Kako se uspješno pripremiti za intervju za posao

Marina Cvijetić razgovorala je s Nermanom Ajanović-Hajdarpašić, voditeljicom odjela razvoja i marketinga MojPosao.ba i Aminom Ganić Karalijom, junior projekt partnerom o tome kako se dobro pripremiti za intervju za posao i tako povećati šanse za zaposlenje.

Kroz različite edukacije nastojimo adekvatno pripremiti naše kandidate za predstojeće razgovore za posao kao i zaposlenje. Da biste se adekvatno pripremili za razgovor za posao, potrebno je mnogo ranije edukovati se, vježbati te pripremati za sami razgovor za posao. Da biste povećali šanse da ostavite dobar dojam na razgovoru za posao i uđete u uži izbor kandidata, neophodno je da se dobro pripremite za razgovor, ističu Ajanović-Hajdarpašić i Ganić Karalija.

Što sve podrazumijeva dobra priprema za razgovor za posao?

Ajanović-Hajdarpašić i Ganić Karalija savjetuju sljedeće:

  • Potrebno je saznati što više informacija o datoj kompaniji (putem kompanijske internet stranice, preko poznanika, prijatelja…).
  • Na pitanja koja bi mogla da vas prikažu u lošem svjetlu (npr. period kada ste bili bez posla, razlog napuštanja prethodnog poslodavca) pripremite neutralne odgovore.
  • Pripremite 2-3 relevantna pitanja koja ćete postaviti poslodavcu kada dobijete za to priliku. Pitanja se trebaju odnositi na poslovanje kompanije i konkretna očekivanja od pozicije za koju ste se prijavili, a ne samo na visinu plaće.
  • Veoma je važno da unaprijed provjerite gdje se nalazi lokacija kompanije i koliko vam treba vremena da dođete do nje kako ne biste kasnili na razgovor. Vaši odgovori treba da traju 2-5 minuta te je potrebno da se obučete profesionalno.
  • Imajte na umu da je prvi dojam koji ostavite na nekoga jako važan i teško se mijenja; uvijek dođite 10 minuta ranije.
  • Vodite računa o svom držanju: nemojte se klatiti na stolici, zijevati ili pokazivati nervozu te održavajte kontakt očima sa sugovornikom.
  • Pažljivo saslušajte pitanje do kraja, razmislite o svom odgovoru, ali nemojte praviti previše duge pauze, govorite jasno i samouvjereno, bez žargona.
  • Recite svoje mišljenje kada vas za njega pitaju, te pokažite motivaciju da radite i da se uklopite u kolektiv.

Nedostatak relevantnog radnog iskustva

Svaki kandidat koji je u potrazi za poslom je u jednom trenutku naišao na neku od prepreka do zapošljavanja. Jako je važno da prepoznate koja je to prepreka; kroz edukacije, kurseve ili doškolovanje pokušajte prevazići prepreke koje se vezuju za razvoj vještina i kompetencija za određene pozicije. Osim toga, najčešća prepreka mladih osoba ogleda se u nedostatku relevantnog radnog iskustva koje mogu da pretvore u nešto pozitivno.

Ukoliko ste mlada osoba koja je nedavno završila srednju školu ili fakultet te ste radili honorarno, volontirali ili učestvovali u socijalnim radionicama, treba da se referirate da ste kroz takvo jedno iskustvo razvili dosta važnih vještina te da ste kao mlada ambiciozna osoba spremni na brzo učenje novih stvari, bolje prilagođavanje radnoj klimi te se jako dobro nosite s novim i izazovnim situacijama, preporučuju Ajanović-Hajdarpašić i Ganić Karalija.

Stres i depresija prilikom traženja posla

Kod traženja posla, pogotovo u vremenu kada tržište rada ne nudi mnogo opcija, veliki broj osoba se suočava sa stresom i depresijom. Kako biste izašli nakraj s ovakvim stanjima, svakako je potrebno, prije svega, dati sve od sebe kako biste bili vidljivi poslodavcima.

Možete ažurirati biografiju, izmijeniti podatke, kreirati bolje motivaciono pismo te povećati broj svojih prijava koristeći različite kanale kako biste došli do oglasa. Osim portala MojPosao.ba, možete kreirati profil na LinkedInu, samoinicijativno se javljati poslodavcima te koristiti društvene mreže kako biste došli do više informacija za poslove. Pored toga, vrijeme u kojem tražite posao možete iskoristiti kako biste unaprijedili jezik te neke dodatne vještine koje biste iskoristili za stvaranje buduće karijere.

Savjeti mladima za traženje odgovarajućih poslova

Nema sumnje da je nezaposlenost veliki osobni i društveni problem. Ona nepovoljno utječe na materijalni i psihički položaj osobe i njezine porodice, narušava osjećaj samopouzdanja, potiče sumnju u vlastite sposobnosti i osjećaj nepravde. Zapošljivost obuhvaća znanja, stručnost i sposobnost da osoba dobije i zadrži posao, profesionalno napreduje, pronađe drugi posao ako je otpuštena, odnosno uđe na tržište rada u različitim razdobljima svog radnog i životnog ciklusa.

U konačnici, savjeti mojih sagovornica su sljedeći:

Kako i gdje tražiti posao – povećati broj prijava kroz različite izvore: portali za zapošljavanje, društvene mreže, LinkedIn, samoinicijativne prijave;

Važnost motivacionog pisma i biografije – na različitim web sajtovima možete dobiti adekvatne upute za kreiranje profesionalne biografije i motivacionog pisma;

Adekvatna priprema za intervju – koristite različite izvore kako biste se informisali o različitim stvarima na koje treba da obratite pažnju kod profesionalnog predstavljanja i ostavljanja dobrog dojma na poslodavca.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Umjetnost bez nosa