Manje zapaženi albumi iz 2018. koje vam preporučujemo

Iza sebe smo ostavili godinu punu društvenih i političkih previranja, što na lokalnom, što na globalnom nivou. Na sreću, 2018. godina je bila obilježena i sa nekoliko zanimljivih konceptualnih muzičkih albuma.

Umjetnici i producenti konstantno nalaze nove načine da dignu svoj glas i da ukažu na društvene probleme koji se često zbog velike kontrole medija utišavaju. Da se u muzici ne radi samo o ljubavi, seksu, prevarama, novcu i položaju, dokazuju nam autori koji uspijevaju napraviti fantastične kombinacije trenutnih trendova i subverzivnih poruka.

Ako ste spremni za jedno golicanje mašte, udobno se smjestite i nastavite skrolati. 

Janelle Monae – Dirty Computer

Jedan od albuma koji je obilježio 2018 godinu je zasigurno „Dirty Computer,“ Grammy nagrađivane Janelle Monáe Robinson. Ova kombinacija hip-hopa, soula, funka i RNBa je objavljena u obliku kratkog filma o oslobađanju i zarobljavanju čovjeka modernog vremena. Janelle Monáe nas putem referenci pažljivo smišljenih tekstova, zaraznih ritmova i izvrsne video produkcije podsjeća na ono što nam treba biti i ostati važno u konstantno promjeljivim društvenim uvjetima i trendovima.

Svojim konstantim referiranjem na novog „drugog“ autorica se ne osvrće samo na probleme roda, spola, LGBT pitanja, već ostavlja i snažnu političku poruku, kao žena afroameričkog porijekla u Trumpovom uređenju SAD-a.

Grammy nominavan Dirty Computer je definitivno vrijedan slušanja.

Christine and the Queens – Chris

Za one koji preferiraju alternativne i indie žanrove, preporučujemo album „Chris“ od Christine and the Queens. Chris je drugi studijski album francuskinje Héloïse Letissier koji je ovoga puta dobio verziju i na engleskom i na francuskom jeziku.

Sa jasnim i direktnim stihovima, Letissier ističe emocije queer žene i feministkinje, suočene sa svakodnevnim nasiljem. Ako se prepustite priči koju donosi Chris, nećete se pokajati.

Vidjet ćete kako se pred vama odvija buđenje i osnaživanje identiteta osobe koja se više ne plaši kritike, koja prihvata i pokazuje jačinu svoga glasa i odriče se nametnutih pravila.

Rosalía – El Mal Querer

U slučaju da volite španski jezik, RNB sa prizvucima flamenka, još jedan konceptualni album na tržištu 2018 godine je i Rosalíjin „El Mal Querer“ (Zlo želi). Slično kao i Janelle Monae, španska pjevačica Rosalía Vila Tobella je svojim novim albumom napravila vizuelni roman u jedanaest poglavlja kojima pripovijeda ne samo o bolnom bijegu iz toksične veze, već uspijeva povući neke od najpoznatijih elemenata španske kulture i povijesti Katalonije. Sama činjenica da je autorica ideju za album dobila iz vlastitog akademskog rada govori mnogo.

Jack White – Boarding House Reach

Ako ste više naklonjeni blues i rock muzici, onda je za vas definitivno novo djelo Jack Whitea album pod nazivom „Boarding House Reach.“ Nerijetko ekscentrični John Anthony Gillis, napoznatiji po bivšem bendu The White Stripes, i ovoga puta donosi jednu muzičku kombinaciju vrijednu pažnje.

Čitavo djelo je snimljeno na magnetofon u malome stanu u Nashvilleu, SAD.

Treći solo album, obilježen još jednim žongliranjem sa rodnim identitetom, posvetom trans zajednici, spiritualnošću, i zasigurno dodaje na listu stvari koje nas više ne mogu iznenaditi.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
More Stories
Put oko svijeta za 80 dana: Epizoda 1 – Od Aljaske do Havaja