Kreativni izumi iz tuzlanskog Laboratoriuma

,,Laboratorium“ djeluje od februara 2013. godine u Tuzli. Udruženje se bavi afirmacijom znanja, promocijom savremenih umjetnika/ca i podsticanjem mladih ljudi da jačaju svoje kreativne sposobnosti i usavršavaju se u oblasti dizajna, umjetnosti i tehnologije.

Digitalno doba otvorilo je neslućene mogućnosti izražavanja i percepcije umjetnosti, a „kompjuterski“ programeri su postali novi tip umjetnika. Njihov potencijal je kreativnost. Njihova umjetnost može biti program. Softver je „najvruća“ roba kompjuterske kulture, proizvod kreativnog procesa. Umjetnici različitih umjetničkih rodova s kompjuterom nisu primili samo novo oruđe, nego i „novi način mišljenja“.

Vrijedni kreativci/ke

Nakon što je završen projekat pod nazivom „Fabrika“, koji je bio podržan od Nacionalne galerije portreta u Tuzli, a koji je okupljao mlade osobe oko kreativnih radionica, jedan mali dio skupine htio je nastaviti dalje s radom i uključiti školsku djecu u realizaciju ideja.

,,Tu malu skupinu činili smo Muris Halilović, Sabina Merić i ja. Kako smo sve troje različitih profesija – Sabina iz svijeta IT-ja, Muris – diplomirani producent, ja inženjer telekomunikacija, htjeli smo spojiti i nauku i tehnologiju s umjetnošću. Današnji diskurs u svijetu umjetnosti jako je povezan s tim poljima iako nekada ne djeluje tako. Vidjeli smo sponu, dobili ideju i oformili isprva neformalnu grupu ‘Laboratorium’. Naziv je simboličan jer asocira na eksperiment – a to i jest bio cilj, eksperimentisati i s naukom i s umjetnošću i vidjeti kuda će nas sve odvesti“, govori Leila Hadžić.

Aktivnosti Laboratoriuma

Prije svega, ono je platforma za umjetnički rad koji je usko vezan za naučna, filozofska i tehnološka istraživanja. Drugi dio „Laboratoriuma“ fokusiran je na edukativne radionice za mlade, a treći se dio odnosi na promociju umjetnika s područja Tuzlanskog kantona putem web platforme koja je još u pripremi.

„Do sada smo radili nekoliko fotografskih radionica, uključujući i dvije radionice Camera Obscura, radionice robotike LEGO Mindstorm EV3 za osnovce, Arduino, Web Development, Mobile App Development (u suradnji s Project Tech Teens Chigaco). Imamo izvrsnu saradnju s Američkim kutkom u Tuzli. U oktobru protekle godine, u školi Evropske sedmice kodiranja organizovali smo događaj pod imenom Peace Code a koji je bio podržan od strane kompanije Google. U pitanju su bila četiri dana predavanja i radionica iz STEM oblasti za učenike osnovnih i srednjih škola cijelog Tuzlanskog kantona. S ponosom možemo reći da smo uspjeli okupiti stotinu đaka koji su učestvovali u radionicama“, ističe sagovornica.

Dimenzija otvorenosti kroz moderne tehnologije

Kompjuteri su donijeli novu formu umjetničkog doživljaja. Korištenje robotike potiče iz kineske civilizacije i to još iz trećeg vijeka prije nove ere, za vrijeme vladavine dinastije Han kada su nastali prvi mehanički orkestri i igračke. Leonardo da Vinci je za potrebe jedne predstave kreirao lava robota koji je imao zadatak isporučivati cvijeće iz svojih grudi. Opsjednutost „umjetnom inteligencijom“ u filmovima počinje krajem sedamdesetih godina prošloga vijeka filmskim ostvarenjem pod nazivom „Odiseja u svemiru 2001“, redatelja Stanleya Kubricka. Za multimedijalnu umjetnost je karakteristično da sadrži dimenziju otvorenosti i da nadrasta sve stereotipe, a prezentacija nečijeg rada je dostupna jednim klikom.

„U svakom slučaju, mladima u razvijenim evropskim zemljama mnogo je jednostavnije baviti se i umjetnošću i dizajnom i naukom nego u zemljama poput naše. Fokus na konflikt, na strah i mržnju, nesporazume i ekonomsku nestabilnost koji se kroz većinu medija unutar BiH propagira svakako da usporava razvoj cijelog društva, a naročito mladih. No, ipak smatram da je do pojedinca kako će se izboriti sa svim tim poteškoćama. Nekada uz dobru knjigu, dobre sagovornike i vlastitu maštu mjesto postaje nebitna stavka. Moderne tehnologije omogućuju da komunicirate s ostatkom svijeta i pokažete svoj rad. I da, treba raditi, treba učiti i koristiti znanje za lični razvoj ali i razvoj cijelog društva. O predrasudama ne bih, uvijek ih je bilo, uvijek će ih biti u svakom društvu“, govori Leila.

Iako im je prošla godina bila u znaku radionica iz oblasti tehnologije, narednih mjeseći će se vratiti i umjetničkim radionicama kako bi kroz različite eksperimente pokazali spektar svega čime mogu da se bave.

„Ove 2017. godine se vraćamo i umjetničkoj strani. Trenutno je u pripremi naša web stranica koja će jednim velikim dijelom služiti i za promociju umjetnika s područja Tuzlanskog kantona. Naravno, nastavljamo i s radionicama za mlade (robotika bi uskoro trebala početi), te se radujemo i novim saradnicima“, nagovijestili su iz „Laboratoriuma“.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Nindža, zaostala, bezgrešna ili nepropisno pokrivena – lične priče žena s hidžabom u BiH
More Stories
Meša Selimović na Exitu i Demofestu – Nije svaki čovjek tvrđava