Kako mladi mijenjaju svijet?

U posljednjih nekoliko godina, mnogi mladi ljudi su svojim aktivnim djelovanjem napravili pozitivan uticaj u svijetu. Djelujući isprva na lokalnom nivou i baveći se lokalnim problemima, većina njih nije ni slutila da će njihovo aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici ubrzo postati djelovanje od globalnog značaja.

Bilo da je riječ o buđenju svijesti o zaštiti okoliša, novim izumima ili borbi za ljudska prava, ti mladi dokazuju da i oni mogu napraviti značajne pomake, za koje nisu presudne ni godine, ni iskustvo, ni novac, niti stepen obrazovanja. Svi oni dokazuju da je želja uistinu ono najbitnije. Predstavljamo vam samo nekoliko njih koji su, vođeni željom da promijene svoju zajednicu, uspjeli da promijene svijet.

1. Malala Yousafzai, 22 godine

Aktivistica za prava djece i žena koja je široj javnosti postala poznata po javnim nastupima i zalaganju za obrazovanje žena u Pakistanu. Upravo zbog svoje borbe za jednako pravo na obrazovanje, doživjela je napad u školskom busu kada je bila teže povrijeđena. Bez obzira na otpor, nastavila je s aktivnim djelovanjem, te su je podržale i brojne institucije i međunarodne organizacije. Najmlađa je dobitnica Nobelove nagrade za mir, kao i najmlađi UN glasnik za mir.

2. Melati i Isabel Wijsen, 17 i 15 godina

Nezadovoljne količinom zagađenosti voda na Baliju, dvije sestre su odlučile da uzmu stvari u svoje ruke, te su pokrenule kampanju protiv korištenja plastike pod nazivom „Bye Bye Plastic Bags“. Prošle su godine organizovale pokret „Bali’s Biggest Clean Up“ u kojem je učestvovalo više od 20 tisuća volontera koji su sakupili 65 tona otpada. Pored toga što često gostuju u osnovnim i srednjim školama gdje predstavljaju svoj projekat, učestvovale su i na mnogim međunarodnim konferencijama.

3. The Parkland Students, 18-19 godina

Neposredno nakon masovne pucnjave u Srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, Florida, skupina preživjelih učenika pojavila se kao jedan od najistaknutijih glasova države za reformu zakona o oružju. Potreseni smrću svojih vršnjaka, aktivisti su osmislili pokret „March For Our Lives“ i kampanju „Never Again MSD“, te organizovali skup protiv oružanog nasilja u Washingtonu, koji je privukao stotine hiljada ljudi. Pokret je inspirisao učenike širom zemlje da se priključe protestima na kojima je od Kongresa zatraženo da pooštre zakone o kontroli oružja; protesti su ubrzo i urodili plodom.

Photograph by Peter Hapak for TIME

4. Jack Andraka, 22 godine

U dobi od petnaest godina, Jack Andraka izmislio je novi, jeftiniji način otkrivanja raka gušterače putem senzora. Kao srednjoškolac, koji je 2012. godine na međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa osvojio 75.000 dolara, na tu je ideju došao čitajući besplatne naučne radove koje je pronašao na internetu. Sa svojim prijedlogom je bio odbijen u 200 laboratorija, sve dok na kraju nije naišao na podršku u John Hopkins laboratoriji.

5. Boyan Slat, 25 godina

Boyan Slat iz Nizozemske je kao šesnaestogodišnjak odlučio da istražuje zagađenje oceana kao svoj projekat u srednjoj školi. Sa osamnaest godina predstavio je sistem koji koristi oceanske struje kako bi skoncentrisao plastiku u vodi, te tako omogućio bolje prikupljanje otpada. Mnoge organizacije i firme su pohvalile njegov izum, a postao je i najmlađa osoba koja je dobila najvišu UN nagradu za zaštitu okoliša.

6. Ahed Tamimi, 18 godina

Palestinci na Zapadnoj obali se svakog petka okupljaju kako bi marširali prema obližnjem izvoru koji se nalazi pod izraleskom kontrolom. Izraelski vojnici suprotstavili su se tom maršu u decembru 2017. godine, koristeći suzavce i gumene metke, a Tamimi je tom prilikom ošamarila jednog od vojnika, zbog čega je bila pritvorena, bez prava na pravično suđenje. Nakon što je video na kojem je vidljiv sukob Tamimi i vojnog lica postao viralan, ona je stekla međunarodnu popularnost. Proglašena je vođom nove generacije palestinskih aktivista koji pozivaju na novi pristup okončanju izraelske okupacije.

7. Ann Makosinski, 22 godine

Ann je bila duboko dirnuta kad je saznala da njena prijateljica na Filipinima noću nema svjetla, u jedino vrijeme kada je bila u mogućnosti da uradi domaće zadatke. Sa šesnaest godina je osmislila lampu koja pretvara toplotu ljudskog tijela u svjetlost bez korištenja baterija ili kinetičke energije. Potrošila je samo 26 dolara na svoje prototipove, a cilj joj je besplatno pružiti svoj uređaj svim ljudima u zemljama u razvoju.

8. Elif Bilgin, 22 godine

Nakon dvije godine istraživanja i neuspjelih pokušaja, šesnaestogodišnjakinja iz Turske je izumila metodu koja koru od banane pretvara u bioplastiku. Izjavila je da je bila nadahnuta činjenicom da Tajland dnevno baci 200 tona kore od banane. Iako je to u početku bio samo eksperiment, 2013. godine je osvojila nagradu Science in Action u iznosu od 50 tisuća dolara.

9. Alex Deans, 20 godina

Kad je Alex jednom prilikom pomogao slijepoj ženi da pređe ulicu, pogodilo ga je što ne postoji uređaj koji bi slijepima omogućio slobodno kretanje ulicama u gradu. Sa dvanaest godina stvorio je iAid, ručni navigacijski uređaj koji koristi GPS i kompas za otkrivanje prepreka i usmjeravanje slijepih osoba u željenom smjeru.

10. Greta Thunberg, 16 godina

Šesnaestogodišnja djevojka kojoj je dijagnosticiran autizam je odlučila da skrene pažnju političarima i medijima na problem globalnog zagrijavanja, jedinim putem kojim je u svojim godinama mogla – protestom. Godine 2018. rodila se ideja o školskom štrajkačkom pokretu; zajedno sa svojim vršnjacima, Greta je organizovala prvi samostalni protest na stepenicama švedskog parlamenta u Stockholmu. Nedugo zatim, njenom pokretu pridružili su se brojni učenici širom svijeta.

Iako nailazi na pozitivne i negativne reakcije javnosti, jedno ostaje sigurno, a to je da su Greta i njeni vršnjaci među prvim mladim ljudima koji su svijetu uspjeli skrenuti pažnju na ozbiljan problem koji se tiče svih nas.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Lift marke Schindler: svjedok, saučesnik i(li) ubica?