Kerim Mušanović: 3D slikarstvo ima potpuno drugačiju perspektivu

Mladi bosanskohercegovački akademski slikar svoje viđenje svijeta prikazuje kroz trodimenzionalnost.

Kerim Mušanović je bosanskohercegovački akademski slikar. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje danas i živi. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i bavi se 3D uličnom umjetnošću. U razgovoru za „Karike.ba“ ističe da ljubav prema slikanju gaji još od ranog djetinjstva, kada je crtao svoje omiljene likove iz crtića koji su ga uvijek fascinirali i inspirisali.

Kerim Mušanović, privatna arhiva

„Ponosan sam što sam uspio da se bavim poslom koji najviše volim i što mogu da živim od toga, što je jako teško postići u bilo kakvoj zemlji da živite. Obrazovanje koje sam stekao vezano je upravo za ono u čemu danas uživam i to me čini veoma sretnim i zadovoljnim. A umjetnički uspjeh na koji sam najviše ponosan jeste da sam naslikao nekoliko 3D murala za Muzej optičkih iluzija u Los Angelesu i Sarajevu. Također sam imao priliku raditi na oslikavanju najveće 3D anamorfne slike za Ginisovu knjigu rekorda na Floridi 2015. godine“, ističe Kerim.

Navodi da u samom procesu 3D slikanja najprije treba obratiti pažnju na temu koju želi obraditi, kako bi stvorio idejno rješenje skice.

„Zatim digitalno dizajniram skicu i onda prelazim na realizaciju na već određenoj plohi, bio to asfalt ili zid. 3D slikarstvo zahtijeva dodatnu pripremu. Nakon završene skice potrebno je ići još jedan korak i izobličiti je, zato što 3D slikarstvo ima potpuno drugačiju perspektivu, tzv. anamorfozu. To je razvučena perspektiva koja iz svakog ugla gledanja djeluje deformisano, osim iz one jedne, prave tačke gledišta“, objašnjava ovaj akademski slikar.

Djelo Kerima Mušanovića – privatni arhiv

Ulična umjetnost u BiH ima budućnost

Kerim dodaje da inspiraciju pronalazi u prirodi, u kojoj voli boraviti, kao i kod drugih umjetnika i njihovih kreativnih sloboda na koje naiđe na društvenim mrežama. Sve što je lijepo može biti inspiracija za neko njegovo novo umjetničko djelo.

„Jedini izazov s kojim sam se susretao jeste nevrijeme koje jako može utjecati na rad. Desilo mi se jednom da mi je kiša saprala 80 % slike koju sam prethodni cijeli dan radio, pa sam onda za jedan dan morao sve da popravim i da završim sliku, što sam na kraju i uspio. To se desilo na jednom od festivala gdje smo slikali na pločniku pa smo morali koristiti boje koje nisu otporne na kišu“, priča naš sagovornik.

Smatra da je umjetnost u Bosni i Hercegovini podcjenjena te da u našoj državi ima mnogo dobrih i kvalitetnih umjetnika, a koji nisu akademski slikari.

„U proteklih nekoliko godina ulična umjetnost se proširila širom naše domovine i trenutno imamo i nekoliko festivala, a sve dok bude kreativnih uličnih umjetnika s ambicijom i ljudi koji podržavaju, mislim da ulična umjetnost u Bosni i Hercegovini ima budućnost“, uvjeren je Kerim.

Podrška kupovinom umjetničkog djela

Kerim Mušanović je prokomentirao i sve češće ispisivanje raznih grafita koji se nalaze na skoro svim zidovima sarajevskih zgrada.

„Ljubitelj sam grafita kao umjetnosti, pratim grafiti scenu u Bosni i Hercegovini i svijetu, te imam nekoliko prijatelja koji se bave time, ali ne podržavam vandalistički pristup tuđoj imovini i uništavanju iste“, naglašava ovaj mladi umjetnik.  

Poručuje da se i u budućnosti namjerava nastaviti baviti uličnom umjetnošću.

„Želim posjetiti razna mjesta s onim što volim, naslikati što više murala u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Također, uskoro stižu dva nova printa u prodaju, koji su zasnovani na muralima koje sam naslikao u Sarajevu 2021. godine, limitiranog su izdanja, a svi zainteresovani koji žele da me podrže kupovinom umjetničkog djela mogu pronaći sve bitne informacije na mom Instagram i Facebook profilu, te im se zahvaljujem“, zaključuje Kerim, te savjetuje mladima da se bave onim što vole, da budu strpljivi, da ne izgube svoj cilj i da ne razmišljaju odmah o novcu.

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zašto se žene šminkaju?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
Vodič za pokrivene
Rodni stereotipi
More Stories
Romkinje – u društvu nevidljive, sistemu nepoznate, a na plećima neviđen teret