Manje zapaženi albumi iz 2018. koje vam preporučujemo

Iza sebe smo ostavili godinu punu društvenih i političkih previranja, što na lokalnom, što na globalnom nivou. Na sreću, 2018. godina je bila obilježena i sa nekoliko zanimljivih konceptualnih muzičkih albuma.

Umjetnici i producenti konstantno nalaze nove načine da dignu svoj glas i da ukažu na društvene probleme koji se često zbog velike kontrole medija utišavaju. Da se u muzici ne radi samo o ljubavi, seksu, prevarama, novcu i položaju, dokazuju nam autori koji uspijevaju napraviti fantastične kombinacije trenutnih trendova i subverzivnih poruka.

Ako ste spremni za jedno golicanje mašte, udobno se smjestite i nastavite skrolati. 

Janelle Monae – Dirty Computer

Jedan od albuma koji je obilježio 2018 godinu je zasigurno „Dirty Computer,“ Grammy nagrađivane Janelle Monáe Robinson. Ova kombinacija hip-hopa, soula, funka i RNBa je objavljena u obliku kratkog filma o oslobađanju i zarobljavanju čovjeka modernog vremena. Janelle Monáe nas putem referenci pažljivo smišljenih tekstova, zaraznih ritmova i izvrsne video produkcije podsjeća na ono što nam treba biti i ostati važno u konstantno promjeljivim društvenim uvjetima i trendovima.

Svojim konstantim referiranjem na novog „drugog“ autorica se ne osvrće samo na probleme roda, spola, LGBT pitanja, već ostavlja i snažnu političku poruku, kao žena afroameričkog porijekla u Trumpovom uređenju SAD-a.

Grammy nominavan Dirty Computer je definitivno vrijedan slušanja.

Christine and the Queens – Chris

Za one koji preferiraju alternativne i indie žanrove, preporučujemo album „Chris“ od Christine and the Queens. Chris je drugi studijski album francuskinje Héloïse Letissier koji je ovoga puta dobio verziju i na engleskom i na francuskom jeziku.

Sa jasnim i direktnim stihovima, Letissier ističe emocije queer žene i feministkinje, suočene sa svakodnevnim nasiljem. Ako se prepustite priči koju donosi Chris, nećete se pokajati.

Vidjet ćete kako se pred vama odvija buđenje i osnaživanje identiteta osobe koja se više ne plaši kritike, koja prihvata i pokazuje jačinu svoga glasa i odriče se nametnutih pravila.

Rosalía – El Mal Querer

U slučaju da volite španski jezik, RNB sa prizvucima flamenka, još jedan konceptualni album na tržištu 2018 godine je i Rosalíjin „El Mal Querer“ (Zlo želi). Slično kao i Janelle Monae, španska pjevačica Rosalía Vila Tobella je svojim novim albumom napravila vizuelni roman u jedanaest poglavlja kojima pripovijeda ne samo o bolnom bijegu iz toksične veze, već uspijeva povući neke od najpoznatijih elemenata španske kulture i povijesti Katalonije. Sama činjenica da je autorica ideju za album dobila iz vlastitog akademskog rada govori mnogo.

Jack White – Boarding House Reach

Ako ste više naklonjeni blues i rock muzici, onda je za vas definitivno novo djelo Jack Whitea album pod nazivom „Boarding House Reach.“ Nerijetko ekscentrični John Anthony Gillis, napoznatiji po bivšem bendu The White Stripes, i ovoga puta donosi jednu muzičku kombinaciju vrijednu pažnje.

Čitavo djelo je snimljeno na magnetofon u malome stanu u Nashvilleu, SAD.

Treći solo album, obilježen još jednim žongliranjem sa rodnim identitetom, posvetom trans zajednici, spiritualnošću, i zasigurno dodaje na listu stvari koje nas više ne mogu iznenaditi.

Renata Glavinka

Renata Glavinka

Ne pišem kolumne, jedini blog koji imam je na Tumblru. Simljanka bez plumboba. Inat hanuma. Južnoslavenska amazonka. Postojim, dakle mislim. Panta meme

Comments are closed here.