Inat silan LGBTIQ+

„Ubij!“, „Treba zabranit’!“, „Sve su to pederi!“, „Vratite nam dugu, pederi!“, „Bolesnici!“… Sve su to pogrdne riječi, prijetnje i pozivi na nasilno ponašanje, koje nas i ove godine očekuje uoči najavljene četvrte Povorke ponosa. Oni koji ne podržavaju i ne razumiju LGBTIQ+ osobe, koji homoseksualnost smatraju bolešću ili psihičkim poremećajem, ovakve uvrede glasno i jasno uzvikuju na anti-LGBT protestima koji se održavaju netom prije održavanja Povorke.

Piše: Nina

Povorka promoviše ljubav, toleranciju i empatiju, daje podršku svim marginaliziranim društvenim skupinama, ženama koje su bile ili su trenutno žrtve nasilja, migrantima u potrazi za boljim životom, onima koje sistem ugnjetava i svima onima koji se bore za bolje sutra. Stoga, uspoređujući i sumirajući poruke i jednog i drugog skupa, poprilično je jasno ko ovdje zapravo promoviše prave, čiste i iskrene ljudske vrijednosti. Oni koji prisustvuju ovim prvim skupovima, svojim porukama dezinformišu o homosekualnosti, transrodnim i queer osobama, a sve na štetu i javnosti i pripadnika LGBTIQ+ zajednice, ali i svih obespravljenih i ugroženih osoba. Iako mnogi ovakvo izražavanje smatraju slobodom govora ili pravom na iskazivanje svog ličnog mišljenja, ipak zaboravljaju da je tanka linija između slobode govora i govora mržnje. Upravo anti-LGBT skupovi tu granicu prelaze, čak nerijetko i vrlo svjesni toga, pripadnike LGBTIQ+ zajednice, ali i sve one koji podržavaju i koji učestvuju na povorkama ponosa, etiketiraju, ismijavaju i kleveću.

Parole kao sredstva diskriminacije

Tako su se, primjera radi, na anti-LGBT skupu održanom 2022. godine mogli vidjeti natpisi poput „Budi dio spasa, a ne uništenja čovječanstva“, „Homoseksualci su ljudi (bolesni)“ ili „Homoseksualci zaslužuju prava na liječenje (mentalno)“, a na jednom od ovih skupova našao se i transparent s porukom „Još će me biti stid reći da sam muškarac i da imam ženu“. Ovakvi skupovi pokušavaju besramno uskratiti prostor borbe manjinskih grupa za prava. Čak su i djeca, koja učestvuju na anti-LGBT skupovima, na svojim crtežima imali ispisane poruke kao što su „Vratite nam dugu“. Ovi crteži jedino su šarenilo anti-LGBT skupova, dok su povorke ponosa pravi karnevali boja, koji šire pozitivnu energiju ulicama grada, promovišu ljubav, mir i zajedništvo koje uključuje i one koji se po bilo kojoj osnovi baš i ne uklapaju u konvencionalne društvene okvire.

Jezička borba

Ipak, svjesni svoje vrijednosti, svjesni toga da svoju seksualnost nisu mogli birati, da je ljubav koju njihovo srce čuva čista kao i svaka druga, svjesni društvenog mentaliteta u Bosni i Hercegovini koji ih okružuje, pripadnici LGBTIQ+ zajednice i učesnici povorki ponosa odlučili su govor mržnje iskoristiti u svoju korist. Oni ih u pozitivnom kontekstu koriste u svojim medijskim nastupima i promocijama, objavama na društvenim mrežama i širenju ključnih poruka njihovih aktivnosti. Na transparentima umjesto „Ubij!“ piše „Ljubav za sve“, umjesto „Treba zabranit’!“ na povorkama se uzvikuje „Sloboda za sve“. Umjesto „Tradicionalna/normalna porodica“ na transparentima im piše „Porodica je tamo gdje je ljubav“. Umjesto poziva na nasilje, organizatori povorke, njeni učesnici i pripadnici LGBTIQ+ zajednice pozivaju na ljubav, na mir, na uzajamno prihvatanje i jedinstvo društva, a pogrdno etiketiranje se koristi da se ukaže na sve probleme s kojima se mnoge podskupine bosanskohercegovačkog društva suočavaju u privatnom životu, u profesionalnoj karijeri, obrazovanju i drugim aspektima svakodnevice.

Čak je i za jednu od povorki održanih u Sarajevu odabran naziv „Porodično okupljanje“, preuzet od slogana „Dan tradicionalne/normalne porodice“. Slogan na neki način pruža otpor onima koji veličaju „tradicionalnu“ porodicu koja se sastoji od žene, muškarca i djece, koji bilo koju drugačije sastavljenu porodicu smatraju nenormalnom ili bolesnom. Baš u kontru uskoumnoj poruci ovog slogana, na „Porodičnom okupljanju“ promovisana je podrška koju LGBTIQ+ osobe dobivaju od svojih porodica u borbi za osnovna ljudska prava, pravo na okupljanje, slobodu izražavanja i ravnopravnost u svakodnevnom životu.

Istrajnost u borbi za brisanje granica i rušenje zidova

Na svim do sada održanim povorkama ponosa, s ponosom i visoko u zraku viore se zastave i drže transparenti na kojima se izražava dobrodošlica migrantima, kojima se poziva na brisanje imaginarnih granica i razlika između različitih nacionalnih skupina koje žive na istom području.  Sasvim je sigurno da toga neće manjkati ni na tek najavljenoj, četvrtoj Povorci 24. juna. I ovog ljeta, ulicama Sarajeva će barem na nekoliko sati odjekivati riječi podrške upućene svima onima koji su na marginama društva, svima koji se ne osjećaju sigurnima, svima koji su preživjeli ili i dalje doživljavaju nasilje – kako u porodici, na radnom mjestu, tako i u javnom prostoru.

Povorka će opet, bez trunke sumnje, pokazati da u bosanskohercegovačkom društvu ipak ima solidarnosti i empatije za sve one kojima su prava na bilo koji način uskraćena. Postoje hiljade onih koji su voljni hrabro da se bore za ravnopravan društveni i sistemski tretman svih, a inata i ponosa ni ove godine neće nedostajati.

Blog je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj bloga isključiva je odgovornost Omladinskog magazina „Karike“ i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
More Stories
Mjesta praznine: Homoerotska ljubav je osuđena na vječiti bijeg prema azilu ili otporu, buntu, borbi, neposustajanju