Iza duge: priče, životi i stvaranje LGBTQI+ osoba, njihovih porodica i saveznika/ca – POZIV ZA UČEŠĆE U PROJEKTU

Omladinska novinska asocijacija u BiH i omladinski magazin „Karike“, u partnerstvu s Udruženjem „Okvir“, u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provode projekat „Iza duge: priče, životi i stvaranje LGBTQI+ osoba, njihovih porodica i saveznika/ca“. Ovim putem pozivamo mlade iz cijele BiH kao i širu javnost da uzmu učešće u istom.  

Projektom „Iza duge“ želimo doprinijeti smanjenju homofobije, bifobije i transfobije među mladima u BiH kroz raznovrstan medijski sadržaj našeg magazina koji će tematizirati LGBTQI+ ljudsko iskustvo. Ovim putem pozivamo LGBTQI+ mlade iz cijele BiH da ispričaju svoje lične priče koje se mogu ticati bilo kojeg segmenta njihovog života: obrazovanja, zaposlenja, zdravstva, porodičnih i prijateljskih odnosa, partnerskih odnosa, sličnosti i razlika s drugim mladima u BiH danas, vrijednosti, stavova, položaja, prava, kulture, razmišljanja, doživljaja. Vjerujemo da je moguće uticati na smanjenje homofobije, bifobije i transfobije kada pripadnike LGBTIQ+ zajednice upoznamo i doživimo prvenstveno kao ljudska bića. Zbog toga vas ohrabrujemo, motiviramo i pozivamo da s našom publikom podijelite svoje lične priče i da (pro)govorite o svome iskustvu i životu.

Također, pozivamo i porodicu, prijatelje i saveznike/ce LGBTIQ+ osoba da u formi bloga dostave svoje lične priče koje se tiču njihovog života i rada s LGBTIQ+ osobama. Serijom tekstova „Porodica i prijatelji govore“ želimo educirati i informirati širu javnost o položaju i pravima LGBTQI+ zajednice, ali i njihovih prijatelja i porodica. Dakle, ako ste član porodice, prijatelj ili saveznik u borbi protiv homofobije, bifobije i transfobije, također možete poslati svoje lične priče, iskustva i razmišljanja na ovu temu. Vrlo često je nepravedno u našem društvu zapostavljena činjenica da homofobija/bifobija/transfobija pogađa samo direktno LGBTQI+ zajednicu. Ona pogađa i ljude koji žive i rade s ovom grupom ljudi. Posebno porodice, koje imaju jako malo podrške u lokalnim sredinama i medijskog prostora, generalno, da pišu i čitaju o svome iskustvu. Zato želimo pružiti priliku i prijateljima, porodici i saveznicima da, također, ispričaju svoje priče.

Način slanja tekstova

Blog ili za početak samo ideju o čemu biste pisali možete poslati na naš redakcijski e-mail redakcija.karike@gmail.com u periodu od oktobra 2021. do kraja avgusta 2022. Tokom cijelog projekta imat ćete podršku redakcije prilikom pisanja blogova, siguran medijski prostor (mogućnost da tekst ne objavite imenom i prezimenom) te autorski honorar po jednom blogu u bruto iznosu od 150 KM. Također, ako imate neka dodatna pitanja i nedoumice, slobodno nam pišite.

Redakcija omladinskog magazina „Karike“

11. oktobar 2021.

Ova aktivnost je omogućena zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Stavovi izraženi kroz javni poziv ne moraju odražavati stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Najčitaniji tekstovi

Lešinarenje nad truplom civilizacije
Zlatna Karika Medina Gromila: Svaki prizor viđen u Hatayu je posebna emotivna priča
Kadićev „Radio Piton“ – roman nesvakidašnje duhovitosti
Call centri: ZA ili PROTIV?
Ermina Gakić-Kulenović: Šta se dogodi kad izabereš život
Zlatna Karika Zada Agić: Pedagoško-edukativna platforma „Asr_edu“
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Zlatna Karika Azra Pargan: Kroz festival „Moja prva knjiga“ predstaviti što veći broj autora
Ukoliko otvorimo naša srca, možemo prevazići predrasude i graditi bolje i pravednije društvo
Priče iz dijaspore 1: Za godinu sam stekla više u Njemačkoj, nego u BiH za cijeli svoj život!
More Stories
Sa svojih 17 godina dotaknula sam dno, ali oprostila sam svojim zlostavljačima