provodi kao socijal-liberalna stranka.

Šta je za tebe politika?

Politika za mene predstavlja sve ono sa čim se svakodnevno susrećemo, od neuređenih parkova, pokvarene rasvjete, nemogućnosti pristupa osobama s invaliditetom, loše cestovne infrastrukture, diskriminacije i neravnopravnosti pa sve do neimanja političke volje oko rješenja državnih pitanja.

Šta smatraš do sada svojim najvažnijim političkim uspjehom?

Politika nije skupljanje medalja i pokala da se hvalimo uspjesima. Zajedno sa svojim kolegicama i kolegama, pogotovo s mladima, želim pokazati svim našim susjedima u ulici, poznanicima u mjestima gdje živimo da ukazujemo na probleme koji se tiču svih nas i, na kraju krajeva, nudimo rješenja za ista.

Kako gledaš na današnje obrazovanje iz perspektive politike za čije se vrijednosti zalažeš?

Postojanje 13 nadležnih ministarstava i odsjeka te nepostojanje jasne koordinacije na nivou države najviše je utjecalo na ovakvo stanje u obrazovanju koje se može opisati u rasponu od nezadovoljavajućeg pa do katastrofalnog. Osnovni cilj reforme koju predlažemo je jedinstveni kurikulum za devetogodišnje osnovno obrazovanje koji će modernim metodama – koje podrazumijevaju okrenutost ka djetetu i njegovim mogućnostima u cjelini – omogućiti sticanje funkcionalnih znanja, vještina i vrijednosti potrebnih za efikasno sudjelovanje u razvoju društva, nauke, tehnologije, ekonomije i umjetnosti u 21. stoljeću.

Šta misliš o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe?

Naša stranka će se nizom inicijativa, koristeći sva raspoloživa pravna sredstva, u narednom mandatu posvetiti tome da dekriminaliziramo upotrebu ove ljekovite biljke. Osobno sam i sudjelovao u akcijama Foruma mladih Naše stranke gdje smo jasno rekli da smo za dekriminalizaciju u medicinske svrhe.

U posljednje vrijeme dosta se govorilo o porezu na freelancere. Kako vidiš zakon o freelancerima?

Smatram da se zakonski mora priznati status samostalnog djelatnika ove vrste te omogućiti da se do unaprijed definiranog godišnjeg prihoda uplaćuje paušal koji pokriva poreznu obavezu, ali nudi zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Kakvo je tvoje mišljenje o današnjem sudstvu u BiH?

Relevantne studije pokazuju da bosanskohercegovački sudovi ne ostvaruju krivičnopravnu svrhu kažnjavanja jer kazne koje izriču nemaju svrhu odvraćanja drugih od budućeg činjenja ovakvih djela. Građanke i građani s punim pravom izgubili su povjerenje u institucije, između ostalog, i u sudstvo. Potrebno je vratiti odgovornost ministarstava pravde na svim nivoima vlasti u stvaranju pretpostavki za brže, odgovornije i bolje pravosuđe. Smatram da je nedopustivo da se resursi pravosuđa troše na to da se građanima utjeruju dugovi za neplaćene komunalne usluge i da ovaj posao treba u cijelosti ili djelomično biti izmješten iz sudova.

Šta misliš o Kodeksu oblačenja?

Žalosno je da se toliko važnijih tema koje se tiču visokog obrazovanja gurnulo pod tepih. Kadrovi koji vode Univerzitet i dosad su pokazivali da ne znaju rješavati probleme, a nažalost uspjeli su u tome da se o Kodeksu priča mjesecima. Protiv sam ovakve vrste nametanja nečije volje kada je riječ o oblačenju slobodnih i punoljetnih građanki i građana naše zemlje.

Koja je granica između nacionalizma i patriotizma?

Aktualni političari politiku doživljavaju kao nastavak rata drugim sredstvima. Želim živjeti u zemlji u kojoj će nam odgovorni i stručni ljudi na vlasti dati priliku da se ostvarimo, pokažemo svoje znanje, povezujemo svoja iskustva bez obzira na ime i prezime. Umorni smo od podjela.

Kako po tebi jedna mlada osoba danas može uspjeti?

U ovakvom okruženju i ovakvoj poslovnoj klimi u Bosni i Hercegovini, iskreno, teško. Da li se stvari mogu promijeniti? Da ne mislim drugačije, odavno bih napustio našu zemlju i otišao u zemlje Europske unije u potragu za boljim životom.

Najčitaniji tekstovi

Zašto sve manje studenata upisuje fakultete u BIH - loš kvalitet, demografska kriza ili neperspektivne karijere?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Zlatna Karika Saldina Nurak: Programiranje nije struka za slabiće
Call centri: ZA ili PROTIV?
Ne sudi knjizi po guzici
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Darko Rundek za „Karike“: „Rijeke znače slobodu i opstanak svih nas“
Odlaze li mladi jer žele ili jer nemaju drugog izbora?
Sigurne kuće imaju skloništa i za djevojke – incesti i seksualno nasilje u porastu
Ivana Džamić: Ponekad mislim da nijedan virus ne može da bude toliki neprijatelj kao što čovek može prema čoveku
More Stories
Odgovori psihologa 8: Anksioznost i depresija