Manje zapažene serije iz 2018. koje zaslužuju vašu pažnju

Iza sebe smo ostavili godinu punu društvenih i političkih previranja, što na lokalnom, što na globalnom nivou. Na sreću, 2018. godina je bila obilježena i sa nekoliko zanimljivih serija.

Umjetnici i producenti konstantno nalaze nove načine da dignu svoj glas i da ukažu na društvene probleme koji se često zbog velike kontrole medija utišavaju. Da se u serijama ne radi samo o ljubavi, seksu, prevarama, novcu i položaju, dokazuju nam autori koji uspijevaju napraviti fantastične kombinacije trenutnih trendova i ne tako subverzivnih poruka. Vođeni istom težnjom za vas smo pokušali napraviti kratku listu nekih od manje zapaženih serija koje zasigurno zaslužuju biti spomenute i koji kod vas mogu probuditi neočekivane emocije.

Ako ste spremni za jedno golicanje mašte, udobno se smjestite i nastavite skrolati. 

Killing eve

Prošlu godinu je obilježila jedna od serija koja je gledaoce kupila već u prvoj epizodi. Malo drugačija nego što smo navikli, uloga Sandre Oh i serijski prvijenac Jodie Comer su očarali čak i kritičare. Osim što je ova serija položila Bechdelov test o ženskim likovima, čime se danas mnogo hitova ne može pohvaliti, gledaocima je pružen uvid u jedan fascinantni homicidni um.

Lik Vilanelle, plaćene ubojice, koju otjelovljuje Jodie Comer je savršena vilanka koju ćete sve više voljeti što ju više upoznajete. Upoznajući Vilanelle imamo priliku vidjeti koliko boli i intelekta je potrebno za jednu ubojicu. Istovremeno, Sandra Oh nam kroz ulogu Eve pokazuje kako se događa taj obrat u našim životnim načelima koji nas dovodi na stranu društveno neprihvatljivoga i pogrešnoga.

Killing Eve

Patrick Melrose

O osjetljivosti ljudske svijesti govori nam i Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch). Kroz pet epizoda ove mini serije imat ćete osjećaj da ste ispratili nečiji cijeli život. Nikada sažetije, a jasnije nećete vidjeti kako se od traume iz djetinjstva, jedna ranjiva svijest razvija u borbu sa ovisnošću i samim sobom.

Možemo li pobijediti unutarnje demone ili će oni pobijediti nas je pitanje s kojim se susrećemo svakodnevno. Još je teže kada su demoni naši bližnji, kada se u nama miješaju osjećanja koja imamo i ona kakva bismo trebali imati. Ko na kraju pobjeđuje?

Marvelous Mrs. Maisel

Borbu jedne žene sa svakodnevicom, sa porodicom, prijateljima, društvenim standardima i bivšima možete pratiti kroz priču fantastične gospođe Maisel (Rachel Brosnahan). Nakon što se njen naizgled sretni brak završi suprugovom preljubom, Midge Maisel u vertigu novih okolnosti pronalazi izlaz u stand up komediji u kojoj gradi svoju buduću karijeru.

Ono najzanimljivije u ovom serijalu jesu detalji. Tako kroz seriju ne gledamo samo još jednu borbu žene u svijetu muškaraca nego gledamo i kako su društvo i odgoj iskrojili njeno mišljenje i ponašanje u „primjereno“ i „adekvatno.“ Što je još važnije, gledamo kako ona zadobiva svoj glas, i kako se tim istim normama suprotstavlja. Ne zaboravite, ovdje se ipak radi o komediji koja nerijetko izruguje stvarni život, i da serije ne treba uzimati isuviše za ozbiljno.

A za one koji više vole animirano od igranog predlažemo…

Disenchantment

U moru novih filmskih i animiranih adaptacija tradicionalnih bajki, Matt Groening tvorac legendarnih Simpsonovih nam je donio novi serijal vrijedan pažnje. Do sada ste slušali o nježnim princezama na zrnu graška, rumenih usana, kose crne kao ebanovina koje su požrtvovano davale svoju ruku i život prinčevima za spasenje kraljevstva.

Sada imate priliku upoznati princezu Bean koja ruši sve dosadašnje norme. Ona je buntovna, vulgarna i najbolji prijatelji su joj patuljak Elfo i demon Lucy. Serija je ispunjena različitim kulturnim i političkim referencama u kojima ćete sigurno uživati.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Moja priča o hidžabu – sloboda se krije u nama, ne u odjeći koju nosimo
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Nove nade banjalučke rep scene
Zašto upisati pravo u Sarajevu?
More Stories
Metafizičarke malih stvari – blogerke koje će vam vratiti ljubav prema beletristici, FOTO PRIČA