KVIZ 4 – Provjeri koliko si medijski pismen/a

Važnost medijske pismenosti je danas veća nego ikada prije, stoga smo za tebe pripremili još jedan kviz na tu temu. Nakon što odgovoriš na pojedino pitanje, pojavit će se točan odgovor. Na kraju kviza saznat ćeš svoj sveukupni rezultat.

Ugodna zabava!

Hvala što si riješio/la kviz!

ODGOVORI:

1. b, 2. a, 3. a, 4. c, 5. c, 6. b, 7. d, 8. a, 9. b, 10. c, 11. b, 12. a, 13. b, 14. c.

 1. Atribucija je navođenje izvora novinarske informacije. Ako novinar nije svjedok događaja i stoga izvor sam po sebi, sve informacije mora atribuirati, odnosno navesti njihov izvor. Atribucija slušateljima i gledateljima omogućuje da po naznačenom izvoru prosude vrijednost informacije i njezinu točnost. Iako novinar odgovornost za informaciju pripisuje izvoru, to ga ne oslobađa odgovornosti za njezino prenošenje ukoliko je informacija netočna (stoga uvijek valja provjeriti dva ili više izvora).
 2. Pseudoznanost ili pseudonauka je predstavljanje neznanstvenih ili pseudoznanstvenih tvrdnji kao znanstvenih činjenica.
 3. Teorije zavjere su zasnovane na nedokazanim tvrdnjama o tome da su određene pojave ili događaji rezultat nekog skrivenog plana.
 4. Portaloidi su portali bez impressuma, odnosno portali koji ne sadrže podatke o mediju (naziv medija, sjedište izdavača, e-mail adresu redakcije, imena odgovornih urednika/ca medija i pojedinačnih rubrika, te imena osoba koje čine redakciju medija).
 5. Catfishing je otvaranje lažnih profila putem kojih napadač navodi drugu osobu na ljubavnu vezu putem interneta.
 6. Cenzura je namjerno izostavljanje relevantnih informacija ili njihovo uklanjanje nakon objavljivanja.Cilj joj je spriječiti objavljivanje mišljenja i informacija suprotnih interesima države, vladajućih elita i centara moći. Može biti preventivna (odobravanje prije tiskanja ili emitiranja) ili, što je češće, suspenzivna (nakon objavljivanja ili emitiranja autori, urednici i vlasnici medija izloženi su represiji).
 7. Novinarska patka (žarg.) je neprovjerena, najčešće netočna vijest ili informacija koja se lansira s tendencijom da se izazove učinak senzacije o nekoj ličnosti ili događaju koji bi u javnosti bez toga prošli nezapaženo. Obično se povezuje s manje primjetnim pojavama da bi se preuveličalo njihovo značenje ili da bi im se dao iskrivljeni smisao. Najčešće se ne odnosi na pravi događaj ili se koristi samo njegov atraktivniji dio, a ostali se podatci izmišljaju i nadodaju. Profesionalno je neprihvatljiva i kad nema loše namjere.
 8. Flaming jenamjerno slanje agresivnih, uvredljivih i neprimjerenih poruka s ciljem poticanja online svađe i nasilja.
 9. Happy slapping je oblik virtualnog nasilja kada grupa napada pojedinca, nasilje snima mobitelom ili kamerom i kasnije snimku objavljuje na internetu. Najčešće se radi o tučnjavama koje pojedinci snimaju mobitelom ili kamerom te potom te videosnimke objavljuju na internetu. Djeca su najčešće izložena ovim opasnostima jer oni najviše vremena provode na internetu i najranjivija su skupina.
 10. Trolanjeje namjerno učestalo širenje sarkastičnih komentara na društvenim mrežama ili forumima upućenih slučajno odabranoj osobi s ciljem izazivanja sukoba.
 11. Phishing je prevara koja korisnika navodi na otkrivanje korisničkog imena i lozinke i upisivanje u krivotvorenu internetsku stranicu.
 12. Domena je jedinstveno ime za Internet adresu, odnosno jedinstvena adresa određenih Internet stranicanpr. karike.ba. Tipkajući u adresno polje u web pretraživaču (Google Chrome, Firefox…) naziv domene, ljudi pristupaju internet stranicama registranta te domene (naravno, ukoliko one postoje). Naziv domene je unikatan, tj. ne može biti više domena istog naziva. Domene se registriraju kod određenih institucija pod određenim pravilima (koja nisu ista za sve domene).
 13. Blesimetar (žarg; engl. teleprompter) je naprava s koje voditelj čita najave u studiju. Tekst se, unesen u računalo, pojavljuje na monitoru ispred kamere. Riječi se odražavaju na staklenoj ploči postavljenoj iznad objektiva. Staklo je nevidljivo za kameru, dok voditelj, ostavljajući dojam izravnog obraćanja gledateljstvu, čita tekst.
 14. Podcast je digitalna datoteka koja sadržava audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju, a namijenjen je gledanju (ili slušanju) na računalu, digitanom prijenosnom playeru poput iPoda ili televizije koristeći uređaje poput Apple TV-a. Automatska isporuka novoga sadržaja ono je što podcast razlikuje od jednostavnoga skidanja ili streaminga u stvarnom vremenu.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
More Stories
Ninoslav Kovačević: Ilustracije su zapravo slika naše svakodnevnice