Ispovijest – Kako stvarno izgleda prvi put?

Pročitaćete na stotine članaka „Tips and tricks“ za prvi put. Mediji će vam reklame prezervativa gurati između svakog drugog medijskog sadržaja, a roditelji će uvijek pitati: „Sine, želiš li o tome razgovarati?“ I svi će oni imati samo najbolje namjere da te „usmjere“ u to „važno životno poglavlje“, ali niko od njih nema formulu.

Nisam je imala ni ja, uprkos svim savjetima, čitanjima, guglanju i idejama kako će to biti.

Bilo je sve osim kako sam mislila.

Kada si u vezi koja traje tokom srednje škole, to je dobar preduslov da kreneš u smjeru razvijanja iluzija o tome kako će to biti „happily ever after“, ali nekima se ne desi ni dobar after, nakon cijele veze. O tome ću pak drugi put.

Sada o prvom putu.

Prvi put je spoj svih tvojih želja i ogromne nervoze. Nije ni nalik na filmove (ni one obične, a kamoli „za odrasle“). Ti si zbunjen(a) i tvoj partner(ica) također. Postoje win-win situacije, a moglo bi se reći i lose-lose u ovom slučaju, a to je da je oboma prvi put. Nije mi se desilo, ne znam kako je, ali vjerujem da je bolje da barem jedno od vas dvoje zna pravi put. Neko mora upravljati.

A najvažnije je upravo ono što je nemoguće. Opustiti se u tom trenutku.

Moj prvi put bio je s momkom kojeg sam voljela. Onako istinski, dječije, zaluđeno, potpuno – reklo bi se. I njemu sam ja značila. Ali nekako je to sve skupa išlo jedva.

I to nije samo moj slučaj, već većina realnih iskustava prosječne mlade osobe uzrasta do 20 godina. Ma koliko bio u glavi spreman, sređen, našminkan, zaljubljen, zadivljen, na kraju si ipak samo zbunjen.

Prvi put je posljednja stepenica tadašnje veze. Nešto što kruniše vezu sačinjenu od dodira, pogleda, poruka, a danas i lajkova i šerova. Prvi put ti je nekad i zadnji, jer htjeli mi to priznati ili ne, seksualni partnerski odnosi mnogo djeluju na kompletnu sliku o nama samima, našem partneru, a i o vezi.

Ono što je istinski važno, naročito u današnjem dobu nametnutih trendova i ideala ljepote, jeste da prvenstveno prihvatiš sebe. Sa svim svojim vrlinama i manama. Staneš pred ogledalo, skineš se i pogledaš. I dobro zagledaš. I shvatiš da je to ono što će tvoj partner vidjeti. I daš sebi kompliment i zavoliš se. Jer nema te šminke koja će ti nabildati samopouzdanje pred osobom koju voliš. Ona te i voli, jer te prihvata. Barem bi tako trebalo biti. I ti prihvati nju takvu.

Važno je i da nemaš očekivanja.

Ako si gledala romantične filmove, gdje oni odjednom klize jedno po drugom pod plahtama, dok joj je kosa uredno složena, a on sa sjajem u očima, pritisni pauzu. Prije da će to biti ovako.

Izgledaćeš kao trećina svog prosječnog izdanja, on će možda žmiriti, a možda gledati u stranu, možda će ti zuriti u oči, a tebi biti neprijatno. Možda neće moći. I pazi, ovo je također ok.

Niti svi moraju niti svi mogu. Ali je stvarno važno shvatiti da je i to moguće. Čak i nekad u realnom „iskusnom“ životu, a kamoli prvi put.

Ipak, ono što je bitno jeste kako ćeš se s time nositi. Nasmijte se, zagrlite se, jer jebiga desilo se.

Možda vas baš takav fijasko zbliži još više, a bude i sjajna predigra za kasnije, za taj „pravi prvi put“. I da, predigra je vrlo bitna.

Sve se danas brzo odvija, jasno mi je, ali neće ići ako odvojiš vremena onoliko koliko ti u prosjeku traje gledanje storija.

Nije život Instagram, a za seksualnost nema boost. Mada i to nekima pođe za rukom, ali budimo realni, pretpostavljam da nećete posezati za vijagrom.

 

Poenta prvog puta je da ga pamtite, ali budite u startu svjesni da su velike šanse da ga pamtite po nečemu smiješnom, traljavom, smotanom, čudnom. Biće i onih koji će reći da je sve bilo kao iz bajke, ali ko danas još vjeruje u bajke?

Jedna od takvih je i onaj sretni kraj, koji u ovom slučaju možda stvarno nikada neće doći, jer nažalost spojlaću vam život pa reći da će se i kasnije u životu to dešavati. Nije put do kraja baš popločan plinskim flašama, sa šibicom u ruci vašeg partnera.

Ali polako…

Važna je zaštita, ali nedavno sam od svog bivšeg dobila savjet da za prvi put to uopšte nije dobra preporuka. Paradoks pomislih, ali odmah se ispravih, jer lubrikant spašava sve. A trema plus neiskustvo jeste nekako suha priča, ako me razumijete.

Vjerujte. Sebi. Partneru.

I to je otprilike to. Ne vjerujte medijima, savjetima, frazama, trikovima i kamasutra pozama. Jer sutra je daleko, a noć je duga. Pokušajte shvatiti šta je to što vas veže za tu osobu i kada jutro svane. A na licima ostane… sjećanje na nešto što će obilježiti vaš cijeli život.

Prvi put je nekada zadnji put, ali nekima je to tek dobra predigra za drugi. A ti će se sigurno spasiti od najveće tragedije nad svim, jer kako Tolstoj davno reče „Najveća tragedija koja vas može zadesiti je tragedija spavaće sobe“.

 

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Vipassana meditacija: Kako sam 10 dana proveo izoliran od civilizacije i naučio da prihvatim bol