Kerim Grbić: „Smatram da svi mi u sebi imamo preduzetnički duh, samo je važno kada ćemo ga spoznati”

Aktivista i preduzetnik Omladinske banke, student radiologije i osvajač srebrene medalje iz oblasti zaštite okoliša na naučnoj olimpijadi, u Omladinskoj banci pronašao je podršku i započeo neobičan biznis – koncept urbane farme za gljive.

Piše: Ilma Islambegović

Kada dramska sekcija otvori put do aktivizma 

Dvadesetpetogodišnji Tuzlak Kerim Grbić uspješan je mladi aktivista, preduzetnik i student radiologije. Još u srednjoj medicinskoj školi u Gračanici, Kerim se uključio u rad dramske sekcije jedne lokalne omladinske organizacije. Taj prvi dodir sa nevladinim sektorom, probudio je u Kerimu želju da istraži aktivizam i vrlo brzo je „uvidio pozitivne promjene koje on sa sobom nosi.“

Na svojoj prvoj liderskoj funkciji, kao predsjednik Vijeća učenika, odlučio je da zajedno sa svojim drugarima iz srednje škole implementira manje projekte za korist svoje lokalne zajednice, međutim, kao neformalna grupa nisu pronašli mnogo prilika. Međutim, motiviranog željom da „bude dio pozitivne priče gdje mladi mogu realizirati svoje ideje i zamisli, s ciljem da svoju lokalnu zajednicu učine boljim mjestom za sve mlade“, Kerima je obradovala informacija o otvaranju Omladinske banke Gračanica, kojoj se i pridružio na samom osnivanju, prije više od dvije godine.

Ubrzo, Kerim postaje koordinator Omladinske banke Gračanica i kao jedan od TOP 10 volontera i volonterki, nagrađen je 2021. godine. Njegova proaktivnost prepoznata je i 2017. godine, kada je bio kandidat za ambasadora aktivizma u Bosni i Hercegovini, a i godinu dana poslije kada je dobio nagradu za volontera 2018. godine. Trenutni koordinator Omladinskog centra u Gračanici i potpredsjednik Vijeća mladih grada Gračanica, niže i školske uspjehe, pa je na Naučnoj olimpijadi osvajač srebrene medalje iz oblasti zaštite okoliša, na temu dobijanja biogoriva iz algi. 

Kada aktivizam otvori put do preduzetništva

Od svojih srednjoškolskih dana, Kerim je najviše bio usmjeren na aktivizam u svom gradu i na području Tuzlanskog kantona, sve dok nije, uz podršku Omladinske banke, odlučio postati preduzetnik i započeti svoj mikrobiznis:

„Sve ove pozicije i angažman utjecali su na mene da budem `poduzetan` što je u konačnici i odredilo moj put ka vlastitom mikrobiznisu. Kap koja je `prelila` čašu da ozbiljnije razmišljam o pokretanju mikrobiznisa bilo je članstvo u Odboru za mikropreduzetništvo Omladinske banke. Vidjeti koliko mladih osoba želi da pokrene svoj vlastiti mikrobiznis dodatno me je motivisalo da ostanem u Bosni i Hercegovini, te da ovdje gradim svoju budućnost“, ispričao mi je Kerim, a mene je zanimalo smatra li da aktivisti i aktivistice Omladinske banke imaju veće šanse da postanu preduzetnici i preduzetnice:

„Smatram da svi mi u sebi imamo preduzetnički duh, samo je važno kada ćemo ga spoznati i da li ćemo ga uspjeti kanalisati na pravilan način da bi imali neke rezultate. Aktivisti i aktivistice Omladinske banke vjerovatno imaju veće šanse da taj preduzetnički duh ispolje i krenu u smjeru samozapošljavanja. U većini slučajeva mlade osobe kada razmišljaju o pokretanju vlastitog mikrobiznisa vrlo često sebi postavljaju pitanje `kako ću ja to?`, dakle postoji bojazan da se neće snaći, ali iz mog ličnog iskustva kroz djelovanje u Omladinskoj banci uvidio sam da taj segment pokretanja vlastitog mikrobiznisa nije komplikovan, kao što svi na prvu smatramo. Finansijska, ali i najvažnije mentorska podrška kroz programe Omladinske banke zaista svima dobro dođe, te u svakom momentu poslovanja znate da se uvijek imate nekome obratiti za savjet“, zaključio je mladi uspješni preduzetnik Kerim i dodao kako je kao preduzetnik prošao i Impakt obuku za preduzetnike i preduzetnice. 

Pročitajte više u  lonac.pro zajednici.

https://lonac.pro/bs/kerim-grbic-vidjeti-koliko-mladih-zeli-da-pokrene-svoj-vlastiti-mikrobiznis-dodatno-me-je-motivisalo-da-ostanem-u-bih?fbclid=IwAR1f_cKwADMlBR8GZ_w1gMaRRUPwRpbZ7arIHnmV55D3_40eONgNMjJKstQ 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Nindža, zaostala, bezgrešna ili nepropisno pokrivena – lične priče žena s hidžabom u BiH
More Stories
Novo lice lokalne politike: Belmin Zukan – poboljšanje kvaliteta života u Visokom